Rakastuminen kannattaa aina, vai?

Rakastuminen kannattaa aina, vai?

Paula-kolumni

Ystävänpäivä lähestyy ja pariskunnat miettivät kuumeisesti, miten viettäisivät vuoden romanttisimman päivän ikimuistoisella tavalla. Kaikki eivät kuitenkaan ole yhtä onnekkaita, vaan etsivät yhä omaa kultaansa.

Googlen hakuun kun kirjoittaa hakusanaksi ”rakastuminen”, saa monenlaisia vastauksia, mutta yhteistä suurimmalle osalle niistä on negatiivinen lähestyminen. Niissä rakastumista kuvataan ”oudoksi tilaksi”, ”unettomuuden syyksi”, ”stressitilaksi”, ”tilapäiseksi hormonihäiriöksi” ja jopa ”kipua ja ahdistusta” aiheuttavaksi elämäntilanteeksi.

Miksi ihmiset sitten haluavat rakastua, jos siitä seuraa niin paljon pahaa?

Koska rakkaus ensisilmäyksellä vie jalat alta, ensitreffit saavat perhoset lepattamaan vatsassa ja syvä kiintymys ja yhteenkuuluvuuden tunne on jotakin ainutlaatuista. Noiden ihanien tunteiden vuoksi olemme valmiita kestämään myös rakastumisen haittapuolet.

Lukiokoulutuksen pitäisi olla yleissivistävä koulutus, joka valmistaa meidät loppuelämäämme varten, joten miksei meille sitten opeteta miten rakastua? Eikö se kuitenkin olisi aika tärkeä tieto loppuelämämme kannalta?

Tämän opetussuunnitelman puutteen korjaamiseksi Hyve pyysi arvoisia opettajiamme jakamaan elämänkokemuksen tuomaa viisautta meille rakkauden polulla vasta ensiaskelia ottaville. Opettajamme ovat kertoneet meille Hyveen toimittajille tarinansa elämänsä rakkaudesta, ja me välitämme tiedon teille, hyvät lukijat, tänään ilmestyneessä Hyveessä.

Rakkausteemaa on käsitelty myös abikolumnissa, jossa Anna pohtii ylioppilaskirjoituksiin valmistautumisen vaikutuksia ihmissuhteisiinsa. Rankka abivuosi kun koettelee itse kunkin hermoja, ja välillä tuntuu, ettei aikaa jää muulle kuin lukemiselle. Onneksi viisaat abimme ovat kuitenkin lyöneet päänsä yhteen ja keksineet keinoja kaveri- ja parisuhteiden ylläpitoon. Näitä ohjeita voit lukea abien laatimasta ”survival packistä” lukioelämään.

Jos sinusta kuitenkin tuntuu, ettet ole vielä valmis mihinkään vakavampaan, kokeile yhden illan juttua suklaakohokkaan kanssa. Koekeittiömme kuitenkin vakuuttaa, että tämä herkku vie sydämesi mennessään, joten pidä varasi.

Jos luotat mieluummin kohtaloon kuin kokemuksen tuomaan viisauteen, kannattaa vinkkejä rakkausrintamalle lähteä etsimään horoskoopeista. Jos taas toivot sosiaalisen median pelastavan sinut seurustelukumppanin etsimiseltä, herättää Otollista-kolumni sinut tähän päivään. Oton mukaan Instagram kun on täynnä ”huomionkerjääjähuoria”, joihin ei kannata aikaansa tuhlata.

Kun vinkit seuraavaan siirtoon parisuhdetilanteesi korjaamiseksi on opiskeltu, kannattaa niitä lähteä testaamaan ihan käytännössä, sillä kirjaviisaudella ei elämässä – ainakaan rakkausrintamalla – pitkälle pötkitä. ”Elämä jatkuu, ja kokemus kasvaa iän myötä.” Näin kuuluu vanha suomalainen sananlasku, joten vaikka välillä kokisit sydäntäsärkeviä takaiskuja, ei kannata luovuttaa, sillä ”yrittänyttä ei laiteta”. Tarpeeksi monen epäonnistumisen jälkeen pääset varmasti sinäkin kertomaan kokemattomammille oman rakkaustarinasi.

Avatar photo
Paula Tiitta

Pitkän linjan lukiolainen, maailmanmatkaaja, 24/7 voimistelija. Hikipinko, jonka koulumenestyksen salaisuutena on tunneilla nukahtelu. Toimii tätä nykyä Hyveen kieliopillisena päätoimittajana, vaikka välillä pilkut vilisevätkin silmissä ja senat menevät sakaisin.