NUFIT-tapahtuman kauniita hetkiä

NUFIT-tapahtuman kauniita hetkiä

[stextbox id=”tietolaatikko” caption=”Mikä ihmeen Nufit?”]Nufit on vuosittain Helsingin Paasitornissa järjestettävä Nuorten filosofiatapahtuma, jossa nuorilla on tilaisuus keskustella eri alojen asiantuntijoiden kanssa.

Tapahtuman ohjelma koostuu pääosin keskustelukokonaisuuksista, jotka alkavat aiheen asiantuntijan alustuksella, jota seuraa väittelymuotoinen keskustelu kahden nuoren haastajan kanssa. Ohjelmanumeron lopussa yleisöllä on tilaisuus osallistua keskusteluun ja esittää kysymyksiä.

Tapahtuman teemoja ovat olleet oikeudenmukaisuus, vapaus, totuus, paha, halu, muutos, hyöty, ihmisyys, valta ja harha. Vuoden 2012 teemana oli kauneus.

Tapahtuman päätuottaja on Prometheus-leirien tuki ry. Mukana kuvioissa ovat myös filosofian ja et:n opettajat – Feto ry  – ja Helsingin yliopiston filosofian opiskelijat – Dilemma ry. Väittelykisaa tuottamassa oli tänä vuonna myös Nuoren voiman liitto.

Tänä vuonna haastajina oli yksi nykyinen – Riina Kujanpää – ja kolme entistä Hyrylän lukion opiskelijaa: Lauri ”Lätsä” Mattila, Paull ”Pake” Nyman ja Olli Virkki. Riina ja Olli haastoivat tapakouluttaja Kaarina  Suonperän.

Alustusten lisäksi Nufitissa on mahdollisuus piipahtaa filosofisissa teehetkissä. Ne ovat vapaamuotoisia filosofisia keskusteluja. Hyrylän lukiolaisia osallistui ainakin Mika Pekkolan ja Janne Kyllösen teehetkeen, jossa keskusteltiin taiteesta ja yhteiskunnasta.

Tärkeä osa Nufitia on Sokrates-kisa, jossa lukiolaiset väittelevät filosofisista kysymyksistä. Tämän vuoden väittelyaiheet oli otettu estetiikan alueelta. Myös Hyrylän lukio osallistui kisaan. Vuoden 2012 Sokrates-kisa oli kaikkien aikojen suurin Suomessa järjestetty väittelytapahtuma: mukana oli peräti 29 lukiota. Kiitos tästä valtavasta suosiosta kuuluu ennen muuta Nuoren Voiman liiton väittelyprojektille, joka mahdollisti myös pitkamatkalaisten osallistumisen tapahtumaan. Finaalin asti pääsivät Ressun lukio ja Salon lukio. Tuhannen euron päävoiton kuittasi Salon lukio.

Tapahtuman tarkoituksena on tarjota tilaisuus nuorten kriittiselle ja luovalle filosofiselle sekä yhteiskunnalliselle pohdinnalle ja siten edistää nuorten yhteiskunnallista osallistumista. Kävijöitä on vuosittain ollut satoja, tänä vuonna noin 850.

Nufitin uskomattoman hienosta  ohjelmistostasaa  parhaimman kuvan tutustamalla sivuihin http://www.nufit.fi[/stextbox]

1. Keitä olette ja mistä tulette?
2. Miksi olette täällä?
3. Mikä on ollut mielenkiintoisinta?
4. Mitkä ovat tavoitteenne tässä tapahtumassa?
5. Tapahtuman teemana on kauneus, ja kauneutta on monenlaista. Oletko mielestäsi kaunis ihminen?

nufit2

1. Rasmus, Olli, Paula ja Marianne Olarin lukiosta.
2. Mahdollisuus päästä pois tylsältä koulun penkiltä! Väittelykilpailuun osallistuminen on perinne, olimme jo viime vuonna mukana tässä tapahtumassa.
3. Väittelyt ja yhdessä spekuloiminen.
4. Päästä jatkoon ja saada aikaan hauska väittely. Sekä tietysti uusiin ihmisiin tutustuminen.
5. Sisäisesti ja fyysisesti kaunis!

nufit3

1. Joonas Ottman ja opiskelen käytännöllistä filosofiaa Helsingin yliopistossa. Sakari Jukarainen ja opiskelen sosiaalipsykologiaa ja lääketiedettä Helsingin yliopistossa. Ilmari Hirvonen ja opiskelen teoreettista filosofiaa ja kielitiedettä Helsingin yliopistossa.
2.Tämä on perinne omilta lukioajoilta asti, ja nyt olemme täällä tuomaroimassa väittelyitä Dilemma ry:n kautta.
3.& 4. Väittelyt! Muuta emme ole ehtineet vielä nähdäkään. Myös se, että järjestetään tapahtuma, jossa nuoret voivat tavata ja keskustella nimekkäiden henkilöiden kanssa.
5. Joonas: ”Kyllä.” Sakari: ”En arvioi.” Ilmari: ”En vielä”

1. Venla Rossi, Nuoren Voiman liitosta.
2. Olen mukana järjestämässä Nufittia ja seuraamassa valmennuksessani olleiden viiden joukkueen menestystä.
3. Nähdä, voiko näin suuri tapahtuma toimia, ja seurata väittelyitä.
4. Että kaikki sujuisi hyvin, homma toimii ja kaikilla on hauskaa!
5. Riippuu tilanteesta. Sellaisissa tilanteissa, joissa olen onnellinen.

nufit4

1. Tapio ”Turre” Turpeinen, Hyrylän lukiosta.
2. Olen yksi tapahtuman järjestäjistä ja tottakai kannustamassa Hyrylän lukion omaa väittelyjoukkuetta.
3. Aziza Hossainin puheenvuoro avajaisissa, Sokrates-kisan väittelyt, Pertti Seppälän alustus aiheesta Harmonia ja sen jatkot filosofisessa teehetkessä ja aivan loistava filosofiashow, jonka pitivät filosofit Miika Luoto ja Juha Himanka.
4. Että tapahtuman tavoitteet toteutuvat.
5. Tuskinpa.

Tapio Turpeinen haluaa myös kiinnittää huomiota siihen, ettei Nufitista juurikaan puhuta julkisuudessa. Nufit on ilmeisesti suurin suomalainen filosofia/keskustelutapahtuma. Siitä huolimatta harvat tietävät siitä mitään. Helsingin Sanomissa oli äskettäin pitkä juttu siitä, kuinka monta pipoa koululaiset vuosittain hukkaavat. Valtamediaa ei sen sijaan kiinnosta, mitä on pipojen alla. Ilmeisesti nuorten täytyy tehdä pahojaan, ennen kuin heidät huomataan. On hyvin todennäköistä, että Hyve on yksi niistä harvoista suomalaisista lehdistä, jotka ovat tehneet jutun Nufitista.

Hyrylän lukion väittelyjoukkue vuosimallia 2012 Miro Pennanen, Jesse Tuominen, Ville Koskinen ja Sebastian Karling.

Hyrylän lukion väittelyjoukkue vuosimallia 2012 Miro Pennanen, Jesse Tuominen, Ville Koskinen ja Sebastian Karling.

Hyrylän väittelyjoukkoue oli liian kiireinen vastaamaan kysymyksiimme valmistellessaan argumenttejaan tulevia väittelyitä varten. He pärjäsivät hyvin – ensimmäinen väittely hävittiin 2-1 ja toinen ystävyysväittely voitettiin!

Nea Raahenmaa