Kerro lempikaavasi Antti Laitamäki!

Kerro lempikaavasi Antti Laitamäki!

Innostunut opettaja esittelee lempikaavaansa. Taustalla näkyvä sivu: https://fi.wikipedia.org/wiki/Eulerin_identiteetti

 

 1. Mitä olet opiskellut elämäsi aikana?

Kaikenlaista on tullut opiskeltua. Opiskelin pääaineena matikkaa Jyväskylän yliopistossa ja sivuaineena tietotekniikkaa. Kun taas ollessani vaihdossa Lontoossa opiskelin taloustieteitä. Myös tässä opettajan uran aikana on tullut käytyä monia koulutuksia, mutta ei niistä nyt sen enempää.

 1. Mitä oppiaineita opetat koulussamme?

Opetan pitkää ja lyhyttä matikkaa sekä tietotekniikkaa. Pääsääntöisesti enemmän pitkää matikkaa kuin lyhyttä.

 1. Oletko ollut aina kiinnostunut näistä aineista?

Kyllä, olen aina ollut. Tai matikasta kiinnostuin vasta lukion puolella.

 1. Kauanko olet opettanut meidän koulussamme? Entä ylipäätänsä?

Hetkinen.. noin viisi vuotta. Neljä tai viisi vissiin… Joo viisi vuotta siitä taitaa olla. Kylläpä aika menee nopeasti. Ennen tänne tuloani opetin Jyväskylän ja Lahden välissä sijaitsevalla Padasjoella Päijänteen rannalla kolme vuotta. Opetin siellä samoja aineita kuin nytkin, paitsi en lyhyttä matikkaa.

 1. Mikä oli lempiaineesi lukiossa?

Eiköhän se matikka ollut. Oli lukiossa paljon muitakin kiinnostavia aineita.

 1. Mitä teet vapaa-ajallasi?

Harrastan tennistä, käyn puntilla ja hoidan kotona asustavaa poikavauvaa. Siinähän riittääkin puuhaa.

 1. Jos et olisi opettaja, niin mikä ammattisi olisi?

Jos en olisi opettaja… Olisin varmaankin insinööri.

 1. Mikä insinööriala sinua kiinnostaisi eniten?

Todennäköisesti olisin IT-alalla tietotekniikkahommissa.

 1. Jos sinun pitäisi opettaa jotain muuta ainetta, mitä opettaisit?

Mua kiinnostaa tosi moni aine ja kiinnostaisi myös opiskella uusia aineita. Jos vain millään kerkeisin opiskella muita aineita, niin olisihan se kiva opettaakin niitä. Esimerkiksi fysiikka ja filosofia ovat kiinnostavia ja muutkin reaaliaineet, kuten historia ja yhteiskuntaoppi.

 1. Mikä on matemaattinen lempikaavasi?

Jaa… se voisi olla “Eulerin identiteetti”. Sitä ei käydä lukiossa ollenkaan, mutta se on varmaankin useankin matemaatikon suosikki. Euler, äännetään “oiler”, on ehkä tuottavin ja tunnetuin matemaatikko. Tämä Eulerin identiteetti on todella mielenkiintoinen, koska se sitoo yhteen niin monta eri matikan osa-aluetta. Siinä on jotain todella yllättävää ja mystistä mun mielestä!

Eulerin identiteettiä kutsutaan myös maailman kauneimmaksi kaavaksi.

 

 1. Mikä on pahin tai noloin mokasi opettajan urallasi?

Niitä on niin paljon, etten ole oikein edes muistellut niitä. Opettajan työ ei ole niin kriittistä, kuten esim. lääkärin. Joten tässä saa mokailla, eikä pienet virheet haittaa. Itselläni pientä epätäsmällisyyttä ja mokailua tulee, jos ei päivittäin, niin varmaan ainakin viikoittain.

 1. Missä näet itsesi kymmenen vuoden päästä?

Moniossa.

 

Avatar photo
Riina Kajava