Jouluinen trifle-jälkiruoka

Jouluinen trifle-jälkiruoka

Joulu on herkuttelijan parasta aikaa. Joulupöytään kannettavat herkut ovat monille koko vuoden kohokohta. Suomalaiseen suuhun maistuvat erityisesti mausteinen glögi, lämpimät joulutortut ja kermaiset suklaakonvehdit. Mitä jos tänä jouluna kokeilisikin jotakin uutta?

Trifle on englantilainen jälkiruoka, joka koostuu erilaisista kerroksista. Sitä tarjoillaan erityisesti jouluisin. Perinteisessä triflessä on sokerikakkupohja (joka kostutetaan esimerkiksi sherryllä tai brandyllä), vanukaskerros ja hedelmiä sekä kermavaahtoa. Sen modernit muunnokset ovat kuitenkin erilaisia ja todella monipuolisia. 

Tässä versiossa trifle tehdään valmiiksi laseihin tai jälkiruokakuppeihin. Periaatteessa trifleen voi laittaa loputtomasti erilaisia kerroksia, mutta itse sitä tehdessäni olen tyytynyt kolmeen tai neljään. Triflen voi koota niin, että jokainen kerros toistuu joko kerran tai useammin.

  1. Ensimmäiseksi tehdään ”kakkupohja”. Vain mielikuvitus on rajana. Hyviä vaihtoehtoja ovat murskatut keksit, kuten digestive-keksit, piparit tai oreot. Jos on ahkera, voi toki tehdä oikeankin kakku- tai piirakkapohjan ja murustella sen palasiksi, mutta rapeat keksit tuovat jälkiruokaan kivaa rakennetta.
  2. Seuraavaan kerrokseen tehdään rahka, hyydyke, vaahto, vanukas tai mousse. Näistä voi valita itselleen mieluisen, tai miksei vaikka useammankin! Itse tykkään laittaa kermavaahtoa tai marjarahkaa. 
  3. Kolmanteen kerrokseen laitan marjoja ja hedelmiä. Ne voivat olla tuoreita tai pakastettuja. Ne voi myös muussata tai korvata soseella tai hillolla. 

Yksinkertaisimmillaan trifle toimii erinomaisesti näin. Makuyhdistelmästä riippuen siihen voi myös lisätä erilaisia kastikkeita, karkkeja tai suklaata, pähkinöitä, marenkia… Kuten sanottua, vain taivas on rajana! Itse kokeilin triflea paahtamalla uunissa pohjalle omenahyveestä tutun muruseoksen (kaurahiutaleita + sulaa voita + fariinisokeria + mausteita) ja päälle tein mansikoista, puolukoista, maitorahkasta ja kermavaahdosta ihanan täytteen. Päälle ripottelin jäisiä marjoja.

Parasta triflessä on juuri se, että täytteet ja niiden yhdistelmät voi keksiä täysin itse. Triflea on kiva myös tehdä lasten kanssa, sillä se on niin helppo eikä juurikaan vaadi teknistä osaamista. Jos kaipaa inspiraatiota, maukkaita reseptejä on netissä sekä englanniksi että suomeksi. Esimerkiksi Valion ja Kotilieden sivuilta on runsaasti reseptejä ja täyteideoita hakusanoilla vaahto tai rahka.

Hyvää joulua ja leipomisen iloa!

Avatar photo
Helga Teerikorpi