Bussit sitä ja bussit tätä

Bussit sitä ja bussit tätä

otollista

Joukkoliikenteen toimivuudesta on viime aikoina käyty paljon keskustelua esimerkiksi Facebookissa HSL:n sivuilla. Toisten mielestä bussit eivät pysy aikataulussa eivätkä bussinkuljettajat osaa palvella. Tähän ollaan myös vastattu rajusti muun muassa Tuomas Roiton kommentissa Facebookissa. Lähdin kuitenkin ottamaan selvää asiasta matkustamalla bussilla Hyrylän linja-autoasemalta Jumboon ja takaisin.

Linja-autoasemalla seistessäni pienessä vesitihkussa kello näyttää 16.25 ja bussi kaartaa eteeni juuri aikataulussa. Ovet jo avautuvat, mutta bussista ulos tunkeva nainen tukkii sisäänpääsyn jutellessaan bussikuskille joulusta. Tämä kestää kuitenkin vain noin kymmenen sekuntia, minkä jälkeen bussikuski toivottaa naiselle oikein hyvää uutta vuotta. Astun bussiin ja sanon: ”Siihen Tikkurilantien pysäkille.” Bussikuski mutisee hieman, kunnes täsmennän, että se on se Jumbon pysäkki. Heti tämän jälkeen bussikuski toteaa hinnan olevan 4,70 € ja hoitaa maksutilanteen ripeästi. Ensivaikutelma on varsin positiivinen, sillä bussikuski muistaa tervehtiä jokaista sisääntulijaa ja muistaa jopa sanoa ”ole hyvä” ojentaessaan bussilipun.

Bussissa istahdan toiselle riville vasemmalle puolelle kuskin taakse, jotta voisin olla mahdollisimman hyvissä tarkkailuasemissa, jos jotain epäilyttävää tapahtuu. Mukanani on tietysti kynä ja paperi. Ensimmäiseksi huomioni kiinnittyy radiosta tulevaan musiikkiin: ”Tiellä ken vaeltaa, ken aasilla ratsastaa.” Kirjoitan paperiini: ”Mitä h*lvettiä, joulu meni jo.” Seuraavana radiosta pamahtaa Avaruus, jonka jälkeen kuulemme vielä lisää joululauluja. Totta puhuen en haluaisi kuunnella joululauluja, mutta ehkei bussikuski ole saanut joulusta vielä tarpeeksi. Bussikuski muistaa koko matkan tervehtiä jokaista sisääntulevaa. Yhtä kyytiinnousijaa bussikuski jopa kiittää erikseen, koska hänellä on antaa tasaraha.

Bussi kaartaa pysäkille, jolla minä jään pois. Kello on 16.46, vaikka aikataulun mukaan perillä olisi pitänyt olla jo kello 16.37. En tiedä, missä virhe sitten tapahtui. Ihan normaalisti bussikuski omasta mielestäni ajoi. Lopputuloksena menomatkasta päällimmäisenä jäi hieman pettynyt fiilis, koska odotin jotain sensaatiomaista tapahtuvan, jotta juttuni räjähtäisi ja kaikki kiinnostuisivat siitä.

Pienen hetken Jumbossa ja Flamingossa vietettyäni totean haluavani kotiin. Matkahuollon sivujen mukaan bussi olisi Tikkurilantien pysäkillä noin kello 20.23. Bussipysäkille kävelen vetisten räntäkasojen tipahdellessa naamalleni ja pääsen pysäkille tasan kello 20.23. Täydellinen ajoitusko? Ei ilmeisesti. Bussipysäkin oma aikanäyttö näyttää vielä seitsemää minuuttia. Ihmettelen hieman, mutta alan odottaa, kun ei muutakaan voi. Kahdeksan minuutin odottelun jälkeen bussi numero 640 saapuu pysäkille.

Astun bussiin ja pyydän lippua Hyrylään. Bussikuski miettii hetken, paljonko sinne on matkaa, mutta päätyy 16 kilometriin. Vaihtorahat hän antaa nopeasti, koska 5 €–4,70 € ei ole maailman vaikeimpia laskusuorituksia. Lippua hän ei kuitenkaan anna, ja jään seisomaan hänen eteensä kuin hölmistynyt punikkitatti, kunnes eräs etupenkin vanhemmista herroista toteaa kuskille: ”Biljet.” Eipä asia minua niinkään haitannut, lähinnä vain huvitti. Monien muidenkin asiakkaiden rahojen kanssa bussikuskilla näyttää olevan pieniä, mutta vain pieniä, vaikeuksia. Tämäkin bussikuski muistaa kuitenkin aina tervehtiä asiakkaitaan. Eräs asiakas poistuessaan sanoo bussikuskille kiitos, josta bussikuski hämmentyy, ikään kuin ei olisi kiitoksen arvoinen. Hetkeä myöhemmin bussikuski kuitenkin ottaa kiitokset vastaan ammattimaisesti, joten hän taisi vain nukahtaa hetkeksi. Hän jopa morjenstaa takaovesta lähteviä. Kello 20.48, kun bussi on kolme minuuttia myöhässä, saapuu bussi Hyrylän linja-autoasemalle.

Bussimatkoilleni oli joko siunaantunut kaksi maanpäällistä enkeliä, tai bussikuskit ovat aina yhtä mukavia. Uskaltaudun heittäytymään tuohon ensimmäiseen väitteeseen, joskin en nyt menisi yleisesti bussikuskeja kuitenkaan dissaamaan. Usein niin sanottu virhe bussikuskeilla tapahtuu, kun he eivät muista muutamaa perusasiakaspalvelusääntöä. Esimerkiksi tervehtiminen on varsin hyvä tapa. Hehän ovat kuitenkin asiakaspalvelutyössä, vaikkei sitä esimerkiksi jo aikaisemmin mainitun Tuomas Roiton kommentista välttämättä heti uskoisikaan. Jos vaikka kaupan kassa samalla tavalla mollaisi asiakkaitaan, todennäköisesti sen jälkeen saataisiin uusi kassatyöskentelijä.

Onpahan minullakin nyt muutama huono kokemus bussimatkoilta. Esimerkiksi, kun käytin ensimmäistä kertaa bussikorttia noin kaksi vuotta sitten, astuin bussiin ja ojensin bussikortin bussikuskille. Mistä minä olisin voinut tietää, että se pitää tunkea sinne koneeseen? No bussikuski teki sen hyvin selväksi koko bussille, etten osaa käyttää bussikorttia. Hän totesi kovaan ääneen: ”Ei voi olla noin vaikeaa käyttää bussikorttia!” Siihen totesin, että niin, tämähän onkin ensimmäinen kertani. Ei tainnut bussikuski muistaa olevansa palvelemassa asiakasta. Toinen huono kokemus bussimatkoiltani on se, kun bussi oli ensinnäkin 25 minuuttia myöhässä, minkä lisäksi bussikuskilla oli kävelykepit vieressään. Mietinpähän vain mielessäni, onko bussi käynyt ojan kautta, kun se on myöhässä. Toivoin, etten kohta ole itse ojassa.

Alkuperäinen ideani oli päästä dissaamaan bussikuskeja, mutta mistäpä näitä kyseisiä bussikuskeja voisi dissata? Kiitos Kellokoski-Helsinki linjan bussikuski välillä 16.25–16.46 ja bussilinjan 640 bussikuski välillä 20.31–20.47. Ainoa ontuva asia olivat aikataulut. Mutta eivät kyseiset bussit kuitenkaan olleet edes kymmentä minuuttia myöhässä, joten en asiasta jaksa nipottaa.

Loppuun vielä Tuomas Roiton Facebook-kommentti siitä, miten hänen asiakkaittensa pitäisi toimia:

Mikä p*rkele siinä bussilla matkustamisessa on niin vaikeaa??

Viimeviikollakin ajoin kahden pysäkin ohi niin, että juuri siinä pysäkin kohdalla kyllä huomasin, että jaa, olisivat ne näköjään kyytiin halunneetkin. Siinä kohtaa alkoi kyllä huitominen, kun se selvästi oli jo liian myöhäistä. – Viittokaa nyt jumankauta reilusti, jos haluatte bussiin päästä, älkääkä valittako, että bussi ajoi ohi!

Joka päivä menee aikaa myös siinä, että aina joku pölvästi tulee sen 20€ setelin kanssa, lyö sen tiskiin, eikä sano mitään… Ei tervehdi, ei mitään… Niinpä minäkään en viitsi enää kysellä, että mitä saisi olla. Siinä sitä ollaan sit vaan ja kaikki odottaa. – Sanokaa, mitä haluatte! Seutu, sisäinen jne…!!

Ja matkakortilliset, kaivakaa nyt hemmetti se kortti esille jo etukäteen, älkääkä jääkö siihen ovelle tukkimaan muiden sisäänpääsyä sitä reppua kaivaessanne, ja sen jälkeen olko, kuin ette koko kortinlukulaitetta olisi ennen nähneetkään… Ei se nyt jumalauta ole niin monimutkainen kapistus!

Jos bussi on myöhässä, niin kuin nyt viimepäivinä on huonon kelin vuoksi usein olleet, niin älkää näyttäkö sitä pitkää naamaa ja valittako kuljettajalle, hän ei voi sille mitään. Jos jollain linjalla autot on lähes aina myöhässä, niin valittakaa HSL:lle, joka ne aikataulut suunnittelee!! Vain siten ne aikataulut voidaan joskus saada sellaisiksi, että ne todella palvelevat myös matkustajia, ja että niihin voi edes suurinpiirtein luottaa.

Kun samalla pysäkillä on muitakin linja-autoja, kuin se mitä odotatte, ja sitten huomaatte teidän bussin saapuvan sinne perälle, ja varmasti myös näette, että sen bussin perä saattaa olla vielä ajoväylällä, ja että se odottaa niiden muiden bussien lähtemistä, että pääsisi kokonaan pysäkkialueelle, niin älkää jo silloin menkö koputtelemaan sitä etuovea…. Kai tajuat, että jos kuski päästää kyytiin sinut, niin kaikki muutkin 20 ihmistä haluavat sisään, ja jäämässä olevat pois…. Ja näin ollen bussi ei pääsekkään liikkeelle ehkä muutamaan minuuttiin ja tukkii koko väylän ja pysäkin. Odottakaa siis pieni hetki!!

Ja vielä ihan vain teidän omaa turvallisuuttanne ajatellen… Käyttäkää heijastinta, älkääkä seiskö tai muuten palloilko ihan siinä tien laidassa, kanttarin päällä, tai muuten sellaisella etäisyydellä autotiestä, esim. pysäkillä bussia odottaessanne, että tullessaan sen bussin sivupeili saattaisi kolahtaa kupoliinne. Järki päähän ja silmät auki!

Avatar photo
Otto Rikka

Lukiomme yleishäsläri, joka toisinaan saattaa saada jopa jotain aikaiseksi. Rakastaa ja vihaa ihmisiä, työtä, politiikkaa ja elämää. Tykkää juoda kahvinsa mustana maidon kanssa.