Aktiivisuus tuo väriä opiskeluun

Aktiivisuus tuo väriä opiskeluun

Usein opiskelijoiden suusta kuulee toteamuksia lukion ja ylipäätänsä opiskelun tylsyydestä. Kuinka puuduttavaa onkaan istua oppitunneilla paikallaan 75 minuuttia putkeen päivästä toiseen, ja jokainen päivä vain rullaa hitaasti, rutiininomaisesti eteenpäin.

Lukion alussa se tuntui itsestänikin osittain siltä. Välillä ajattelin, miten jaksan samaa vielä ylioppilaskirjoituksiin saakka. Lopulta on kuitenkin meistä jokaisesta itsestämme kiinni, millaista lukio-opiskelustamme teemme. Lukiomme on täynnä osallistumismahdollisuuksia erilaiseen toimintaan, jotka tuovat lisämaustetta ja iloa päiviin. Niistä karttuu myös arvokasta kokemusta tulevaisuutta ajatellen.

Itse tein päätöksen tarttua tilaisuuksiin ja olla aktiivinen koulumme toiminnassa. Ja voin kertoa, en ole kertaakaan katunut. Yksi rikkaus on myös, että jokaiselle löytyy varmasti mieleistä tekemistä. Itse pidän kirjoittamisesta (ja puhumisesta…), joten halusin kokeilla, millaista olisi olla mukana lukiomme oman lehden toimituksessa. Yllätyin siitä, miten vapaasti saamme valita oman lehtijutun aiheen, eli saamme kirjoittaa juuri siitä, mikä itseämme kiinnostaa. Hyve-lehtemme ei todellakaan rajoitu vain kirjoittamiseen. Myös teknillisistä asioista, tai vaikka valokuvauksesta ja piirtämisestä kiinnostuneet opiskelijat ovat arvokas lisä ja aina tervetulleita mukaan!

Koulumme toiminta ei keskity läheskään vain lehteen. Oppilaskuntaamme osallistumalla pääset mukaan muun muassa järjestämään tapahtumia, ja vaikuttamaan lukiomme asioihin. Ideoita kuunnellaan, ja hyvä yhteishenki takaa oppilaskuntatoiminnan hauskuuden. Koulullamme on myös pienempiä ryhmiä, jotka keskittyvät esimerkiksi Liikkuva koulu -asioihin tai juhlien teknisiin järjestelyihin.

Useilla opiskelijoilla on vapaa-ajallaan paljon harrastuksia tai muuta menoa, mikä on täysin ymmärrettävää. Ajatus pitkäaikaisempaan, ylimääräiseen lukiomme toimintaan osallistumisesta voi kuulostaa liian sitovalta ja aikaavievältä. Mutta miltä kuulostaisi osallistuminen koulumme musikaaliin? Voit näytellä, soittaa, laulaa… Vuosittain tarvitaan myös uusia tutoreita varmistamaan, että uusilla lukiolaisilla on mukava ja turvallinen olo aloittaa lukio-opinnot, ja samalla aivan uusi vaihe heidän elämässään. Se on myös superhauskaa, eikä vie paljoa vapaa-aikaa.

Mieti siis vielä kerran, ennen kuin enää toteat lukion olevan tylsää. Elämme valintojen maailmassa, ja sinä voit itse vaikuttaa äärettömän moneen asiaan. Kokeile, ole utelias. Saatat innostua uudesta! Muista: pieni, mutta tärkein fiksaus on oma asenne.

Avatar photo
Malla Honkonen

Lukion abivuoden opiskelija ja Hyve-lehden päätoimittaja. Sosiaalinen ilopilleri, joka rakastaa matkustelua, auringonpaistetta, huonoja vitsejä ja musiikin fiilistelyä. (Ja lisäksi on myöhässä aina ja kaikkialta...)