Abin eväät

Abin eväät

eväät

Yo-kokeisiin eväät Hyveen malliin © Miika Kosloff

Ylioppilaskirjoitukset ovat monelle eväsretkiä, ja jottei lautaskateus pääse syntymään, on syytä valmistautua kirjoituksiin kunnon eväin.

Ylppärieväistä ei varmaankaan ole kirjoitettua etikettiä, mutta hyviin tapoihin kuuluu, ettei ruoka häiritse muita. Siksi esimerkiksi voimakastuoksuiset tai äänekkäät eväät on syytä jättää kotiin. Venäläinen hevosenlihameetvursti voi sekoittaa useamman pasmat eikä sipsipussien rapistelukaan ole suotavaa.

Myös eksoottisia ruokia kannattaa välttää, ettei allergiakohtaus yllätä.

Ja ikävältähän se tuntuisi, jos majoneesit lentäisivät lähes valmiiseen äidinkielen esseeseen. Sottainen ruoka on näissä yo-ruokakarnevaaleissa out! Tiukka tekstikielto opastaa jokaista myös rapsuttelemaan jopa suklaapatukoista Fazer-tekstit pois.

Aamulla jännitys voi olla niin hirveä, että oksettaa, mutta silti olisi hyvä syödä kunnon aamupala.

Tässä Hyveen ehdotus tarjotinmalliksi:

Voileipä

Värillä on väliä. Täysjyväleivässä on sen antamaan energiaan nähden runsaasti hyödyllisiä ravintoaineita. Ruisleivässä puolestaan on täysjyväleipääkin alhaisempi glykemiaindeksi. Tällöin verensokeri ei nouse yhtä rajusti kuin esimerkiksi vaaleaa leipää syödessä.

Leivän päälle voi halutessaan laittaa kasviksia, juustoja tai leikkeleitä oman maun mukaan. Muista kuitenkin hajuvaara! Graavikala voi olla herkkua, mutta ei välttämättä vieressä olijalle.

Hedelmät ja vihannekset

Porkkana- ja omenaviipaleita on mukava napsia, ja ne ovat terveellisiä vitamiinipommeja. Kestosuosikit kirjoituksissa ovat viinirypäleet. Kivettömät viinirypäleet ovat paljon mukavammat kuin kivelliset. Banaani on myös oiva valinta, kuten muutkin hedelmät ja vihannekset.

Herkut

Tumma suklaa on terveellinen vaihtoehto sen flavonoidien ansiosta. Suklaa, karkit ja limu saavat verensokerin nopeaan nousuun, mikä antaa aluksi virtaa, mutta alkaa nopeasti väsyttää. Siksi herkut kannattaakin jättää loppuun, jolloin virta alkaa olla ehtymässä. Välipalapatukat ovat myös oikein hyvä vaihtoehto.

Juomapuoli

H2O on vanhin voitehista ja aivoille tärkeää. Ota mukaan paljon vettä! Vaikka liikuntasali voi tuntua kylmältä, ei se pidä vettä viileänä. Tähän vinkkinä on jääpalat, jotka pitävät viileyden monta tuntia. Varo kuitenkin laittamasta liian isoa jääkimpaletta juomapulloon, sillä apulaisrehtori voi luulla, että jään sisällä on lunttilappu!

Energiajuomat ja kahvi tunnetusti piristävät, mutta ne myös aiheuttavat ylimääräisen vessareissun.

Avatar photo
Joona Kosloff

Lehden ensimmäinen ja pitkäaikainen päätoimittaja, joka tunnetaan myös Hyveen isänä. Inhoaa vieläkin suolakurkkuja hampurilaisen välissä ja yrittää hillitä muroaddiktiotaan aamuisin.