Onko tavoitteellisuus tie hyviin tuloksiin?

Onko tavoitteellisuus tie hyviin tuloksiin?

Ensimmäiset ylioppilaskirjoitukset ovat suurimmalla osalla meistä abeista nyt ohitse ja pääsemme huokaisemaan helpotuksesta. Kirjoituksiin liittyi paljon erilaisia tuntemuksia: stressiä, odotusta, onnistumista, pettymystä, jännitystä, ylpeyttä … kaikkea laidasta laitaan. Varsinkin nyt yo-kirjoitusten alla itselleni valkeni se, kuinka tärkeitä tavoitteet ovat. Aloin miettiä asiaa hyvinkin laajasti päätyen siihen tulokseen, että ne vievät meitä eteenpäin lähes jokaisella elämän osa-alueella. Mitä muutoksia lopulta saataisiin aikaan ilman tavoitteellisuutta?

Tavoitteet ovat asioita, päämääriä, jotka haluaa saavuttaa. Ne usein antavat motivaatiota ja uutta puhtia tekemiseen, ja niiden eteen on valmis näkemään enemmän vaivaa. Tavoitteellisuus siis kehittää meitä ja ohjaa meitä kohti haluamiamme tuloksia. Usein sanotaankin, että ajattele unelmia myös tavoitteina. Myönnän, kuulostaa kliseiseltä, mutta unelmat ja tavoitteet ovat usein avain menestykseen.

Tavoitteiden ei aina tarvitse olla suuria (kuten Pariisin ilmastosopimuksessa lämpötilan nousun rajaaminen 1,5 asteeseen). Tavoitteita voivat olla arkiaamuisin kaksikymmentä minuuttia aikaisemmin herääminen ja hyvän aamupalan syöminen tai vaikka koulutöiden teko päiväsaikaan, kun on vielä energiaa.

Olen huomannut sen, että tavoitteellisuus (ainakin omalla kohdallani) on johtanut aina myös parempaan menestykseen koulussa. Hällä väliä -asenne ei ole harvinainen, mutta usein se aiheuttaa myös pientä harmia. Kaikkea ei kuulu ottaa liian tosissaan, mutta kurssista saa todennäköisemmin kiitettävän arvosanan, jos kyseistä arvosanaa tavoittelee ja siksi tekee enemmän töitä. Tavoitteiden asettaminen omille koulutöille myös helpottaa osaltaan niiden tekemistä ajoissa ja huolellisesti.

Tavoitteet tuovat elämään myös vaihtelua ja jännitystä. Jos mikään ei sen kummemmin kiinnostaisi ja kaikki olisi “ihan sama”, olisihan elämä varsinkin pidemmällä aikavälillä tylsistyttävää. Toivonkin, että jokainen uskaltaisi tavoitella unelmiaan ja kokisi omat tavoitteensa tärkeiksi. Kukaan muu itsesi lisäksi ei voi määritellä, kuinka merkittävä jokin asia on juuri sinulle. “Maailma on täynnä suuria ihmeitä sille, joka on valmis ottamaan niitä vastaan”, totesi Muumipappa Muumilaakson tarinoissa. Älä siis anna minkään pidätellä itseäsi ja ammenna motivaatiota tavoitteistasi!

 

 

Hyve-lehti toivottaa innokasta ja onnistumisten täyteistä syksyä jokaiselle lukijalle!

Avatar photo
Malla Honkonen

Lukion abivuoden opiskelija ja Hyve-lehden päätoimittaja. Sosiaalinen ilopilleri, joka rakastaa matkustelua, auringonpaistetta, huonoja vitsejä ja musiikin fiilistelyä. (Ja lisäksi on myöhässä aina ja kaikkialta...)