Arki – ystävä vai vihollinen?

Arki – ystävä vai vihollinen?

Nyt kun lukuvuosi on taas vierähtänyt, loma alussa ja monilla koulumme opiskelijoilla ja opettajilla arki vähäksi aikaa heitettynä sivuun, on jokaisen hyvä pysähtyä hetkeksi pohtimaan omaa suhdettaan arkeen. Mitä arki oikeastaan ylipäätään on? Jokaisen ihmisen arki on erilainen, mutta yleisesti ottaen arki ymmärretään yleensä loman, vapaapäivien ja pyhien vastakohdaksi, kokonaisuudeksi, johon kuuluu muun muassa töissä tai koulussa käyntiä, jokapäiväisiä rutiineja ja kotitöitä.

Arjesta puhuttaessa kuulee usein sellaisia ilmauksia kuin “harmaa arki” tai “arkinen raadanta”. Tämä ei kuulosta kovin imartelevalta. Onko arki oikeasti jotain niin masentavaa ja kamalaa? Toisaalta esimerkiksi mediassa, kuten lehdissä tai internetissä, voi usein nähdä annettavan neuvoja muun muassa arjen rakastamiseen tai sen ottamisesta hallintaan. Onko arki itse asiassa ystävämme vai vihollisemme?
Loppujen lopuksi voisi olla parasta suhtautua asiaan neutraalimmin: ei arkea tarvitse rakastaa, mutta ei sitä ole tarkoitus myöskään vihata. Tärkeintä on, että arki toimii ja että se on luonnollinen osa jokapäiväistä elämää. Alkava loma taas muodostaa sille hyvän vastapainon. Loman alkaessa on hyvä päästää arkikin joksikin aikaa vapaalle, jotta sen jaksaa taas syksyllä uuden lukuvuoden alkaessa sitten ystävänä toivottaa takaisin elämäänsä.

Avatar photo
Mikko Honkonen

Lukion kolmannen vuoden opiskelija, joka kirjoittaa Hyve-lehteen etenkin kolumneja ja joka harrastaa pianonsoittoa ja vieraita kieliä.