Abiturientti uravalintojen suossa – abikolumni

Abiturientti uravalintojen suossa – abikolumni

Abilakki

Seuraavat kuukaudet tulevat olemaan viimeiset lukiossa viettämäni kuukaudet. Joka kevät tuhannet abit tekevät mahdollisesti koko loppuelämäänsä määritteleviä päätöksiä, joita kutsutaan myös uravalinnoiksi. Tämä kyseinen aika on siis äärimmäisen hektinen, sillä myös ylioppilaskirjoitukset on sijoitettu samaan ajankohtaan. Toisin sanoen opiskelijoiden täytyy valita omien kirjoitustulostensa perusteella jatko-opiskelupaikka, vaikka kirjoitustulokset saa nenänsä eteen vasta muutama kuukausi hakemisen jälkeen. Samaan aikaan silmien ohi vilisee miljoonia erilaisia vaihtoehtoja. Kaiken tämän seurauksena minulla ei valitettavasti ole aikaa kirjoittaa tätä kolumnia, joten lisään täytteeksi muutamia opintopolusta löytämiäni mielenkiintoisia vaihtoehtoja siinä toivossa, että niistä olisi apua muille.

 

Törmäystekniikka, tekniikan kandidaatti, 180 opintopistettä

Törmäystekniikan opinnoissa opit ajattelemaan kriittisesti, jalostamaan sisäistämääsi tietoa ja soveltamaan oppimiasi asioita huippumoderneiksi innovaatioiksi. Opit myös käyttämään uusinta tietotekniikkaa yhdistettynä perinteiseen tekniikan tutkintoon. Opinnot noudattavat tiukasti törmäystekniikan linjaa, mutta halutessasi voit sisällyttää opintoihisi monipuolisesti useita erilaisia sivuaineita.  Tämän koulutuksen jälkeen omaat vankan pohjan mahdollisia jatko-opintoja varten. Tämä pääaine sopii erityisesti sinulle, jos olet kiinnostunut mekaniikasta ja lentokoneista. Opinnot suoritetaan vastavalmistuneessa Malaysia Airlinesin tutkimuskeskuksessa Kiinassa, jonne suurin osa valmistuneista jää töihin törmäystestinukeksi. Opintojen suunniteltu kesto on yksi vuorokausi.

 

Eräjormailutieteet, yhteiskuntatieteiden kandidaatti, 180 opintopistettä

Eräjormailutieteissä yhdistyvät kivikautiset perinteet ja uusi sukupolvi. Eräjormailutieteiden opinnoissa opit selviytymään ankarissa luonnonoloissa, kehittämään luonnon materiaaleista ympäristöystävällisiä ja käytännöllisiä selviytymistä helpottavia innovaatioita. Opinnot jakautuvat kuuteen osioon.

  • Yöpyminen
  • Kalastus
  • Metsästys
  • Keräily
  • Sivistyksen välttely
  • Selviytyminen eri vuodenaikoina

Tämä pääaine sopii sinulle, jos olet kiinnostunut ympäristöstä, haluat saada varman ammatin tai olet kyllästynyt nykyajan kiireelliseen ja rajoitettuun elämäntyyliin. Eräjormailun opiskelu on loistava vaihtoehto sinulle, jos olet kyllästynyt nyky-yhteiskunnan vaatimuksiin. Itä-Suomi ja Lappi tarjoavat monipuoliset harjoittelumaastot opinnoille, mutta koulutukseen kuuluu myös opintomatka Siperiaan. Opintojen jälkeen pystyt elämään erakkona metsässä kaukana sivistyksestä ja opiskelupaineista, mutta tutkinnon avulla voit hakea muun muassa lumimiehen virkaa Tiibetistä. Opintojen suunniteltu kesto on neljä vuotta.

 

En osaa päättää, filosofian kandidaatti, 180 opintopistettä

Miltä tuntuisi elämä ilman huolia tai menestymispaineita? Keravan yliopisto tarjoaa mielenkiintoisen, haastavan ja harvinaisen jatko-opintopaikan lukiosta valmistuville ylioppilaille. Tämä pääaine sopii sinulle, jos olet kyllästynyt vaihtoehtoihin ja päättämisen vaikeuteen. Opinnot suoritetaan yhteistyössä Pohjois-Korean kanssa siten, että opiskelijat lähetetään hyvin intensiivisen kielikurssin jälkeen töihin Pohjois-Koreaan. Työtehtäviä on useita erilaisia, ja ne vaihtelevat aina tyhjien ruutujen tuijottamisesta armeijan eläviin maalitauluihin. Sinun ei tarvitse tehdä itse mitään päätöksiä, sillä suuri johtaja tai hänen sijaisensa päättää kaiken puolestasi. Opiskelijoilta odotetaan tottelevaisuutta, kuuliaisuutta sekä hyviä polvia, jotka kestävät useita vuorokausia kestäviä palvonta harjoituksia. Opinnot arvioidaan arvosanoilla T(Teloitettu) tai H(Hengissä toistaiseksi). Opintojen suunniteltu kesto on loppuelämä Pohjois-Koreassa eli noin seitsemän vuotta.

 

Werner Hämäläinen

Kolmatta vuotta Hyve-lehden toiminassa mukana oleva abiturientti ja innokas purjelentäjä.