Mistä kouluruoka tulee?

Mistä kouluruoka tulee?

Koulumme ruoka valmistetaan suurimmilta osin itse koulun keittiössä.

Koulumme ruoka valmistetaan suurimmilta osin itse koulun keittiössä.

Kouluruuan tasoa on viime vuosina arvosteltu rajusti. Ruuan väitetään olevan ala-arvoisista raaka-aineista mahdollisimman halvalla valmistettua mössöä. Koululaiset valittavat ruuan mausta eivätkä muutenkaan arvosta ruokaa. Tämän voi huomata siitä, että monet valitsevat kouluruuan sijasta lähikauppojen tarjoamia tuotteita. Valitettavasti kouluruuan aliarvostus johtaa myös ruualla leikkimiseen jopa yläasteella ja lukiossa. Onko kouluruuan taso todella näin huono meidän koulussa? Hyve päätti ottaa asiasta selvää. Tavoitteemme ei kuitenkaan ollut arvostella ruokaa, vaan selvittää mistä ruoka tulee.

Aloitimme haastattelemalla keittiön henkilökuntaa.

Mitä keittiöön tulee valmiina?

– Yleensä maanantain ruoka tulee keittiöön valmiina. Tämä johtuu siitä, että keittiössä tehdään yleensä seuraavan päivän ruoka valmiiksi, mutta sunnuntaina on vapaapäivä. Maanantaina ruokalistalla on ainakin pinaattilettuja, lihapullia, broileripihvejä, kalapyöryköitä, broileripyöryköitä ja uunimakkaraa.

Kuinka paljon henkilökunta pystyy vaikuttamaan ruokaan?

– Henkilökunta noudattaa valmiita ohjeita, mutta yleensä isommille koululaisille menevään ruokaan lisätään enemmän mausteita. Lisäksi meidän kouluun on hankittu mausteita, joita oppilaat voivat käyttää itse. Näin ei ole jokaisessa koulussa. Jostain syystä niillä innostutaan kuitenkin leikkimään.

Mitä keittiössä valmistetaan itse?

– Meidän koulun keittiössä tehdään maanantain ruokaa lukuun ottamatta kaikki muut ruuat. Lisäksi meiltä lähtee ruuat myös Nahkelan-, Rusutjärven-, Klementskogin- ja Ruotsinkylän kouluun.

Mistä raaka-aineet tulevat keittiöön?

– Nykyään raaka-aineet tulevat keittiöön yhden tukun kautta. Kyseisellä tukulla on useita tavarantoimittajia.

Keittiöstä osattiin myös kertoa, että esimerkiksi puuroissa käytetty vilja on lähialueiden viljelijöiltä ja maito on Etelä-Suomen alueella sijaitsevilta maitotiloilta.

Seuraavaksi otimme yhteyttä tukkuun, jonka kautta kaikki raaka-aineet ja valmiit ruuat tulevat koulun keittiöön. Tiedustelimme, mistä koulun keittiöön menevät raaka-aineet ja valmiit ruuat tulevat. Meille kuitenkin paljastui, että kyseisellä tukulla on erittäin paljon tuotteita, eikä meillä ollut listaa koulun keittiöön tilatuista ruuista. Kävimme siis uudestaan keittiössä ja saimme muutaman tilauslistan, josta valitsimme joitakin ruoka-aineita ja tuotteita, joiden alkuperän yritämme selvittää.

Keittiön maustehylly. Koulussamme on mausteita tarjolla myös oppilaiden käyttöön.

Keittiön maustehylly. Koulussamme on mausteita tarjolla myös oppilaiden käyttöön.

Liha ja kala

Makkarakuutioita käytetään muun muassa makkarakeitossa ja makkarakastikkeessa.  Makkarakuutiot toimitetaan 3kg erissä, ja ne ovat suomalaisen Kespron tuote. Kuutioissa on sekä naudan- että sianlihaa, ja tuoteseloste lupaa, että lihapitoisuus on 46 %. Lihaa ja lihaan verrattavia valmistusaineita on yhteensä 60 %. Tuotteessa on yhteensä viisi lisäainetta (Säilöntäaine E250, E508, Hapettumisenestoaine E300, Aromivahvenne E621 ja Satbilointiaine E450). Lihan alkuperästä ei löytynyt merkintöjä.

Kirjolohipyörykät tulevat keittiöön valmiina, ja niitä on ruokalistalla maanantaisin. Pyörykät valmistaa Apetit. Tuoteseloste lupaa niiden sisältävän 51 % suomalaista viljeltyä kirjolohta. Pyöryköihin on lisätty kaksi lisäainetta. (Sakeuttamisaineet E407 ja E461)

Broileripihvejä  on tarjolla yleensä maanantaisin. Pihvit ovat Saarioisen tuote, ja niiden luvataan sisältävän 27 % koneellisesti eroteltua broilerinlihaa ja 25 % broilerin lihaa. Tuoteselosteessa ei mainita yhtään lisäainetta, mutta myös kaipaamamme merkintä lihan alkuperästä puuttuu.

Jauhelihaa käytetään monessa kouluruuassa, kuten jauhelihakeitossa ja makaronilaatikossa. Jauhelihaa tulee kouluun kilon annoksina, jotka toimittaa tukkuun HK. Jauheliha on valmiiksi ruskistettu. Liha sisältää 98 % jauhettua naudanlihaa ja perunakuitua sekä suolaa yhteensä 0.5 %. Summasta kuitenkin puuttuu 1,5 %, joka voi olla melkein mitä vain. Lihasta 98 % tuskin on pelkkää lihaa jauhettuna, vaan siinä on varmasti käytetty muitakin osia naudasta. Lihan alkuperästä ei ole minkäänlaista merkintää, mutta HK on kuitenkin melko luotettava lihantoimittaja Suomessa.

keittiö2

Peruna

Peruna on yleinen osa kouluruokaa, ja tämän voi huomata myös tilauslistoista. Keittiöön toimitetaan mutamaa erilaista perunaan liittyvää tuotetta.

Peruna keitettynä on koulussa tarjottavista perunoista varmasti yleisin. Peruna tulee keittiöön valmiiksi pestynä tukun kautta, mutta emme kyenneet selvittämään, mistä se oikein tulee tukkuun, sillä tilauslistassa ei ollut selvää merkintää.

Perunasoserakeista valmistetaan perunasosetta. Keittiöön tulee kyseistä tuotetta huikeat 20 kiloa kerralla. Tuote sisältää peräti kahdeksaa lisäainetta (Muunnettu tärkkelys E1450, Emulgointiaine E471, Stabilointiaine E450, Hapettumisenestoaineet E300 ja E304, Happamuudensäätöaineet E330 ja E331 sekä Väriaineen E160a). Tuotteessa väitetään olevan perunaa, mutta määrää ei kerrota, kuten ei myöskään sen alkuperää.

Kuutioperunoita käytetään muun muassa keitoissa ja pyttipannussa. Kuutioperunat toimittaa Pohjolan Peruna, jonka sivustolla luvataan, että perunat ovat kotimaassa kasvatettuja ja vain parhaat lajikkeet valitaan.

Riisi ja pasta

Riisi on yksi kouluruuan perusraaka-aineista. Keittiöön tulee Lejosin maahantuomaa Risella-riisiä. Ymmärrettävistä syistä Hyveen resursseilla on miltei mahdotonta selvittää, mistä maailman kolkasta riisi loppujen lopuksi tulee.

Täysjyväfusillin toimittaa tukulle Myllyn Paras. Sitä käytetään jonkin verran kouluruuassa, ja siinä luvataan olevan 55 % täysjyvävehnäjauhoa, mutta jauhon tarkemmasta alkuperästä ei mainita mitään.

keittiö4

Salaatti ja kasvisruoka

Amerikansalaattisuikaletta toimitetaan keittiöön kehden kilon annoksina. Emme päässeet täyteen varmuuteen salaatin alkuperästä tilauslistan puutteellisten merkintöjen vuoksi, mutta pienellä googlauksella Apetitiltä löytyi kuvausta vastaava tuote.

Kurkku oli muidenkin salaatin ainesosien ohella hankala jäljitettävä. Nimi tilauslistassa ei johtanut mihinkään, joten ainoa tietomme on, että se on ulkomaista.

Sipulikuutioita käytetään monessa ruuassa, mutta niiden alkuperä on sekava. Kun hakee tilausluettelosta löytyvällä tuotenimellä, niin päätyy Metrotukun sivuille, joilta kyseinen tuote löytyy. Tuotekuvauksessa sanotaan, että tuotteen on valmistuttanut Finnfrost. Finnfrostin sivuilla taas hehkutetaan yhtiön menestystä, mutta sipulikuutioiden alkuperästä puolestaan ei mainita mitään, eikä muitakaan tietoja löydy.

Keittojuureksia käytetään muun muassa keitoissa. Keittojuurekset ovat IceCoolin tuote. Tuotteessa luvataan olevan 45 % porkkanakuutioita, 35 % lanttukuutioita, 10 % purjoviipaleita ja
10 % palsternakkakuutioita. Tuoteselosteessa mainitaan, että tuotteen alkuperämaa on Belgia. Lisäaineita ei mainita.

Porkkanapihvejä on tarjolla kasvisruokailijoille. Ne valmistaa Apetit, ja tuoteselosteen mukaan ne sisältävät 61 % porkkanaa. Tuotteelle on myönnetty sydänmerkki, mutta raaka-aineiden alkuperää ei mainita. Porkkanapihveihin on lisätty kahta lisäainetta. (Sakeuttamisaineet E407a ja E461)

Avatar photo
Valtteri Lakaniemi

Hyveen toimittamisen vuoden 2012 syksyllä aloittanut tietotekniikasta kiinnostunut nuori mies. Pitää vapaa-ajalla pelaamisesta ja kavereiden kanssa hengailusta, lempiaine koulussa on matematiikka. Toimii nykyään Hyveen teknisenä päätoimittajana, ja huolehtii sivuston ylläpidosta ja kehittämisestä.