Rantakuntoon 2013

Rantakuntoon 2013

Overweight_biker

© Enrico (cc)

Keväisen auringon lämpö iholla muistuttaa lähestyvästä rantakaudesta. Pian on aika kaivaa kesävaatteet kaapin perukoilta ja sysätä paksut villapaidat odottamaan syksyn koleutta. Monen mielessä kuitenkin kalvaa huoli siitä, että oma keho on päässyt pitkän ja kylmän talven aikana keräämään ihonalaisen lämpökerraston, josta pitäisi päästä eroon ennen suosikkishortseihin pukeutumista. Pikadieetit kuitenkin kuulostavat lähes aina liian hyviltä ollakseen totta, ja sitä ne usein myös ovat. Painonpudotus ja kehon kiinteyttäminen vaativat pitkäjänteisyyttä ja päättäväisyyttä, sillä ihmedieetit lupaavat vain mahdottomuuksia. Kehon muokkaaminen haluttuun suuntaan onnistuu parhaiten pienillä ja päivittäisillä valinnoilla ja pysyvillä elämäntapamuutoksilla. Seuraavia Hyveen vinkkejä noudattamalla pääset varmasti tavoitteeseesi ja näet peilistä sen, mitä haluatkin.

1) Yhteistyössä on voimaa – Yhdessä ystävän kanssa onnistut parhaiten. Kun sinulla on lenkkiseuraa ja joku, jonka kanssa voit yhdessä asettaa tavoitteita, pysyt helpommin suunnitelmassasi.

2) Aseta pieniä välitavoitteita ja palkitse itsesi, kun edistyt. Näin urakka ei tunnu ylivoimaiselta ja matkan varrella on palkintoja, jotka saavat sinut jatkamaan. Samalla huomaat edistyväsi, mistä saa lisää motivaatiota.

3) Laihdutustuotteet ja pikadieetit ovat huijausta. Ne ovat yleensä todella kalliita eivätkä toimi lupaamallaan tavalla. Ainoa keino pudottaa painoa on kuluttaa enemmän kaloreita, kuin niitä saa.

4) Mene ostoksille vain kylläisenä. Heräteherkut jäävät silloin kauppaan, ja sinun on helpompi valita terveellisiä ja päämäärääsi tukevia vaihtoehtoja.

5) Ei valmis- tai pikaruokia – Ne sisältävät runsaasti piilorasvaa ja -sokeria sekä suolaa. Tuore, käsittelemätön ruoka on parasta. Se on vitamiinipitoista, lisäaineetonta ja muutenkin terveellistä.

6) Juo runsaasti vettä. Se pitää näläntunteen loitolla ja on paras janojuoma. Mehut, limut ja energiajuomat sisältävät paljon sokeria, ja lisäksi ne ovat haitaksi hampaille.

7) Popsi porkkanaa. Vihanneksien, hedelmien ja marjojen terveellisyyttä ei turhaan korosteta. Ne sisältävät tärkeitä ravintoaineita ja vain vähän kaloreita.

8) Kiinnitä huomiota välipalojen laatuun. Ota aamulla mukaan juustoruisleipä ja omena taltuttamaan iltapäivän pikkunälkä, ettei sinun tarvitse turvautua Valintatalon lihapasteijaan ja suklaaseen. Tästä pääset katsomaan Hyveen kokkivideon, jonka avulla valmistat itse kotitekoisia proteiinipatukoita. Patukka on helppo ja nopea välipala vaikkapa ennen tai jälkeen urheilun.

9) Kuiduilla nälkä pois. Proteiinipitoinen ja täysjyvää sisältävä ruoka pitää nälän loitolla pitkään. Vältä valkoista viljaa, jossa on paljon tyhjiä kaloreita. Napostelun sijaan kannattaa aterioida säännöllisesti, mikä auttaa jaksamaan ja ehkäisee liian pitkien ateriavälien aiheuttamaa hallitsematonta ahmimista.

10) Liiku monipuolisesti ja löydä itseäsi innostavat urheilumuodot, joiden parissa jaksat hikoilla viikosta toiseen. Parhaan tuloksen saat yhdistämällä kestävyys- ja lihaskuntoharjoittelua sekä hyötyliikuntaa. Innostu kevään muotilajeista, kuten crossfitistä, tai inspiroidu kuntosalien ryhmäliikuntatunneista ja pyöräile kouluun mopokyydin sijaan. Lue tästä, mitä mieltä Hyveen toimittajat olivat crossfit-rääkistä.

11) Ei pelkkää penkkiä ja hauiskääntöä. Rantaleijona, jonka rintalihakset ovat kuin ilmapallot ja jalat kuin sammakon koivet, saa osakseen enemmän myötähäpeää kuin ihailua. Harjoituta koko kehosi lihaksia tasapuolisesti ja kiinnitä huomiota vastavaikuttajalihaksiin. Hyveen seuraavasta numerosta kannattaa lukea mikä Hyrylän kuntosaleista on kaikkein paras!

Avatar photo
Paula Tiitta

Pitkän linjan lukiolainen, maailmanmatkaaja, 24/7 voimistelija. Hikipinko, jonka koulumenestyksen salaisuutena on tunneilla nukahtelu. Toimii tätä nykyä Hyveen kieliopillisena päätoimittajana, vaikka välillä pilkut vilisevätkin silmissä ja senat menevät sakaisin.