Jouluisia kirjavinkkejä

Jouluisia kirjavinkkejä

Monille joulun valmisteluun kuuluu lahjojen hankinta. Hyvä ja aikaa kestävä lahja on kirja. Kokosin tähän joitakin tämän vuoden kotimaisia uutuuskirjoja, jotka sopivat hyvin pukinkonttiin.

Yksi tämän joulun lahjalistalle kuuluva kirja on vuoden 2014 Finlandia -palkinnon saanut Jussi Valtosen teos ”He eivät tiedä mitä tekevät”. Kirjan pojan elämäntehtävänä on puolustaa eläinten oikeuksia, ja isä puolestaan tutkii työkseen kissojen hermosoluja. Millaisia valintoja he ovat valmiita tekemään oman aatteensa eteen?

Jos sukulainen tai ystävä on todellinen lätkäfani, on hyvä lahjavaihtoehto Ari Mennanderin kirjoittama ”Teemu”. Nimensä mukaan kirjan päähenkilönä on kiekkolegenda Teemu Selänne. Kirja ilmestyi syksyllä ja saavutti jo silloin suuren suosion.

Sirpa Kähkösen ”Graniittimies” sijoittuu 1900-luvun alkupuolelle, joten lukija pääsee mukaan historiallisiin tunnelmiin. Kirjan suomalaiset nuoret ovat lähteneet kotimaastaan jättäen taakseen entisen. Mitä nuorille vapaudentavoittelijoille lopulta tapahtuu?

Jos mielessä on unelma loton pääpotin voittamisesta, voi lottovoittajan tunnelmaa tavoitella Anna-Leena Härkösen kirjan ”Kaikki oikein” mukana. Teoksessa pariskunta voittaa lotossa jättipotin. Mitä voitosta oikeasti seuraa?

Neljäntienristeys” oli yksi tämän vuoden Finlandia-ehdokkaista. Romaani kertoo tarinaa monen eri päähenkilön näkökulmasta. Jokaisella heistä on omat unelmansa ja tarinansa.

Tuulen vihat” on Paula Havasteen tulevan kirjasarjan ensimmäinen osa. Sarja sijoittuu 1100-luvulle, eli lukija voi eläytyä kauas menneeseen aikaan.

Ville Haapasalon elämää Venäjällä kuvaava teos ”Et muuten tätäkään usko…” kertoo Haapasalon elämästä 2000-luvulla. Kirja on jatko-osa sitä edeltäneeseen teokseen ”Et kuitenkaan usko…”.

Eeva-Kaarina Arosen teoksen ”Edda” mukana lukija pääsee hyppäämään 1950-luvulle Töölöön oppaanaan kaksi tyttöä, toisensa nimenneet Eetu ja Aatu. Leikkien ja seikkalujen keskellä kellarista löytyy tarujen jumalatar kuolleena.

Emmi Sinkko