Hyrylän paras kahvila on…

Hyrylän paras kahvila on…

Kuinka arvostelu tehtiin?

Kevään kunniaksi arvostelun kohteeksi joutuvat tällä kertaa Hyrylän alueen kahvilat, joita löysimme viisi kappaletta: Paakari-Kahvilan, Kahvila-Konditoria Elinan, Hyry-Baarin, Tuusulan uimahallin kahvion sekä Kotin Kahvilan. Arvosteluun vaikuttavat tekijät ovat:

Sijainti

Kahviloista ei ainakaan vielä löydy ”kotiinkuljetusta”, joka toimittaisi halutut herkut kouluumme makean tuskan iskiessä. Kahvilaan olisi siis ehdittävää ruokavälitunnilla ilman tunnilta myöhästymistä.

Tunnelma sekä palvelu

Erityisesti hyppytunneilla, kun kahvitauoista olisi mahdollista oikeasti nauttia, kahviloiden tunnelma sekä ystävällinen palvelu ovat oleellinen osa rentoutumista. Odotamme kodikkuutta, siisteyttä ja rauhallisuutta.

Valikoima

Vaikka arvostelemmekin ainoastaan makeita leivonnaisia, otamme huomioon myös suolaisten ja muiden tuotteiden valikoiman.

Maku

Kysymme aina suosituinta ja muista erottuvaa leivonnaista, mutta jos näitä ei ole, otamme jotain samankaltaista kuin muissa kahviloissa, jolloin vertailupohjat ovat selkeät. Leivonnaisten lisäksi arvostelemme kahvin ja kaakaon.

Paakari-Kahvila

Paakari-Kahvila

Paakari-Kahvila on arvostelun kahviloista lähimpänä koulua: sen sijainti on erinomainen lukioomme nähden. Se on lähes yhtä lähellä kuin opiskelijoidemme keskuudessa suosittu Valintatalo. Näin ollen sinne ehtii erinomaisesti ruokavälitunnilla, ja varsinkin hyppytunnilla voi nauttia herkuista pidempään. Toisaalta jos ei halua törmätä tuttuihin naamoihin, Paakari-Kahvila saattaa olla liian lähellä.

Astumme sisään kahvilaan ja kuulemme välittömästi iloisen pirteän tervehdyksen ystävälliseltä myyjältä, joka kertoo meille avoimesti kahvilan tuotteista. Kahvilassa ei ole meidän lisäksi kuin muutama asiakas. Tunnelma ei ole kovin kotoisa. Paakari-Kahvila on nuorekas ja sen muista kahviloista poikkeava hieman modernimpi sisustus ja valkoiset huonekalut tuovat auringon valon ja kevään välittömästi ajatuksiimme. Ovesta ulos astuminen palauttaa valitettavasti karun talven totuuteen.

Vaikka vitriinit ovat aivan täynnä erilaisia leivoksia sekä suolaisia, Paakari-Kahvila vaikuttaa erittäin hiljaiselta ja asiakkaita vaikuttaisi käyvän vain muutama päivässä. Meitä alkaakin harmittaa, kun olemme päättäneet arvostella ainoastaan makeita leivonnaisia, ja kuulemamme perusteella tämän kahvilan täytetyt patongit ovat ainakin koko Tuusulan parhaimpia. Paakari-Kahvilan tavanomaiset asiakkaat ovat ruokatauolla olevia lähipiirin yritysten työntekijöitä ja heidän onnekseen tarjolla on myös keittoa.

Kahvilan suosituimpiin leivoksiin lukeutuva omenawiener näyttää erittäin hyvältä ja se onkin selvästi tuore sekä sopivan rapea ja kuohkea. Omenahillossa on pieniä omenan paloja ja se maistuu aivan vastapoimituilta omenoilta. Myös kanelin maun erottaa selkeästi.

Suklaaberliininmunkki erottaa Paakari-Kahvilan muista Hyrylän alueen kahviloista, mutta sillä ei vielä hankita kovin pitkää etumatkaa. Berliininmunkin kuorruttaminen suklaalla kuulostaa erittäin hyvältä idealta, ja ulkonäkökin on kuin suoraan taivaasta – tai ehkä ennemminkin helvetistä, ainakin kaloreita on siihen malliin, mutta maku on lievä pettymys. Munkki maistuu tuoreelta ja hieman perinteisiä berliininmunkkia paremmalle. Suklaa ei kuitenkaan erotu tarpeeksi vaan pettää korkeat odotukset.

Kahvi on aivan tavallista, niin sanotusti perushyvää kahvia. Sen sijaan kermavaahdolla koristeltu kaakao tarjotaan normaalia tyylikkäämmin läpinäkyvässä lasissa ja se tulee suoraan automaatista, eli itse ei tarvitse sotata kaakaojauhojen kanssa, vaan pääsee heti nauttimaan vahvasta ja täyteläisestä mausta.

Kokonaisuutena Paakari-Kahvila on Hyrylän lukion opiskelijoille varsin suositeltava vaihtoehto, kun ottaa huomioon sen sijainnin, valikoiman, loistavan palvelun sekä kohtuullisen hintatasonkin. Erinomainen paikka viettää hyppytunteja!

Elinan kahvila

Kahvila-Konditoria Elina

Arvostelumme toinen kahvila sijaitsee aivan Hyrylän keskustassa, mikä alkaa olla jo hieman liian kaukana ruokavälituntikahvittelulle. Hyppytunnilla Kahvila-Konditorio Elinaan ehtii onneksi erinomaisesti ilman huolta seuraavalta tunnilta myöhästymisestä. Asiakaskunta on pääosin eläkeläisiä, joten voimme suositella kahvilaa ainakin kaikille iäkkäämpää seuraa kaipaaville.

Elina on sisään astuessamme aivan täynnä ja joudumme odottamaan pöydän vapautumista. Tunnelma on erittäin kotoinen, mutta tila on hieman ahdas. Onneksi sopu sijaa antaa, ja loppujen lopuksi Elina on kuitenkin hyvin rauhallinen paikka. Palvelu ei ole aivan Paakari-Kahvilan tasoa, eikä herttainen myyjä osannut valitettavasti suositella mitään.

Valikoima sisältää Kahvila-Konditoria Elinassakin kaikkea kakuista keittoon. Erityisesti kylmäsavulohileipä näyttää herkulliselta valinnalta! Valitettavasti tyydymme kuitenkin tälläkin kertaa arvostelemaan vain makeita leivoksia, joita niitäkin on paljon.

Ostamme Elinassa munkin ja omenaleivoksen, joista myyjä kertoo epäröiden itse pitävänsä. Pöydässä kuitenkin huomaamme, ettei meille edes tarjottu kuittia, joten pyydämme kuitin. Hetkihän siinä menee, mutta vihdoin myyjä saa ostokset lyötyä kassaan asti. Hetken kuluttua huomaamme vielä saaneemme munkin sijasta neliöwienerin, mutta tämä johtunee inhimillisestä erehdyksestä, joten emme kehtaa mennä enää huomauttamaan asiasta.

Omenaleivos näyttää suoraan sanoen hieman epämiellyttävältä. Se maistuu kuivuneelta joulutortulta, jonka välissä on omenahilloa. Sitä ei varmasti ole leivottu samana päivänä – ennemminkin viime jouluna.

Neliöwieneri näyttää ehdottomasti ainakin paremmalta kuin omenaleivos ja makukin on paljon parempi. Se on paljon tuoreempi, mutta sekään ei ole varmaan aivan samana päivänä leivottu. Kardemumma antaa sopivan säväyksen hieman tylsään wieneriin, mutta valitettavasti hillo pilaa hyvin alkaneen makunautinnon todella teollisella maullaan.

Kahvi maistuu hieman oudolta ja laimealta, eikä kaakaokaan säväytä. Se pitää sekoittaa aivan itse pussikaakaosta, mikä tarkoittaa lähes aina pöytäliinan tai omien vaatteiden sotkemista.

Viereiseen pöytään istunut mies puhuu myyjille niin tuttavalliseen sävyyn, että päättelemme hänen olevan kanta-asiakas. Haluamme ehdottomasti kuulla, mitä kokemuksen syvä rintaääni kertoo kahvilasta, joten päätämme hieman jututtaa miestä. Hän kertoo käyneensä syömässä Kahvila-Konditoria Elinassa kolme kertaa viikossa jo kymmenen vuoden ajan ja että samat kasvot pyörivät siellä koko ajan, kuten arvata saattaa.

Emme suosittele Kahvila-Konditorio Elinaa lukiolaisillemme ainakaan ruokavälitunneilla, ja hyppytunneillakin käydessä kannattaa miettiä hyvin tarkkaan, mitä nauttii, koska ainakin omat valintamme eivät vastaa lähellekään odotuksiamme.

Kirjaston kahvila

Hyry-Baari

Tuusulan kunnan kirjaston yhteydessä olevaan kahvioon Hyry-Baariin on aivan liian pitkä matka, jos siellä haluaisi käydä ruokavälitunnilla. Se sijaitsee hyvällä paikalla linja-autoaseman vieressä ja aivan keskustassa. Siellä törmää herkästi varsinkin vanhoihin tuttuihin, jotka ovat bussilla matkalla kouluihinsa.

Ensivaikutelma sisään astuessa ei ole kovin kummoinen. Vihreät pöydät ja täysin eri sarjaa olevat kalusteet tekevät sisustuksesta kammottavan. Tunnelmakin on melko levoton, kun ympärillä pyörii koko ajan ihmisiä kirjaston ja bussien välillä. Fengshui ei ole kohdallaan! Palvelu on kuitenkin ystävällistä, ja myyjä auttaa meitä päättämään, mitä meidän kannattaisi syödä.

Hyry-Baari on ehdottomasti pienin kaikista arvostelun kahviloista ja niin on myös sen valikoima. Makeita leivonnaisia on hyvin vähän, mutta suolaisia on reilusti tarjolla bussimatkalaisia varten. Lounasaikaan tarjolla on myös edullinen päivän keitto (5,50 €). Myyjän suosituksesta valitsemme korvapuustin ja mustikkatassun, jotka ovat ilmeisesti Hyry-Baarissa suosituimpia leivonnaisia.

Korvapuusti on massiivinen! Se on ihanan täyteläinen ja pehmeä ja sen tuoreuden voi jopa haistaa. Yksin tätä ei kannata edes yrittää syödä, ellei ole maha ole murissut jo tuntitolkulla! Odotukset mustikkatassusta eivät ole kovin korkealla, koska se vaikuttaa aivan kaupan valmismustikkatassulta. Positiiviseksi yllätykseksi se on kuitenkin aivan tuore, ja negatiiviset kuvat unohtuvat täysin. Pinta on sopivan rapsakka ja sokerinen, ja sisällä oleva mustikkahillo maistuu aivan mustikkajugurtilta! Jokainen voi sitten itse päättää, onko se plussaa vai miinusta.

Kahvi on täyteläistä, ihan hyvää peruskahvia. ”Kyllähän sitä juo, mutta ei siitä nauti.” Myös kaakao on jälleen pettymys, koska myynnissä on ainoastaan täsmälleen samaa tavaraa kuin Kahvila-Konditoria Elinassakin. Täytyy taas alkaa sotata.

Jos tarvitsee kaiken keskellä olevaa ajanviettopaikkaa ja tuijottaa mielellään busseja ja niitä odottavia ihmisiään, suosittelemme kahvilaa. Ruokavälitunnilla ei kannata suunnitella menevänsä kahvittelemaan sinne, koska tunnilta myöhästymisen riski on turhan suuri. Hinta – laatu – koko-suhde on aivan erinomainen, ja vatsansa saa täyteen makeaa muutamalla eurolla. Pieni valikoima ei kuitenkaan sovi ammattimaisille kahvilakulinaristeille, vaan heidän kannattaa suunnata suurempiin kahviloihin.

Uimahallin kahvio

Tuusulan uimahallin kahvio

Arvostelumme kauimpana oleva kahvila on Tuusulan uimahallin kahvio. Matkaa koululta sinne on noin kaksi kilometriä, joten ilman moottoriajoneuvoa tai urheilijan lihaksistoa sinne ei kannata yrittää ruokavälitunnilla. Kahvio sijaitsee samassa rakennuksessa kuin uimahalli ja kuntosali, joten urheilutuokion jälkeen on varmasti helpottavaa käydä syömässä juuri poltetut kalorit takaisin.

Ovesta sisään astuessa ensimmäinen mielikuva on kuin koulun ruokala tai kioski vanhempainilloissa. Se ei siis ole kovin kahvilamainen. Paikalle on juuri ennen meitä saapunut luokka yläasteikäisiä poikia opettajansa kanssa. Heidät on kuin suunniteltu sisustukseen. Ilman heitä uimahalli ei olisi oma itsensä – emme väitä, että he olisivat parantaneet jotenkin tunnelmaa, mutta sisustukselle välttämättömiä perinteitä he silti ovat. Yläkoululaiset palveltuaan henkilökunta ottaa meidät silmätikuikseen ja auttaa meitä ystävällisesti.

Kahvion asiakkaista suurin osa on selvästikin juuri ala- ja yläasteikäisiä lapsia, koska hyllyt pursuavat erilaisia karkkeja, jäätelöitä ja jäähilejuomia. Myös vanhempi sukupolvi on otettu huomioon reiluilla valikoimilla suolaisia leivonnaisia, ja makeita herkkujakin on tarjolla kohtalaisesti. Tarvittaessa kahviosta saa myös proteiinipatukoita. Aamiaisen (3,60 €) voi käydä syömässä uimahallilla neljänä aamuna viikossa.

Suuresta valikoimasta saamme valittua itsellemme Naminami-nimisen pikkumunkin ja vaniljawienerin. Naminamin hinta – koko -suhde on melko älytön muihin leivonnaisiin nähden, mutta se on erittäin hauskan näköinen! Hassusta ulkonäöstään huolimatta maku on makean maittava ja pehmeä ja muutamalla suupalalla syötävää munkkia jääkin kaipaamaan lisää.

Vaniljawiener näyttää melko tavalliselta ja jopa hieman tylsältä. Ensimmäinen haukku kuitenkin kääntää ennakko-odotukset täysin ja keskellä onkin kylmää vaniljatäytekreemiä perinteisen huoneenlämpöisen sijasta. Kylmyys vaikuttaa ehdottomasti makuun positiivisesti ja keventää wienerin muuten raskasta makua. Wiener maistuu tuoreelta ja ilmavalta sekä sopivan rapealta, mutta valitettavasti kylmä vaniljatäytekreemi ei maistu niin paljoa vaniljalta kuin olisimme odottaneet.

Kahvi on taas kerran melko tavallista, joskin se kaipaisi hieman täyteläisempää makua. Myös kaakao maistuu perusautomaattikaakaolta, mutta onneksi tällä kertaa ei tarvitse sekoitella aineita itse.

Kokonaisuutena Tuusulan uimahallin kahvio on kohtalainen, varsinkin jos pitää hieman vetisistä näköaloista. Ikkunapaikat saattavat ahdistaa herkkiä henkilöitä. Valikoima on varmasti useimmille lukiolaisille riittävä, ja hintatasokin on melko edullinen. Kahvio on kuitenkin kauimpana lukiostamme, mikä poistaa välittömästi mahdollisuudet parhaimpiin sijoihin.

Kotin Kahvila

Kotin Kahvila

Arvostelumme viimeiseen S-Marketin talossa sijaitsevaan Kotin Kahvilaan ehtii helposti myös ruokavälitunnilla, ja hyppytunnilla aikaa jäisi riittävästi vaikka viereisessä parturissa käyntiin.

Kotin Kahvila on tunnelmaltaan hyvin kotoinen, mutta turhan avoin. Sisälle pääsee kahdesta ovesta, mikä luo epävarmuuden tunteen asiakkaille. Myös aivan pöytien vieressä oleva WC pilaa tunnelman erittäin nopeasti. Kahvihetkemme aikana sen ovi avataan yhteensä kahdeksan kertaa ja joka kertaa sisältä tulee epämiellyttävä voimakkaan WC-raikastimen ja WC:lle muutenkin tyypillisen tuoksun kammottava sekoitus. Avoin leivosvitriini on vieläpä aivan WC:n oven vieressä, joten voimme vain kuvitella, kuinka jostakin leivoksesta saattaa maistaa edellisenkin asiakkaan ostokset.

Valikoimassa on paljon makeita leivonnaisia, mutta suolaiset on jätetty Kotin Kahvilassa hieman vaatimattomalle osalle. Vakioasiakkaita vaikuttavat olevan Hyrylän pullojen poimijat, ja ehkä makeat tuotteet ovatkin heidän mieleensä enemmän kuin suolaiset. Suosituksia emme myyjältä saaneet kielivaikeuksien vuoksi, mutta lopulta saamme kuitenkin tilattua munkin ja porkkanakakkupalan.

Munkki näyttää aivan tavalliselta hillomunkilta eivätkä odotuksemme ole kovin korkealla – valitettavasti ilmeisesti liian korkealla. Munkki ei sisällä ollenkaan hilloa! Järkyttävä pettymys! Se maistuu vain rasvaiselta ja hieman sitkeältä pesusieneltä, josta puuttuu se oleellisin. Aivan kamalaa! ”Miinus viis kautta viis, ei maistu hillo.”

Järkytyksen jälkeen rohkenemme maistaa porkkanakakkua ja toivomme vakavasti, ettei siitä ole unohtunut porkkana. Onneksi pelkomme on aivan turha, ja porkkanakakku nostaa jo melkein täysin lytätyn kahvilan takaisin kamppailuun mukaan. Kakku on aivan taivaallista! Kuorrutuksen ja pohjan välille on onnistuttu luomaan erinomainen kontrasti, sisus on juuri sopivan kosteaa ja kakku vain katoaa lautaselta. Halleluja!

Kahvi vaikuttaa aivan aluksi samalta kuin Kahvila-Konditoria Elinassa, mutta se on säälittävän huonoa. Kahvi maistuu aivan liian laimealta, eikä täyteläisyydestä ole hajuakaan. Myös jälkimaku on ällöttävä. Kaakaossa joutuu taas pettymään, kun myyjä ottaa esiin saman Fazerin kaakaojauhopussin. Onneksi sitä ei tarvitse tällä kertaa sekoittaa itse, vaan myyjä hoitaa kaakaon kokonaan valmiiksi. Olisi ehkä parempi hoitaa sekin itse, koska hän laittaa vettä aivan liian vähän, joten kaakao maistuu vain makealta kaakaojauholta, ei lainkaan suklaiselta.

Sijaintinsa puolesta mallikkaalla paikalla olevalla Kotin Kahvilalla on paljon parannettavaa vielä esteettisyydessä ja leivonnaisissa. Suosittelemme kuitenkin ehdottomasti hakemaan sieltä porkkanakakkua, mutta syömään sen jossain muualla.

 

Voittaja: Paakari-Kahvila

[poll id=”15″]Paakari-Kahvila on sijainniltaan ylivoimainen ja sen mullistavilla makunautinnoilla saa piristystä jokapäiväiseen puurtamiseen koulussa. Paakari-Kahvilan nuorekas tunnelma ja valikoima on juuri meille lukiolaisille suunnattu. Kilpailijoistaan se erottuu varmasti tuoreilla leivoksillaan, joissa ei maistu keinotekoiset raaka-aineet. Palvelu on aina nopeaa ja ystävällistä, joten välitunnillakin kahvittelu on siellä mahdollista, mikä tuo helpotusta ainaiseen lukiolaisen kiireeseen.

Avatar photo
Miika Kosloff

Hyveen graafinen päätoimittaja vuosina 2013-2015. Harrastuksinaan tällä sopivasti perfektionistillä tekniikan ylioppilaalla on valo- ja videokuvauksen lisäksi lähinnä tekniikalla räplääminen.