Mitä mieltä olet SOTE-uudistuksesta, Liisa Somermeri?

Mitä mieltä olet SOTE-uudistuksesta, Liisa Somermeri?

ttope

Saimme Noran kanssa kunnian haastatella Liisa Somermereä, lukiomme terveystiedon ja maantieteen opettajaa. Hän on ollut lähes vuoden sivistämässä meitä Jola Maisalan äitiyslomasijaisena. On hauska päästä taas tutustumaan yhteen uuteen opettajaan hieman paremmin!

Miten päädyit opettamaan juuri terveystietoa?

– Pääaineeni oli maantiede ja sivuaineena biologia, eli olin alun perin mantsan ja bilsan opettaja. Vuonna 2007 terveystiedosta tuli oma oppiaine, ja sitä kautta sitten päädyin tätä opettamaan. Oppiaine on laaja, ajankohtainen ja mielenkiintoinen, ja vie koko ajan enemmän mennessään.

Jos et olisi opettaja, missä amatissa haluaisit työskennellä?

– Hmm, toi on paha… Ei ole muuta vaihtoehtoa kuin opettajan ammatti. No ei, mutta kyllä työskentelisin ihmisten parissa siltikin, en ole niin tutkijatyyppiä.

Mitä teet vapaa-aikanasi?

– Mulla ei ole kauheasti vapaa-aikaa, koska pienet lapset vievät niin paljon aikaa. Mutta jos jää aikaa niin käyn juoksemassa tai luen.

Minkä maalainen haluaisit olla, jos et olisi suomalainen?

– Varmaa saksalais-kanadalainen, koska niissä maissa olen asunut. Kanadassa olin vaihto-oppilaana vuoden, ja Berliinissä opiskelin neljä vuotta.

Lempieläimesi? 

– Kissa.

Onko sulla kissa?

– On, ja on aina ollutkin.

Millaista musiikkia kuuntelet? 

– Kasarirokki on lähellä sydäntä! (Nauraa) U2 on myös hyvä. Oikeesti kuuntelen kyllä ihan laidasta laitaan kaikenlaista musiikkia. Meillä kotona soi lastenlaulut, klassinen, hevi, jazz ja monet muutkin aivan sekaisin.

Mitä mieltä olet sote-uudistuksesta?

– Se on vielä niin sekava, tällä hetkellä minulla on vähän sote-uupumus. Toivon, että tehtäisiin hyviä päätöksiä.

Mikä on rohkeinta mitä olet tehnyt elämässäsi?

– Muutto ulkomaille on aina aika iso juttu ja vaatii rohkeutta, toisaalta olen myös synnyttänyt kolme kertaa, ja kaksi kertaa kokonaan ilman puudutuksia.

Miten selättää kaamosmasennus?

– Nukkuu tarpeeksi ja varaa aika lepäämiselle ja syö hyvin, että saa energiaa ruuasta. Jotkut sanovat, että kirkasvalolamput auttavat, itse en ole koskaan kokeillut. Tietenkin reissu aurinkoon helpottaa varmasti, jos se on mahdollinen!

Millainen nuori olit?

– Kiltti. Isosiskoni oli punkkari ja teki kaiken mahdollisen, mä olin aina kiltti tyttö.

Mitä mieltä olet suomalaisten nuorten terveydentilasta?

– Polarisoituminen, eli kahtiajakautuminen, huolestuttaa. On niitä, jotka voivat tosi huonosti, ja niitä, jotka voivat hirveän hyvin. Terveysbuumi myös vähän huolestuttaa. Toisaalta se on todella hyvä juttu, mutta siinäkin on näitä lieveilmiöitä.

Kerro jotain hyviä (ja terveellisiä) välipalavinkkejä lukiolaisille.

– Pitää muistaa nesteytys, maito ja vesi ovat siihen parhaita! Hyviä välipaloja on pähkinät, täysjyväleipä, hedelmät ja kasvikset, esimerkiksi avocado. Turkkilainen jogurtti on myös hyvää, sokerijogurtteja kannattaa välttää.

Mikä on suurin hyveesi?

– Löydän kaikista ihmisistä jotain hyvää.

Avatar photo
Nora Raahenmaa