Hyrylän paras pizzeria on…

Hyrylän paras pizzeria on…

Kuinka arvostelu tehtiin?

Tässä numerossa kunnian saivat ja arvostelun kohteeksi päätyivät loogisesti hampurilaisravintoloiden jälkeen pizzeriat. Vertailussa ovat mukana Hyrylän Pizza, Marmara ja Kotipizza.

Koko
Mittasimme pizzojen halkaisijat. Usein otimme muutaman mittauksen, sillä osa pizzoista oli enemmän soikeita kuin pyöreitä.

Odotusaika
Otimme myös sekuntikellolla aikaa, kuinka nopeasti saimme pizzat pöytään.

Sijainti
Sijainnin merkitys on tällä kertaa toissijainen, sillä me roskaruoankatkuiset toimittajat olisimme saaneet vielä sydänkohtauksen, jos olisimme meidän kunnollamme lähteneet tarpomaan tai pyöräilemään tuollaisessa pöpperökelissä. Mopokin on vain itsemurhaväline tällä kelillä. Autolla taas muutaman sadan metrin ero ei vaikuta.

Hyrylän pizzan ”Hyrylä Special pizza” järkytti suolaisuudellaan

Hyrylän pizza

Maku ja viihtyisyys:

Tänne pizzeriaan en ole koskaan aikaisemmin edes astunut. Ensivaikutelmaltaan ravintola on mauttomasti sisustettu. Pöytäliinat ja verhot ovat suoraan sanottuna rumat, eivätkä tilannetta paranna pelikoneet ja flipperit reunoilla. Sanomalehtiä on sivupöydällä runsaasti, mutta ne kaikki vaikuttavat olevan päivän vanhoja eivätkä houkuttele lukemaan. Seinällä vilkkuvat valotaulut huimaisivat epileptikkoja.

Tunnelmaa yrittää luoda myös kovaääninen radiomusiikki. Hittikanava on päällä – itse asiassa se on meidän päämme päällä. Kaiutin on sijoitettu kattoon suoraan ruokailijoita kohti. Melu jopa hieman häiritsisi, jos kanava olisi hiemankin huonompi.

Hintataso on suhteellisen hyvä. Pizzoja saa 6,50 eurolla, ja vähän spesiaalimmat maksavat 8,00€. Hyrylä Special on melkoinen erikoisuus. Katkaravut ja kinkut on laitettu samaan läjään salamin ja sipulin kanssa. Koko komeuden laveeraa valkosipuli.

Ongelmana on suolan määrä. Se on hirvittävä! Ensivaikutelma ei houkuttele eikä maku myöskään. En tiedä, onko kyse vain huonosta tuurista, mutta ainakin pariin pizzaan osui suolapommi. Pizzaa syödessä pieni Coca-Cola huveni nopeasti. Halkaisijaltaan pizza yrittää olla 30 cm, eikä jää siitä kuin millejä.

Plussaa ravintola saa virvoitusjuomista, jotka tulivat lounasaikaan ilmaiseksi. Tölkki limua ei valitettavasti tällä suola-aavikolla riitä mihinkään. Kokis ei myöskään maistu aivan tavalliselta. Syy löytyy ilmeisesti tuotetiedoista. Se on Tanskasta tuotua. Suomalainen kokis on nimittäin tutkitusti maailman parasta veden ansiosta.

Ruokailija joutuu myös hakemaan veitset ja haarukat etukäteen, sillä niitä ei ole pöydässä valmiina. Kaiken lisäksi veitset ovat tylsiä. Pizzaa on hidasta leikata, ja pohja on aavistuksen sitkeää. Saattoi myös johtua ruokailijan syömisnopeudesta, mutta pizza ehti kylmetä.

Negatiivisuudesta huolimatta pizzeria on kohtalainen – niin maultaan kuin viihtyisyydeltään. Hinta ja nopeus pelastavat. Ruoka tänne tulee kuitenkin nopeiten: odotusaika oli ”vain” 11 ja puoli minuuttia.

Marmaran ”House Specialissa” oli liian vähän juustoa.

Marmara

Maku ja viihtyisyys:

Opiskelijoiden keskuudessa todennäköisesti suosituin ravintola on Marmara. Tunnelma siellä on rentoa, ja ainakin muovinnäköiset kasvit tuovat mukavaa erilaisuutta ravintolaan. Pöydätkin tuntuvat kunnon puulta. Asiakkaina täällä on kaikenikäsiä: nuoria ja työssäkäyviä pääosin.

Hinta ei kuitenkaan ole niin hyvä kuin koulun käytäväkeskusteluista saa kuvan. Esimerkiksi Hyrylän pizzaan verrattuna Marmara on kalliimpi. Jauhelihapizza irtoaa alle 7 eurolla, mutta muut sitten maksavat yli euron enemmän kuin Hyrylän pizzassa. Spesiaalipizzoissa hintaero on vain 40 senttiä. Siksi tänne kannattaa tulla lounasaikana, jolloin kaikki pizzat ovat 6,50 €.

Hintataso on täälläkin hyvä joka tapauksessa. Mutta juomapuoli ei. Täällä limu pitää ostaa erikseen. Ilmaista ei ole, vaikka tulisi kuinka lounasaikaan. Puolesta litrasta nyhdetään peräti 2,00 €.

Odotusaika on myös pitempi kuin Hyrylän pizzassa: vajaa 16 minuuttia. Syyksi uskottakoon paikan suosio. Asiakkaita riittää.

Ruokavälineitä koskee järjestäen sama kritiikki kuin Hyrylän pizzassa. Ne joutuu hakemaan, ja ne ovat tylsiä. Saan kuitenkin kommentin kaveriltani, että lukiolaisia ei kiinnosta veitsen terävyys vaan pizzan maku, nopeus ja hinta. Totta sekin.

Pizzan muoto on erikoinen. Se on lähes soikio. Melkein ainakin. Kapeimmalta kohdalta pizza on 28 cm ja leveimmältä 33 cm. Pizzat ovat suurempia kuin Hyrylän pizzassa ja Kotipizzassa verrattuna.

Marmara jakaa mielipiteet hyvin jyrkästi. Erästä ulkoasu ei houkuttele visuaalisesti eikä makukaan ole mainio, kun taas toinen jumaloi pizzan makua.

Pohja on rapea ja pizza on todella kuumaa tullessaan. Marmaran pizzoille on ominaista myös valtava rasvamäärä. Rasva tunkee ohuen pohjan läpi ja jättää oranssin rasvavanan pizzalautaselle aterioinnin päätteeksi.

Marmarasta saa myös kebabia, mutta tällä kertaa ainakin pizzan joukossa kebab on epäonnistunut. Juustokin tuntuu loppuneen kesken. Piti olla tuplajuusto, mutta tupla jäi puuttumaan. House Specialin pippurimauste on myös hieman erikoinen valinta, mutta sopinee pizzaan juoman kanssa.

Marmara ei varsinaisesti pettänyt odotuksiaan. Pizzat olivat parempia kuin Hyrylän pizzassa ja hieman suurempia. Hyrylän pizzaan verrattaessa Marmaran pizzojen hinnat oli hitusen kalliimpia ja niitä sai odottaa kauemmin. Odotus kannattaa. Tylsien veistenkin ongelman saa ratkaistua menemällä kuntosalille treenaamaan.

Kotipizzan Monsteri pelottelee myös hinnallaan.

Kotipizza

Maku ja viihtyisyys:

Minun täytyy tunnustaa, että ennen vertailua ehdoton voittajasuosikkini oli Kotipizza. Olin jo päättänyt voittajan salaa.

Ravintola on siisti ja sen värimaailma ja sisustus on suunniteltu huolella. Haarukat ja veitset löytyvät pöydästä, ja mikä parasta, ne ovat teräviä! Haava tuli sormeen melkein heti, kaveri kommentoi.

Lisäksi lounasaikana eli klo 14 saakka pizzojen kanssa saa juoda ilmaiseksi niin paljon, kuin haluaa. Muulloin loputtoman juomisen hinta on 2,60€. Tämä tietysti koskee vain paikan päällä syömistä. Musiikkikin on mainiota ja volyymi on sopiva. Ilmaiset ja tuoreet iltapäivälehdetkin jouduttavat odottelua.

Niin, odottelua. En tiedä, oliko kyseessä ruuhka-aika, mutta odottaminen vain jatkui ja jatkui. Työntekijätkin vaikuttivat tulokkailta, joten olisiko talon tapojen oppiminen myös hidastanut menoa. Aluksi työntekijöitä oli peräti vain yksi ja toisen sormi oli kunnon paketissa. Ehkä jopa murtunut.

Nämäkään syyt eivät poista sitä tosiasiaa, että pöydässä odotellessamme ehdimme lukea kaikki viikon lehdet, tehdä matematiikan läksyt, jutella jääkiekosta ja naisista sekä keksiä ratkaisun talousongelmiin, sillä pizzojen tulo kesti 35 minuuttia! Enemmän kuin Chico’sissa. ”Kun asiakas on maksanut, hänet unohdetaan!” pöytäkeskustelu syytää.

Aika vei Kotipizzan voiton. Valitettavasti.

Tosin hidastelun tarkoituksena saattaa olla vain nälän yllyttäminen. Ainakin maku oli herkullista. Monster-pizza (11,70€) on tietysti tuntuvasti kalliimpi kuin Marmaran ja Hyrylän pizzan pizzat, mutta maku hakkaa 35–15. Tämä lausunto oli usean eri toimittajan sanoma. Monster-pizza kehuttiin Tuusulan parhaaksi ja ainoaksi syyksi mennä Kotipizzaan.

Mukana tuleva dippi, esimerkiksi chilikastike, vie sekin makunystyrät paratiisiin.

Pizzan kebab ei yllä Marmaran kebabien makuun, vaan maistuu kaupan valmiskebabeilta. Pizzapohja puolestaan voittaa helposti muut. Kotipizzan yhteistyökumppani Fazer osaa leipoa taikinan. Mukana tulee myös plussana purukumeja. Miinuksena on sen sijaan, että niitä ei ole jokaiselle.

[poll id=”9″]Täyteen pizzasta tulee, vaikka halkaisija on 29 cm. Monsterin täytteiden määrä taltuttaa suuremmankin nälän. Senttimetrin ero halkaisijassa ei ole paljoa, joten käytännössä kaikki Hyrylän pizzeroiden pizzat ovat lähes yhtä isoja halkaisijoiltaan.

Voittaja: Marmara

Kuten hampurilaisravintola-arvostelussa, ei voittajaksi selviytynyt parhaimmat pizzat valmistanut ravintola, vaan aika ja hinta nostivat Marmaran selkeään voittoon. Kotipizzaan ei ehdi välttämättä edes hyppytunnilla, joten nälkäiselle opiskelijalle fiksumpi ratkaisu on Marmara. Hyrylän pizza jäi tasapaksuuden vuoksi pohjalle. Kaikkia näitä kannattaa kokeilla, mutta kolmea pizzapäivää viikossa emme suosittele kenellekään.

Avatar photo
Joona Kosloff

Lehden ensimmäinen ja pitkäaikainen päätoimittaja, joka tunnetaan myös Hyveen isänä. Inhoaa vieläkin suolakurkkuja hampurilaisen välissä ja yrittää hillitä muroaddiktiotaan aamuisin.