Hyvä ABIT, jaksakaa!

Hyvä ABIT, jaksakaa!

Abilakki

Abeilla aika hiipuu, samalla kun kevään ylioppilaskokeet lähestyvät huimaa vauhtia. Stressiltä ja uuvuttavalta aherrukselta tuskin välttyy kukaan. Toki kirjoittajia on joka lähtöön. On kunnianhimoisia hikipinkoja, keskitasoon tähtääviä ja maailmanmaalareita, jotka eivät helposti hätkähdä laajoista ja pelottavista loppukokeista. Mitä väliä, kun ei ne kuitenkaan vaikuta mihinkään? Vai vaikuttavatko?

Monilla on harhanomainen käsitys siitä, että ylioppilaskokeissa menestymisellä ei olisi mitään arvoa ja vaikutusta esimerkiksi jatkon kannalta. Mielestäni tämä ajatus on aivan typerä, koska ne merkitsevät hyvinkin paljon. On niillä myös paljon muuta painoarvoa.

Monet tulevat ylioppilaat varmasti miettivät jo kuumeisesti, mihin menisivät ja mitä tekisivät lukion jälkeen. Useita teitä on auennut, ja jokaiselle löytyy varmasti omansa. Osa jatkaa uurastusta lukemalla jatko-opintojen pääsykokeisiin, kun taas osa miettii varmasti välivuotta, ulkomaille matkustamista tai työn hankkimista. On ihan sama, minkä tien näistä valitsee, on ylioppilaskirjoituksilla merkitystä.

Moniin yliopistoihin ja korkeakouluihin hakiessa yo-kirjoituksissa menestyminen antaa lisäpisteitä pääsykokeeseen. Eli käytännössä sisään pääseminen haluamaansa koulutukseen on helpompaa eikä sisäänpääsykokeeseen tarvitse lukea yhtä paljon. Pisteytys vaihtelee eri kouluissa ja aloilla; jotkut paikat jopa antavat ylioppilaskirjoituksissa menestyneelle opiskelijalle opiskelupaikan suoraan.

Nykypäivänä työn hankkiminen on lähes mahdotonta tai ainakin todella vaikeaa – varsinkin meille nuorille, joilla ei ole vielä työn vaatimaa jatkokoulutusta tai välttämättä aiempaa työkokemusta ollenkaan. Jos en omistaisi kumpaakaan edellä mainituista vaatimuksista, voisin ainakin loistaa työhaastattelussa ylioppilaskirjoituksissa menestymisellä. Totta kai työnantaja asettaa etusijalle ahkerat opiskelijat, jotka tekisivät töitäkin vähintään yhtä ahkerasti.

Ilman työpaikkaa ja ansiotuloa ovat ulkomaanmatkat kaukainen unelma. Matkustamista ei ole valitettavasti edullisuudella pilattu. Ulkomaille kaipaavan täytyy ensin ansaita rahaa, jotta sitä on riittävästi, myös pahojen päivien varalle.

Opiskelijat, älkää masentuko ja vaipuko epätoivoon. Olemme jo loppusuoralla, ja maaliviiva häämöttää edessämme. Vaikka kuinka tekisi mieli skipata tunteja ja katsoa Netflixiä pehmeällä kotisohvalla, on aika ryhdistäytyä ja kaivaa kadonneet motivaation rippeet esille. Nyt on sopiva aika aloittaa valmistautuminen ja aherrus, jos ei sitä vielä ole aloittanut. Tiedän, että jokainen meistä kykenee menestymään ylioppilaskokeissa laittamalla itsensä likoon, asettamalla itselleen realistiset tavoitteet sekä luottamalla itseensä ja omiin kykyihinsä. Epäonnistumiset ovat sallittuja, ja aina voi yrittää uudelleen, mutta ikinä ei saa luovuttaa. 

Avatar photo
Nora Raahenmaa