Hyrylän paras hampurilaisravintola on…

Hyrylän paras hampurilaisravintola on…

Hyve aloittaa perusteelliset ravintola-arvostelut, ja ensimmäisenä kunnian saavat hampurilaisravintolat. Lukijat voivat lähettää ehdotuksia tulevista arvostelukohteista sähköpostilla osoitteeseen ruokajajuoma@hyvelehti.fi tai kirjoittamalla kommentteihin.

Kuinka arvostelu tehtiin?

Kriiteereinä olivat Hyrylän alue ja se, että ravintolasta saa hampurilaisia – paljon ja erilaisia.
Näiden perusteella lähdimme arvioimaan Road Staria, McDonald’sia, Hesburgeria ja Chico’sia.

Koko:
Lisäksi tässä jo lähes tieteellisessä arvostelussa punnitsimme ja mittasimme ravintoloiden suosikkihampurilaisten painon ja halkaisijan ja laitoimme taulukkoon. Jep, kyllähän se vähän nolotti ottaa vaaka esiin esimerkiksi Chico’sissa ja nostaa hampurilainen punnittavaksi.
Odotusaika:
Otimme myös sekuntikellolla aikaa, kuinka kauan ruoan tuleminen kesti ja kuinka nopeasti saimme palvelua. Jälkimmäisen voi tosin unohtaa, sillä meillä kävi hyvä tuuri, eikä juuri missään ravintolassa ollut jonoa, jolloin pääsimme tilaamaan lähes heti.
Sijainti:
Myös sijainti on otettu huomioon. Lähdimme neljän Hyveen toimittajan voimin myös mittaamaan matkaa neljällä eri kulkuvälineellä. Kävellen, pyörällä, mopolla ja autolla. Lähtöpaikka oli lukion alakerran sisäänkäynti. Valitettavasti kyseiset ajat ovat lähinnä suuntaa antavia, sillä mittaukset tapahtuivat eri päivinä ja hieman eri kellonaikoina, iltapäivällä suurin osa kuitenkin. Ruuhka tai ruuhkattomuus voivatkin vaikuttaa aikaan pahastikin. Mittauksissa käytimme älypuhelinsovellusta Sports Trackeria.
Monelle aika on varmasti tärkeä, sillä aina kouluruoka ei ole herkkua ja ruokavälitunti on vain 35 minuuttia.

Road Starin ranskalaisten alustalle ja haarukalle plussaa.

Road Star

Maku ja viihtyisyys:

Muutama vuosi sitten pienen tönön valkoisia seiniä korostivat isot Road Star -nimeä kantavat teippaukset, mutta nykyään – ilmeisesti omistajan vaihduttua – tilalla ovat isot GRILLI-teipit houkuttelemassa asiakkaita. Road Star on siis melko perinteinen ”snägäri”. Kohderyhmänä ovat selkeästi autoilijat, jotka ottavat ruokaa mukaansa, tai rekkakuskit, jotka mahtuvat parkkeeraamaan rekkansa hyvin hiekkakentälle. Sen sijaan kävellen tai pyörällä liikkuvia ei ole niin hyvin huomioitu, sillä pöytiä eikä tuoleja löydy, joten ruoka täytyy syödä seisten. Autoilijat voivat syödä omissa kulkuneuvoissaan, mutta entä jos ei halua rasvan hajua nahkapenkkeihinsä?

Sijainti on melko otollisella paikalla Sahakulman risteyksessä. Se tosin on vähän kaksipiippuinen juttu. Nälkäisiä asiakkaita varmasti riittää, eikä Road Staria ole vaikea edes huomata, mutta liikenteen takia paikka ei ole ollenkaan viihtyisä!
Hiekkakenttä on muhkurainen ja sateen jäljiltä täynnä kuralätäköitä. Ei kiva juuri pestylle autolle. Grillin kaksi autoluukkua on tarkoitettu suoraan autoasiakkaille ja yksi meille jalankulkijoille. Miinuksena mainittakoon melko suuri kuoppa toisen luukun kohdalla, joka varmasti töyssäyttää autoilijoita.
Noh, ainakin Road Star on lähellä lukiota. Tänne kannattaa tulla kävellen, jolloin hampurilaisen voi ahmia matkalla.

Entä se itse pääasia eli ruoka? Listalla on perinteistä nakkikioskiruokaa kuten ranskanperunoita, makkaraa, lihapiirakkaa ja tietysti mukava liuta hampurilaisia. Suosituin hampurilainen on Policeman (4,75 €). Se on samanlainen kuin kerroshampurilainen, mutta sisältää munakkaan. Varsin hauska yhdistelmä muuten toimii yllättävän hyvin. Lisäksi otimme vertailuun kerroshampurilaisen (4,25 €) ja kanahampurilaisen (3,80 €) sekä ihan perinteisen juustohampurilaisen (3,00 €).

Ruoka tulee nopeimmin verrattuna arvostelun muihin hampurilaisravintoloihin. Leipä on hieman kuivakkaa ja salaatin freesiys ei ole sanaa nähnytkään. Pihvitkin ovat melko perustavaraa. Munakas on mielenkiintoinen ja tekee hampurilaisesta yllättävän hyvän. Maku paraneekin joka haukulla. Ei siis pidä antaa ensivaikutelman ottaa liikaa valtaa. Juustohampurilainen on pettymys, varsinkin hinta: 3 euroa! Se ei voita maultaan eikä koostumukseltaan lainkaan kilpailijoiden juustohamppareita, ja kolminkertainen hinta on siis riistoa.

Road Starin kana-ananas-hampurilainen tekee pohjat huonoudessa.

Mutta vielä ei olla pohjalla. Kanahampurilainen asettaa riman kyllä niin matalalle, että vertailun huonoin hampurilainen on jo selvillä. Sopiiko ananas pizzaan, on jo suuri dilemma, mutta sopiiko se hampurilaiseen? Ei sitten lainkaan. On kunnioitettavaa, että on käytetty rohkeutta laittaa kanan kanssa ananasta, mutta maku ei tyydyttänyt yhtään meistä neljästä makutuomarista. Hampurilaisen syönti jäi kesken.
Suosittelemme siis Policea.

Hintataso on hiukan korkea, mutta se on ymmärrettävää, sillä yrittäjän täytyy jostakin rahaa repiä. Police-ateria on 7,70 €, mutta ranskalaisten hinta – laatu-suhde on onneton. Ne ovat liian pehmeitä, melkein mössöä. Plussaa tulee omasta muovihaarukasta, jolla syöminen on mukavaa. Myös ranskalaisten laatikko on kätevä.

Yhteenvetona Road Star kannattaa kokea ainakin kerran vuodessa, sillä Police-hampurilainen on hyvä. Tämä hampurilaisravintola on vertailussa sijainniltaan paras koululta nähden. Tulemme ehdottomasti uudelleen, mutta emme välttämättä enää tänä vuonna.

Avara ja valoisa Hesburger houkuttelee lapsiperheitä.

Hesburger

Maku ja viihtyisyys:

Vertailussamme kauimmaisin ravintola koululta on Hesburger. Kävellen aikaa kuluu 15 minuuttia ja siihenkin aikaan pyrkiessään saa tarpoa ihan kunnolla. Autolla tänne kannattaakin tulla. Silloin pääsee viidessä minuutissa. En tiedä, olemmeko jotenkin valinneet väärän ajankohdan, mutta asiakaskunta koostuu pelkästään lapsiperheistä. Ravintola on ihan kohtuullisen ”tyylikäs”. Ainakin se on valoisa, avara ja viherkasvit tuovat omaa tunnelmaansa. Kovin montaa ranskalaistakaan emme havaitse lattialla.
Taustalla soivat mukavat vanhat suomalaiset poppibiisit. PMMP:n Pikkuveli sopii tyyliin oikein hyvin.

Ruoan tulo kestää jopa kahdeksan minuuttia. Syynä voi olla se, että kanahampurilainen ei kuulu kaikkein suosituimpiin. Vertailuaikana listalla oli myynnissä vielä Vares-ateria (7,95 €), joka on tosiasiassa vain XL-kokoinen kerrosateria. Myyjän mukaan kerrosateria ja kampanjapurilainen Vares ovat niitä suosituimpia. Testissä ne osoittautuvat myös parhaiksi! Kerroateriaa ainoastaan 50 senttiä kalliimpi Vares-ateria kannattaa ehdottomasti ostaa, mikäli sitä on myynnissä.

Hampurilaiset ovat maukkaita. Majoneesia kehutaan, eikä suotta. Majoneesin reseptiä suojellaan todella visusti, ja majoneesi onkin oikeastaan ainoa syy, miksi kannattaisi valita Hesburger McDonald’sin sijaan.

Ulkonäöstä huolimatta kerroshampurilainen (tai Vares-hampurilainen) on varsin maukas.

Majoneesi tekee hampurilaisten rakenteesta höttöisen ja sottaisen. Tuntuu, että kaikki putoaa leivän välistä. Ehkä syöminenkin ilman sotkua on taitolaji, mutta täällä saa naaman täyteen majoneesia huomattavasti muita paikkoja helpommin.
Kanahampurilainen (4,50 €) on aika perustavaraa. Tuntuu kuin kananugetti olisi tungettu leivän väliin. Tällaisen voisi tehdä itsekin kotona. Juusto (2,60 €) jakaa toimittajien mielipiteet. Osa pitää kohtuullisen hyvänä, mutta osa lyttää täysin. Hinta on liikaa. Mäkkäri on standartisoinut juustohampurilaisen hinnaksi vain euron, jota on vaikea alittaa.

Juomakin loppuu kesken. Ranskalaisetkaan eivät saa kehuja. Ne ovat liian suolaisia ja ehtivät kylmetä.
K-kauppa Hyrrä sijaitsee onneksi vieressä, joten jälkkärijäätelön voisi hakea sieltä.

Kokonaisuutena Hesburger on hyvä pikaruokaravintola, jonne voi poiketa useammankin kerran. Mitään ylitsepääsemättömiä ongelmia emme kohdanneet.

Tällä kertaa euron juusto yllättää eheydellään.

McDonald’s

Maku ja viihtyisyys:

Luultavasti ennakkosuosikki on McDonald’s eli kansanomaisemmin mäkkäri. Lukiolaiset ainakin tuntuvat käyvän siellä eniten. Sijainti on kohtuullisen lähellä koulua, ja kyllä tämä globaali mammuttiyhtiö tietää, mitkä maut vetoavat tavalliseen kansaan.

Eräs toimittaja on myöhässä sovitusta aikataulusta, joten jäämme kolmen toimittajan kesken rinkiin McDonald’sin oven edustalle. Tällainen käyttäytyminen on luonnollinen näky mäkkärin edustalla, mutta usein rinkikäyttäytymisessä olennaista on sylkeminen ja tupakanpoltto. Syödessämme huomasimme monen muun nuoren tekevän juuri näin.

Mäkkäri vetoaa nuoriin. Useat tuttumme ja kaverimme ovat siellä töissä. Lukiolaisia tapaa usein siellä. Musiikkina soi NRJ. Mikäli on sattunut käymään ”design-mäkkäreissä”, saattaa inhota Hyrylän tavallista punakeltaista McDonald’sia. Sisustus on todella tavanomainen ja vanha. Sitä voisi ehkä uudistaa jollain tapaa. Pikaruokalan äänenvoimakkuus on myös suurempi kuin esimerkiksi Hesburgerissa.

Ruoka tulee nopeasti, sillä tilaamme suosituimpia annoksia. Itse asiassa saamme ne heti mukaan. Avatessamme juuston kääreet odottaa meitä yllätys. Hampurilainen on lähes täydellinen! Pinnassa ei ole juurikaan ryppyjä, ja muutenkin hampurilainen näyttää todella kauniilta, kuin mainoskuvalta. Olisivatko työntekijät tienneet meidän tekevän arvostelua ja laittaneet parastaan? ”Oletuksena on, että ne on melko muussina”, eräs toimittaja huomauttaa.

Maultaan euron juusto on ok. Hinta-laatu-suhde on ehdottomasti vertailun paras, ja kyllähän viisi hampurilaista aika hyvin täyttää vatsan. Eikä 5 € ole siihen nähden kalliskaan.

Perinteinen Big Mac häviää muille suosikkiburgereille hieman koossa.

Suosituin hampurilainen Big Mac (ateria 6,50 €) on myös hyvärakenteinen. Sotkua ei synny läheskään yhtä paljon kuin Hesburgerissa.

Testasimme myös keskustelua herättäneitä McWrappeja. Paras – ja toimittajien mielestä ainoa syötävä – McWrappi on Sweet Chili Chicken (6,95 €). Kastike maistuu melko samalta kuin koulun chilikastike. Onko koululla kenties jonkinlainen sopimus?

Testasimme myös lukijavinkin. Jos mäkkärissä tilaa suolattomat ranskalaiset, ovat ne huomattavasti parempilaatuisemmat.
Työntekijä hätkähtää. Ilmeisesti suolattomia ranskalaisia ei tilata niin usein.
”Onks täällä suolattomat tulossa?” kysyy toinen työntekijä taustalla hieman ärtyneenä.
”Joo toi tuolla tilas.”
”Aa, okei”, työntekijä töksäyttää ehkä hieman nolona katsoessaan minuun.

Tässä kohtaa asiakkaana voisin loukkaantua, mutta lähinnä itseänikin naurattaa, joten annan asian olla.
Odotus ja työntekijöiden työ palkitaan. Ranskalaiset ovat todella hyvälaatuisia! Mutta myös todella kuumia. Eivätkä ne oikeastaan maistu miltään, joten suola pitää ehdottomasti lisätä itse. Verrattuna valmiiksi tehtyihin ranskalaisiin laadussa on suuri ero ainakin tällä kertaa.

Jälkiruoat ovat puolestaan kalliita. Mars McFlurryn hinta 2,75 € on liikaa vaniljajäätelöstä, johon on sotkettu Mars-suklaapaloja.

Plussaa McDonald’s saa myös kaloritietojen runsaudesta. Tiedot saa selville helposti. Mäkkärillä on tällä hetkellä myös testin ainoa iPhone-sovellus, mikä sekin on pieni mainitsemisen arvoinen asia. Sama koskee ilmaista yhden megan wifiä.

Empire State BBQ Burger on vertailun suosikkihampurilaisista järein.

Chico’s

Maku ja viihtyisyys:

Vertailumme viimeinen kohde Chico´s on ”oikea” ravintola. Sisustus on ravintolamainen. Pöydät ovat suojaisat ja penkit mukavat. Tunnelma on hieman hämyisä. Ravintola on selvästi viihtyisin verrattuna muihin hampurilaisravintoloihin. Musiikki on rentoa.

Parin toimittajan käydessä pesemässä kätensä tulee sinä aikana peräti kolme tarjoilijaa kysymään tilausta. Aktiivisuudesta tulee suuri plussa.
Henkilökunta on ystävällistä – ystävällisintä muihin verrattuna. Menu on tietysti kattavin , ja on vaikea valita, mikä olisi sopivin vertailukohde esimerksi juustohampurilaiselle. Otamme siis kolmen hieman pienemmän ”perusburgerin” yhdistelmän: Chico’s All Starsin (19,90 €). Yksi suosituimmista burgereista on Empire State BBQ Burger (16,90 €, S-etukortilla 15,90€), joten se saa kilpailla Big Macia, Policea ja kerroshampurilaista vastaan. Lisäksi otamme kanahampurilaisen, Chèvre Chicken Burgerin (16,90 €), jonka erikoisuus on vuohenjuusto.

Chico’s All Stars on erinomainen valinta, jos 19,90 € hinta ei haittaa.

Saamme myös maistiaiseksi pienen kipollisen Hot & Spicy Burgerin (14,90 €) tulista kastiketta. Kyseistä burgeria pidetään Suomen toiseksi tulisempana hampurilaisena, ja voin vain ihmetellä, mikä on se tulisin kastike. Tämä on nimittäin kuolema. Yskityttää ja silmät melkein kostuvat, vaikka otan vain pienen nokareen haarukan yhdellä piikillä. Tulisuus vetää vertoja Kiinan tulisimmille kastikkeille. Ei tainnut olla kovin hyvä idea maistaa kastiketta niin aikaisessa vaiheessa, sillä makuaisti lamaantuu. Tarjoilijakin huolestuu yskinnästä ja tulee kysymään, onko kaikki ok.

Bataattiranskalaiset, vuohenjuusto-kanahampurilainen ja todella tulinen kastike tarjoavat kirjaimellisesti unohtumattoman makuelämyksen.

Pienen tauon jälkeen ruoka alkaa taas maistua. Suosikkipurilainen Empire State BBQ Burger on hyvä valinta. Ei moitteita!
Vuohenjuusto-kanahampurilaisen lisukkeet, bataattiranskalaiset, ovat erikoinen idea, mutta eivät ensimaultaan kovinkaa vietteleviä. Vuohenjuustosta pitävälle ateria on makuelämys, ja bataattiranskalaiset ovat mielenkiintoinen uusi makukokemus.
Chico’s saa pisteitä myös onnistuneesta Yhdysvaltojen ravintoloiden jäljittelystä. Burgerien kanssa tarjoillaan samanlaista salaattia Atlantin molemmin puolin.

Anniskeluoikeudetkin ravintololla on, mutta kokeilimme vain virvoitusjuomaa. Kokis ei ollut yhtä hyvää kuin muissa hampurilaisravintoloissa.

Koska laskukin maksetaan eri järjestyksessä kuin ”pikaruokaloissa”, ei tänne ruokavälitunnilla kyllä ehdi mennä. Hyppytunnillakin tulee melkoinen kiire.

Mausta ja viihtyvyydestä täytyy maksaa suolainen hinta. Jokaisen ateria maksaa noin 20 euroa, mikä on enemmän kuin esimerkiksi McDonald’sin ja Hesburgerin ateriat yhteensä.

Statistiikkaa

(Klikkaa kuvat suuremmaksi)

Voittaja: McDonald’s

[poll id=”7″]Lähdimme etsimään parasta hampurilaispaikkaa kokonaisuudessaan, joten vaikka Chico’sin makumaailma ja viihtyisyys ovat täysin omassa sarjassa, hinta ja sijainti rokottavat. Fiinimmät purilaiset nautimme jatkossakin täällä, mutta vertailussa voiton vie kokonaisuudellaan ehkä odotetusti McDonald’s. Se on alle kilometrin läheisyydessä hinta-laatu-suhteeltaan paras ravintola ja vielä tarpeeksi ”nopea” lukiolaiselle. Road Star kaatuu hieman korkeaan hintaansa, eivätkä mautkaan ole yhtä hyviä kuin kilpailijoilla.
Hesburger ei pääse kamppailemaan kärkisijoista sijaintinsa vuoksi.
Tosin mäkkäriinkin voi kyllästyä. Minne sitten voisi mennä syömään? Olisiko toisella sijalla sittenkin pizzeria?

Avatar photo
Joona Kosloff

Lehden ensimmäinen ja pitkäaikainen päätoimittaja, joka tunnetaan myös Hyveen isänä. Inhoaa vieläkin suolakurkkuja hampurilaisen välissä ja yrittää hillitä muroaddiktiotaan aamuisin.