Veikeillä vinkeillä vanhaksi

Veikeillä vinkeillä vanhaksi

Kolumni_Halme

Tuntuu, kuin siitä satumaisesta hetkestä, kun jokainen toista vuotta opiskeleva lukiolainen sai tuntea olevansa prinssi tai prinsessa, olisi jo kauan aikaa. Pojat pukivat ylleen frakit ja tytöt mitä hienoimpia prinsessapukuja. Nyt olemme abeja, emmekä voi muuta kuin muistella näitä hetkiä ja miettiä, mitä olisimme tehneet toisin. Moni tyttö varmasti katselee yhä kaappiinsa ja palaa halusta laittaa tuon ihanan vanhojenpäivän pukunsa päälle. Mutta meidän vanhojentanssimme on jo tanssittu, ja nyt on aika heittää mekoille ja frakeille hyvästit. Me Hyrylän vanhat 2013 otimme ilon irti omista tansseistamme, ja nyt on aika antaa hyvän kiertää.

Nyt toisella luokalla olevat lukiolaiset ovat varmasti jo etsineet omaa pariaan ja sovitelleet ihania prinsessamekkoja. Nyt voin paljastaa teille muutaman salaisuuden ja vinkin, joita kannattaa noudattaa, sillä olenhan jo vanha konkari. Olisin itsekin hyötynyt näistä neuvoista ja säästynyt muutamalta ennenaikaiselta harmaalta hiukselta.

Oletko jo hankkinut itsellesi parin? Tämä on kaikista ehdottomin ja tärkein asia, jos aikoo osallistua vanhojentansseihin. Omasta kokemuksesta voin sanoa, että parhaat parit viedään päältä ja että nopeat syövät hitaat. Joten jos et ole vielä hankkinut paria, ota itseäsi niskasta kiinni ja tee se nyt! Kannattaa kuitenkin parin valinnassa miettiä ensin muutamaa käytännön asiaa. Ensinnäkin, tuletteko hyvin toimeen keskenänne? Tulette tanssimaan monta viikkoa yhdessä, joten ei kannata pyytää sellaista paria tanssimaan, jonka kanssa on riidoissa tai muuten vain kemiat eivät pelaa, koska se voisi siinä tapauksessa olla aika kiusallista ja epämukavaa. Toiseksi pitää kysyä, kuinka pitkä poika tai tyttö on, jota haluaisit pyytää pariksesi. Jokainen varmasti tietää sanomattoman säännön parien keskeisistä pituuksista, eli pojan täytyy olla pidempi kuin tytön. Se on ehdottoman välttämätöntä, mutta jos nyt olet sattunut hairahtumaan,  älä välitä, et ole ainoa. Poika, muista kuitenkin mainita tytölle, ettei missään tapauksessa laita korkeita korkoja jalkaansa, sillä silloin pituuseronne kasvaisi entisestään. Tyttö varmasti ymmärtää, että tällöin miehisyytesi olisi kovalla koetuksella, eikä kukaan halua sitä.

Kun olette löytäneet toisenne, ja ehkä myös tanssiharjoitukset ovat alkaneet, on aika etsiä täydellinen mekko tai pojille frakki. Täydellisen asun löytämiseksi saattaa joutua käymään läpi joka ikisen pääkaupunkiseudun juhlapukuliikkeen, joten kun se oikea löytyy, iske kiinni kynsin ja hampain. Kerro myös kaikille kavereillesi ja näytä mahdollisuuksien mukaan kuvakin mekostasi, sillä silloin varmistat, että kavereillasi ei ole samanlaista.

On muutama asia, jotka täytyy tietää ennen mekon ostamista, tai sitten joudut viemään mekon ompelimoon. Mekko ei saa olla liian pitkä, muuten todennäköisesti joko kaadut liian pitkän helmaan tai mekkosi repeää.  Tätä ei halua kukaan, ja vaikka mekkosi olisikin täydellisen kokoinen, se saattaa revetä siltikin. Älä kuitenkaan pelästy, sillä et voi väistyä millään tältä kohtalolta. Itsekin jouduin kokemaan sen, ja kehotan jokaista tyttöä ottamaan mukaansa tansseihin kasan hakaneuloja ja ilmastointiteippiä. Näillä kahdella voit sitten pelastaa mekkosi pahimmalta mahdolliselta tuomiolta. Omassa mekossani oli tanssien loputtua lähes viisikymmentä hakaneulaa ja muutama kavaljeerini tuottama reikä, kun hän astui ylipitkän ja muhkean helmani päälle.

Kannattaa olla ajoissa liikkeellä myös kampaajan ja meikkaajan varaamisessa. Silloin saat itsellesi sopivimman ajan, etkä ainakaan jää kokonaan ilman ammattilaisen apua. Kampaajalle ja meikkaajalle menossa on se etu, ettei tarvitse sen enempää huolehtia kampauksesta ja meikkaamisesta, sen kuin vain kertoo toiveensa, ja ne toteutuvat.

Ulkonäkö onkin suurennuslasin alla vanhojen tansseissa. Kaikki näyttävät silloin säkenöiviltä ja tanssahtelevat taianomaisen hienoissa mekoissa. Tytön pukeutumisen ohella poika voi mahdollisuuksien mukaan hankkia jotain parinsa pukuun sopivaa väriä, joka kruunaa parin näyttävyyden. Pojat pääsevätkin paljon helpommalla kuin tytöt tästä tanssirumbasta, mutta muistakaa, jos tanssi ei suju, se on teidän poikien vika.

Tyttö, jos pidät rakoista, hanki ihmeessä ne korkeakorkoiset hienot kengät. Jos et sattumalta pidä rakoista, suosittelen tasapohjaisia ja käytännöllisiä kenkiä. Ei kuitenkaan tarvitse pelätä, vaikka kengät eivät sointuisikaan mekon väreihin, sillä ne tuskin kauheasti näkyvät mekon alta. Niissä hyvänä puolena on tanssimisen sujuvuus ja rakottomuus. Kannattaa myös tanssia ja kävellä kengillä paljon ennen tansseja, jolloin ne muotoutuvat jalkaan. Itselläni jalat täyttyivät rakoista ja laahustin kivuliain jaloin pois salista. Siitä oli tanssinautinto kaukana.

Tärkeintä kuitenkin vanhojen tansseissa on, että nautit päivästä ja otat ilon irti kaikesta siitä loistokkuudesta. Sellaista saa kokea harvoin, ja se menee ohi kuin hujauksessa. Yhtäkkiä huomaat, että tanssit ovat jo ohi ja koko hauskuus on mennyt jännittäessä. Kannattaa siis yrittää rentoutua ja nauttia täysin rinnoin illasta.

Avatar photo
Vilma Halme

Abi, joka yrittää epätoivoisesti selvitä lukion loppuun. Ei ole pituudella pilattu.