Vappusimat testissä

Vappusimat testissä

Testasimme viittä eri kaupan valmissimaa ja vertasimme niitä kotitekoiseen.

Testasimme viittä eri kaupan valmissimaa ja vertasimme niitä kotitekoiseen.

Vappu merkitsee vapaapäivän ohella myös hauskaa juhlapäivää rakkaiden ihmisten ja perinneherkkujen parissa. Jotkut matkustavat kenties sukulaistensa luo, toiset taas lähtevät piknikille Kaivopuiston ihmismassaan ja osa pukeutuu mitä värikkäimpiin asuihin samalla söpöä foliopalloansa kuljetellen. On aika lakittaa suihkulähteen Manta Esplanadin puistossa, vetää yliopistohaalarit jalkaan ja iskeä valkolakki päähän. Vappuun kuuluvat olennaisesti perinneruoat: munkit, tippaleivät, rosetit ja sima-juoma. Ne maistuvat monille herkkusuille! Muiden ruokien tapaan myös vappuherkuissa on eroja, ja siksi Hyveen herkkuraati päätti maistella kauppojen valmissimat ja valita simojen aateliston, jotta teillä lukijoilla ei kuluisi aikaa kaupan simahyllyllä pohdiskellessa, jos kotitekoinen sima jää tänä vappuna tekemättä.

[stextbox id=”tietolaatikko” caption=”Fakta”]Sima on käyttämällä valmistettava alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään leivinhiivalla. Monissa kulttuureissa simaa kutsutaan myös nimellä ”hunajaviini”. Suomalainen vähäalkoholinen juoma ei ole kuitenkaan ”oikean” siman tapaan valmistettu hunajasta, vaan se valmistetaan perinteiseen tapaan sitrushedelmistä, tavallisesti keitettyyn veteen laitetuista sitruunaviipaleista ja fariinisokerista.[/stextbox]

 

Lapsille suunnattu Mehukatti Sima.

Mehukatti Sima.

Mehukatti Sima (1,40 €/l, alkoholiton, pullossa 1,5 l)

Pullo on samanmallinen ja -värinen kuin Marlin perinteinen sima-pullossa. Tätä selittää sama valmistaja. Etiketti on leikikäs ja houkuttelee lapsia. Mehukatin tuttu katti virnuilee kyljessä. Sima on alkoholitonta, joten se sopii lapsille. Pulloa korkatessa sihahtaa vain vähän hiilihappoja. Hajusta tulee ensimmäisenä mieleen Fairy. Ei maistu simalle, pikemminkin limumainen. Sopiva makeus, kevyt, fresh.

Arvosana: 
 

Vip Perinteinen Sima.

Vip Perinteinen Sima.

Vip perinteinen sima (1,40 €/l, alkoholipitoisuus 0,70 vol-%, pullossa 1,5 l)

Väri on hailakka, muistuttaa päärynäsiideriä. Tylsä etiketti ei erotu massasta. Tuoksu ja maku ovat hyvin omenaisia. Muistuttaa enemmän kirpsakkaa omenamehua kuin simaa. Aika laimeaa.

Arvosana: 
 

 

 

Marlin Perinteinen Sima.

Marlin Perinteinen Sima.

Marli Perinteinen sima (1,95 €/l, alkoholipitoisuus 0,80 vol-%, pullossa 1,5 l)

Tyylikäs ja juhlava etiketti. Lupaa olevansa “Suomen suosituin sima”. Kuplii kivasti niin suussa kuin lasissa. Hieman marjainen ja sisältääkin pakkausselosteen mukaan valkoherukkauutetta. Tuoksu on houkutteleva ja simamainen. Hyvää. Lunastaa melkein lupauksensa. Hieman pistävä, esanssinen jälkimaku. Hapokas.

Arvosana: 

 

 

 

Marlin Kotisima elegantissa lasipullossa.

Marlin Kotisima elegantissa lasipullossa.

Marli Kotisima (5,80 €/l, alkoholipitoisuus 0,5 vol-%, pullossa 0,75 l)

Väri muistuttaa hieman olutta. Pullo on kauniisti muotoiltu ja lasinen, mikä antaa simalle arvokkaan vaikutelman. Arvokasta tämä sima onkin litrahintansa puolesta! Etiketti on klassinen. Sima luo korkeat odotukset nimensä perusteella. Se viittaa kotitekoiseen simaan. Haju on lähellä kotitekoisen siman hajua, pullo ei sihahda avattaessa eikä sima kupli hirveästi lasiin kaataessa. Maku on haaleahko, hieman virvoitusjuomamainen eikä niin lähellä kotisiman makua kuin odotimme.

Arvosana: 

 

 

 

Sinebrychoffin iloisesti kupliva aito juhlasima.

Sinebrychoffin iloisesti kupliva aito juhlasima.

Sinebrychoff JuhlaSima (2,20 €/l, alkoholipitoisuus 0,7 vol-%, pullossa 1,25 l)

Väri on eniten kotitekoisen siman kaltainen. Etiketti on retromainen ja aika pelkistetty, mutta houkuttelevan näköinen. Pullon muotoilukin on hauska. Heti pullon avatessa hajuhermot täyttää sitruunainen aromi, joka simassa on hyvin voimakas. Simassa on paljon hiilihappoja, jotka peittävät hieman makua ja antavat simasta maustetun kivennäisveden olemuksen. Emme välttämättä kutsuisi tätä juomaa simaksi, koska maku ei millään tapaa muistuta siman makua.

Arvosana: 

 

 

Kotitekoinen sima.

Kotitekoinen sima.

Itse tehty sima (ohje)

Fariinisokeripussin kyljestä otetulla ohjeella tehty sima on väriltään melko tumma. Haju on hyvin vahva ja rusinainen, maku on varsin makea, mutta parempi, kuin haju antaa olettaa. Tarkkalla makuaistilla pystyy maistamaan fariinisokerin simasta. Makeus ei kuitenkaan häiritse, vaan toimii hyvin ja tuo heti vapun mieleen. Simassa ei ole kovin paljon hiilihappoja. Kotisiman alkoholipitoisuutta on vaikea määritellä ja se voi vaihdella hyvin paljon, mutta yleisesti ottaen kotitekoinen sima on alkoholipitoisuudeltaan vahvempaa kuin kaupan valmissimat. Tämän takia kaikki eivät suosittele kotitekoista simaa tarjoiltavaksi lapsille.

Arvosana:  

 

[stextbox id=”tietolaatikko” caption=”Tiesitkö?”]Viikinkiajan Skandinaviassa sima oli merkittävässä asemassa ja sillä oli osansa myös jumaltarustossa. Legendan mukaan sima oli viisasten juoma, jonka kääpiöt Fjalar ja Galar tekivät hunajasta ja jumala Kvasirin verestä. Viikingit ajattelivat siman olevan voimajuoma, joka antoi heille taistelutahtoa. Sima pysyi Pohjois-Euroopassa suosituimpana alkoholijuomana, kunnes viinin maahantuonti alkoi vähitellen syrjäyttää sen.[/stextbox]

Siman kyytipoikana oli tietenkin pakko myös olla munkkeja.

Siman kyytipoikana oli tietenkin pakko myös olla munkkeja.

Avatar photo
Eve Jokinen

Viimeistä vuotta Hyrylän lukion penkkejä kuluttava, kaikista hetken mielijohteessa syntyvistä ideoista ja koulun laiminlyömisestä pitävä abi, josta ehkä joku kaunis päivä tulee vielä jotain merkittävää Hyve-lehden toimittajan tittelin lisäksi!