Toimittajakaksikko CrossFit-treenissä

Toimittajakaksikko CrossFit-treenissä

Kyllä sen pitäisi täällä jossain olla… Ajamme skoottereilla edestakaisin Sulan-alueella autokauppojen välissä, ja kun vihdoin löydämme etsimämme, meitä ollaan jo ovella vastassa. Valta Sjöblom toivottaa meidät tervetulleiksi ja ohjaa sisälle suureen avaraan saliin. Katosta roikkuu köysiä ja renkaita ja seinillä on mitä mielenkiintoisimpia telineitä, tankoja ja muita laitteita. Tilat ovat siistit ja taustalla soi rock-musiikkia. Vaihdamme pukuhuoneessa urheiluvaatteet ja niin Hyveen toimittajakaksikko à la Eve Jokinen ja Noora Jussila on valmis elämänsä ensimmäiseen CrossFit-harjoitukseen.

IMG_8087

Aluksi kuulemme hieman yleistietoa lajista. Saamme tietää, että Yhdysavalloista lähtöisin oleva CrossFit on alun perin suunniteltu muun muassa sotilaille ja pelastustyöntekijöille, mutta on sittemmin saavuttanut suosiota urheilun ystävien keskuudessa, ja näin on myös meille tänne Tuusulaan saatu oma CrossFit -sali: 2BXtreme Oy.

CrossFitissä pyritään terveyteen, hyvään kuntoon ja ennen kaikkea hauskanpitoon. Tavoitteisiin päästään sillä, että harjoitukset ovat mahdollisimman intensiivisiä, toiminnallisia ja monipuolisia; yksikään treeni ei ole samanlainen. CrossFit-harjoituksissa painotetaan liikkeiden puhtautta ja sitä, että jokainen harjoittelija käyttää itselleen sopivia painoja, mutta silti mahdollisimman suuria. CrossFit-salilla ei löysäillä! Liikkeet, joita CrossFit-harjoituksissa tehdään, pyrkivät olemaan ihmiskeholle luontaisia ja sellaisia, joita tarvitaan jokapäiväisessä elämässä myös salin ulkopuolella. Esimerkiksi leuanvedot, dipit, voimavedot, köyttä pitkin kiipeäminen, etunojapunnerrus, istumaan nousut, käsilläseisonta ja -kävely, pyörähdykset, voltit ja pidot, maastaveto, jalkakyykyt, punnerrukset, rinnallevedot ja -työnnöt sekä tempaus ovat keskeisissä osissa harjoituksissa. Apuna harjoittelussa käytetään muun muassa kahvakuulia, käsipainoja, isoja palloja ja erilaisia telineitä.

IMG_8077

Kun infopaketti on saatu päätökseen, aloitamme noin kymmenen minuutin alkuverryttelyn. Olemme kuulleet CrossFit-harjoitusten olevan todella rankkoja, joten hieman epävarmoina, mutta innostuneina alamme seurata Sjöblomin näyttämiä verryttelyliikkeitä. Alkuverryttelyssä tehdään erilaisia venyttäviä ja lihaksia lämmittäviä liikkeitä. Yhtä liikettä tehdään noin 10 metrin matka. Lämmittelyohjelmamme koostui seuraavista liikkeistä:

  • mittarimadot (eteenpäin liikutaan ensiksi käsillä rullaillen, jonka jälkeen jalat tulevat perässä)
  • sumokyykkyhypyt
  • kameleontti hiivinnät (tarkoitus on saada rinta mahdollisimman lähelle maata säären ollessa toisen käden vieressä pystysuorassa kattoa kohden, taaimmainen jalka on taakse venytettynä)
  • katkaravut (liikutaan maassa selällään ”möyrien”, aktivoivat keskivartalon seudun lihaksia)
  • liikesarja punnerrusasennossa (punnerrusasennossa käsiä viedään eteenpäin kolmella hypyllä ja tämän jälkeen pohkeita venytetään kolmella nopealla toistolla ja siirretään kolmella hypyllä eteenpäin)
  • kobrasukellus + hindutervehdys (kobrasukelluksen kautta hindutervehdykseen)

IMG_8079

Uudet liikkeet onnistuvat melko hyvin loistavan ohjeistuksen ja demonstraation ansiosta, tosin kobrasukellus ja sen jälkeinen hindutervehdys vaativat paljon myös aivotyöskentelyä moniosaisen liikesarjan muistamiseksi.

Kun lihakset ovat lämmenneet ja vertyneet, jatkamme tekniikkaharjoittelulla Sjöblomin johdolla. Käymme läpi oikeanlaisen kyykkäämis- punnerrus- ja rengassoututekniikan. Saamme paljon hyviä vinkkejä liikkeisiin ja tietoa siitä, kuinka ja missä ne vaikuttavat oikein sekä väärin tehtyinä. Teemme vielä muutamat toistot jokaista liikettä ja varmistamme, että tekniikka pysyy oikeana läpi liikkeen suorituksen. On tärkeää, että liike on puhdas loppuun saakka ja tehty täydellä teholla. Sjöblom ohjeistaakin meitä pitämään pienen tasoittavan hengähdystauon, jos jokin liike alkaa tuntua liian raskaalta usean toiston jälkeen. Parhaimman hyödyn saa irti, kun liike tehdään puhtaasti, eikä suurpiirteisesti puoliteholla.

Tämän jälkeen meille demonstroidaan, miten esimerkiksi leuanveto voidaan skaalata. Skaalaaminen on oiva tapa saada jokaisesta liikkeestä eritasoisille suorittajille mahdollinen, sillä kaikilta esimerkiksi punnerrukset maantasolla eivät onnistu. Meidänkin ohjelmaamme sisältyi paljon punnerruksia, jotka skaalattiin tehtäviksi nojapuuta vasten, sillä maassa tehtyinä liike olisi ollut melko haastava ja todennäköisesti oikea asento olisi kärsinyt. Pääsimme myös koettamaan, miten leuanvedot muuttuivat suoritettaviksi jakkaralta ponnistettaessa tai kuminauhaa apuna käyttäen.

Sitten itse päivän treeniin eli WOD:iin (Workout Of the Day). Luemme isolta tussitaululta salin seinältä, mitä tuleman pitää. Tänään siihen kuuluu 60 metrin kelkantyöntö 15 kilogramman painoilla, jonka jälkeen tehdään 15 kyykyn, punnerruksen ja rengassoudun sarja. Sama sarja suoritetaan uudestaan 12 liiketoistolla ja vielä kolmennen kerran niin, että jokaista liikettä tehdään yhdeksän kertaa. Loppuun kuuluu vielä uudestaan jo aikaisemmin tehty 60 metrin kelkantyöntö samoilla painoilla. Sjöblom painottaa, että taistelemme koko ajan aikaa vastaan ja että kaikki liikkeet tulee tehdä puhtaina, tai muuten niitä ei lasketattaisi. Syke nousee meillä molemmilla korkeuksiin jo pelkästään kelkkoihin tarttuessa ja lähtömerkkiä odottaessa.”Kolme, kaksi, yksi ja mene! ”Vauhtia, vauhtia!” kuulemme taustalta ja voitontahtoa täynnä työnnämme kelkkoja ja teemme sarjoja. Vaikka väsymys alkaa painaa nopeasti ja yrittää viedä voittoa lihaksista jo parin intensiivisen minuutin jälkeen, taustalla kaikuva kannustus auttaa jaksamaan eteenpäin.

Pidämme parin sekunnin taukoja ja ravistelemme lihaksia, kun liikkeet alkavat tuntua mahdottomilta, ja näin jaksamme painaa menemään taas täydellä teholla. Kun viimeinenkin liike on saatu päätökseen ja edessä on enää kelkantyöntö, lihakset ovat jo todella väsyneet ja mielessä kutkuttelee ajatus keskeyttämisestä. Kuitenkin tsemppauksen avulla saa taas otettua itseään niskasta kiinni, ja pian harjoitus onkin ohi. Ikinä ennen maassa makaaminen ei varmasti ole tuntunut yhtä hyvältä, kuin se nyt tuntuu. On kuitenkin vielä viimeisen rutistuksen aika ja noustava ylös rullan avulla hieromaan kipeitä lihaksia ja tekemään nopeat venytykset. Pukuhuoneeseen päästäessä tunteet ovat hieman ristiriitaiset: päällimmäisenä  on ”never again -tunne”, mutta jossain takaraivoin perukoilla kuitenkin kutkuttelee ajatus uudesta harjoittelukerrasta. Koko harjoitus vei 40 minuuttia, jonka aikana hikoilimme 326 kalorin edestä ja syke nousi jopa 191 lyöntiin minuutissa. Keskisyke oli 162 lyöntiä minuutissa.

IMG_8100

IMG_8089

 

IMG_8094

 

IMG_8099

Näin jälkeenpäin harjoituksesta jäi todella positiivinen kokemus. Monien välineiden käyttäminen liikkeissä toi uusia ulottuvuuksia eri kehon osien vahvistamiseen ja säilytti mielenkiinnon. Avoin ja helposti lähestyttävä sekä mahtavasti kannustava valmentaja oli yksi tärkein tekijä, joka auttoi jaksamaan harjoituksen läpi. Parina seuraavana päivänä lihaksistoa kyllä kolotti, mutta mikä onkaan sen parempi tunne kuin se, että tietää tehneensä jotain terveyttä edistävää! Itsensä haastaminen mukavuusalueelta äärirajoille oli sen verran koukuttavaa, että kenties tästä voisi kehkeytyä uusi harrastus tulevaisuudessa…

IMG_8113

CrossFit sopii kaikenikäisille ja salilla kävijät ovat 10–70-vuotiaita. Tuusulan CrossFit-salille harrastamaan pääsee vaivattomasti käymällä On Ramp -kurssin. Tunneista ja hinnastosta saa kätevästi infoa salin www-sivuilta http://2bxtreme.fi/crossfittuusula/.

Haluatko päästä hyvään kuntoon, haastaa itsesi, harrastaa hyödyllistä ja hauskaa liikuntaa, etkä pelkää hikeä? Luultavasti CrossFit on mitä mainion harrastusmuoto sinulle, suosittelemme lämpimästi sen kokeilemista!

Avatar photo
Eve Jokinen

Viimeistä vuotta Hyrylän lukion penkkejä kuluttava, kaikista hetken mielijohteessa syntyvistä ideoista ja koulun laiminlyömisestä pitävä abi, josta ehkä joku kaunis päivä tulee vielä jotain merkittävää Hyve-lehden toimittajan tittelin lisäksi!