Kymmenen tapaa tappaa tylsyys

Kymmenen tapaa tappaa tylsyys

Kolumni_Turtiainen

Yleisenä ongelmana on se, että vaikka tekemistä olisi, se ei kiinnosta juuri sillä hetkellä tai on loppuunkulunutta.

Mitä tehdä, kun ulkona on pimeä ja syksy on pitkällä? Olen koonnut kymmenen vinkkiä, jotta voisit hankkiutua tylsyydestä eroon.

 

1. Aivot liikkeelle peleistä

Tutkimuksissa on todettu erilaisten älypelien, kuten sudokun ja ristikon, ehkäisevän alzhaimerin tautia ja muutenkin tehostavan muistia ja älykkyysosamäärää. Vaikkei ehkä uskoisi, myös lautapelit kehittävät ajattelukykyä! Lisäksi ne ovat hieno tapa viettää aikaa perheen ja ystävien kesken. Voit myös aloittaa jonkin uuden tietokonepelin pelaamisen.

2. Pihatyöt

Pihatöiden tekeminen ei välttämättä kuulosta hurjan hauskalta, mutta se palkitsee – ainakin henkisesti ja fyysisesti. Kunto kasvaa, kun esimerkiksi haravoi, tekee lumitöitä tai leikkaa nurmikkoa. Lisäksi tulee hyvä mieli ja on aikaa ajatella rauhassa universumin saloja. Saatat jopa saada rahaa vanhemmiltasi!

3. Piirrä, maalaa tai askartele

Luovuus ei ole ikinä tylsää, ja on todella hienoa osata keksiä jotain uutta. Kynä, pensseli tai sakset käteen ja puuhailemaan!

4. Iloa ruoasta

Syksy on pitkällä, ja kurpitsoja on vielä jäljellä. Hedelmiä ja vihanneksia on tarjolla koko vuoden. Vesimeloni, appelsiini tai kurpitsa eteen ja veitsellä kaivertamaan. Ota oppia netistä löydetyistä kuvista! Voit myös kokeilla ruoanlaittoa, jos et ole vielä sitä harrastanut. Etsi netistä hyviltä kuulostavia reseptejä ja kokeile. Jos kodissasi on kylmä, niin viimeistäänkin ruokaa laittaessa tulee lämmin!

5. Kirjoita

Kirjoittaminen on luovuutta parhaimmillaan. Kirjoitettava asia täytyy osata tuoda selkeästi perille mielenkiintoisella tavalla. Aloita vaikkapa päiväkirjan pitäminen tai tarinoiden kirjoittaminen. Päiväkirjan kirjoittamiseen vinkiksi: muista kuvata tunteitasi, ja mitä ajattelit ja havaitsit päiväsi aikana. Pelkkä selostus päivän tapahtumista ei jaksa kiinnostaa kovin pitkään. Näin tekstiä on kiinnostava lukea monien vuosien päästä. Hyve-lehtikin ottaa mielellään kirjoittajia toimittajajoukkonsa jatkeeksi.

6. Retki luontoon

Oli se sitten sienestystä, marjastusta, piknik tai muuten vain ulkona kävelyä, luonnossa liikkumisen on todettu monissa tutkimuksissa (maalaisjärkeäkin saa käyttää) edistävän kehon ja mielen toimintaa. Lyhytkin pyrähdys ulkona happihyppelyllä virkistää!

7. Nuku

Jos ei mikään muu huvita, nuku! Pienet päiväunet tai aikaisemmin nukkumaan meno eivät haittaa ketään. Tutkimuksissa on todettu puolentoista tunnin päiväunien tehostavan oppimiskykyä.

8. Kokeile harrastuksia

Jos on tylsää pidemmän aikaa, etkä keksi tekemistä koulun lisäksi, voit surffata netissä ja etsiä itseä kiinnostavia harrastuksia lähialueilta. Eikös jousiammunta tai miekkailu kuulostakin hauskalta?

9. Opiskele

Opiskelulla en tarkoita välttämättä kouluun liittyviä asioita. Voit lukea itsellesi mielekkäistä aiheista kirjoja. Esimerkkinä ”Isäni on ihmissyöjä” Sten Bergmanilta ja ”MadCook – Kulinaristinen seikkailukirja” Riku Rantalalta ja Tuomas Milonoffilta ovat todella mielenkiintoisia.

10. Kehitä itseäsi

Mieti, kuinka voisit kehittää itseäsi, mitä haluat elämältäsi ja mitä haluaisit oppia. Tässä iässä haaveet vaihtelevat tiuhaan, mutta niitä kannattaa silti olla. Opettele esimerkiksi selviytymistaitoja.

Avatar photo
Veera Turtiainen

Positiivisuuteen pyrkivä, ylioppilaskokeiden kauhujen varjostama kolmonen, joka on opetellut juomaan kahvinsa vain maidolla.