Nettiin muutakin kuin trollaajia ja kukkahattutätejä

Nettiin muutakin kuin trollaajia ja kukkahattutätejä

Kolumni_Turtiainen

Luen usein vapaa-ajallani internetin keskustelupalstoja.

Caps lockin käytttö, huuto-, kysymysmerkkien ja kirjoitusvirheiden määrä on ärsyttävä, ellei jopa järkyttävä.

Oletetaan, että nämä henkilöt viestien takana ovat yli 18-vuotiaita aikuisia. Miksi viestit ovat niin sekavia? Eikö vihoissaan ehdi edes vilkaista aikaansaannostaan, ennen kuin sen lähettää? Pitäisi se kyllä huomata, jos oma tuotos on kaikkea muuta kuin helposti luettava.

Vai ovatko kirjoittajat niin sanottuja trolleja, jotka pyrkivät provosoimaan toisia päämääränään vain hauskanpito, toisten ihmisten ärsyttäminen ja keskustelun saastuttaminen.

Nettipalstojen eniten tykätyimmissä kommenteissa usein näkyvät nämä edellä mainitut asiat. Tykkääjät ovat todennäköisesti myös ”trolleja” tai sitten näitä surullisenkuuluisia kukkahattutätejä.

Nettikeskusteluissa minua ärsyttää huonolaatuinen väittely. Kasvokkain omaa mielipidettä ei esitetä useinkaan yhtä tunkeilevasti. Tämä kertoo netin aivan omanlaisesta kulttuurista. Se on syntynyt sosiaalisten rajoitteiden ratkettua. Näissä huonolaatuisissa väittelyissä ei perustella mitään, sillä oma mielipide on ainoa oikea. Kirosanat lentävät, eikä tekstistä ymmärrä mitään. Kenties ihmiset haluavat vain leveillä tiedoillaan. Joskus harvoin kohdalle osuu kuitenkin väittely, josta voi oppiakin jotain.

Keskustelun laatuun vaikuttavat useat tekijät: sivusto, johon kirjoitetaan, moderaattorit, jotka putsaavat keskustelua, sekä henki, joka keskustelussa ilmenee. Erilaisissa ryhmissä on erilaisia mielipiteitä. Jos esimerkiksi vegaanit kirjoittavat keskustelupalstallaan kasvissyönnistä, ovat mielipiteet varsmasti hyvin erilaisia verrattuna vaikkapa perussuomalaisten kokoontumisissa käytävän keskustelun puheenvuoroihin samasta aiheesta.

Mitkä seikat sitten tekevät hyvän keskustelun? Varmastikin se, että keskustelijat huomioivat toisensa ja kunnioittavat sitä, että toinen haluaa saada aikaan monipuolista keskustelua aiheesta. Tämä on hyvän keskustelun perusedellytys. Plussaa saa selkeästä tekstistä.

Kun seuraavan kerran keskustelette tuntemattomien kanssa netissä tai jätätte satunnaisia kommentteja jonnekin, toivon, että muistatte olevanne vastuussa sanoistanne. Ei kannata sanoa asioita, joita ei kehtaisi sanoa kasvokkain.

Avatar photo
Veera Turtiainen

Positiivisuuteen pyrkivä, ylioppilaskokeiden kauhujen varjostama kolmonen, joka on opetellut juomaan kahvinsa vain maidolla.