Lomasta energiaa kevään koetuksiin

Lomasta energiaa kevään koetuksiin

Kuva: Aino Rekikoski

Koulua on jäljellä enää muutama päivä tältä vuodelta, ja varmasti niin kaikki oppilaat kuin opettajatkin odottavat joululomalle pääsyä innolla. Meille abiturienteille kulunut syksy on ollut erityisen rankka ylioppilaskirjoituksiin valmistautumisen ja muiden pakollisten kurssisuoritusten takia. Onneksi edessä on näkyvissä muutaman viikon loma, jonka aikana on mahdollista levätä, kerätä voimia keväälle ja nauttia joulusta.

Vaikka kevään kirjoitukset stressaavat jo nyt monia abeja, tärkeää olisi ottaa irti kaikki mahdollinen ilo ja hyöty vapaapäivistä ja unohtaa hetkeksi koulu. Meistä abiturienteista jokainen on lomansa ansainnut! Olemme tänä vuonna tehneet valtavasti töitä opiskelun eteen aivan ensimmäisistä kolmannen vuoden koulupäivistä alkaen. Tahti on ollut välillä niin tiukkaa, että rentoutuminen ja palautuminen ovat jääneet vähäisiksi. Huomaan tämän myös itsessäni väsymyksenä. Lomaa on siis jo kaivattu pitkään.

Lomalle mentäessä tärkeää on käyttää vapaa-aika oikeasti palautumiseen ja ajatusten nollaamiseen. Keväästä on tulossa jokaiselle abiturientille todella rankka, joten nyt on hyvä hetki luoda pohjaa kevään jaksamiselle ja kerätä voimavaroja. Lomalla kannattaa keskittyä tekemään sellaisia asioita, jotka tuntuvat rentouttavilta ja vievät ajatukset kouluarjesta muualle. Monien kohdalla se tarkoittaa kavereiden ja sukulaisten näkemistä, nukkumista, ulkoilemista ja ihan vain olemista ilman tiukkoja aikatauluja. Itse aion käyttää lomani ystävien tapaamiseen, kirjojen lukemiseen, keskeneräisen villapaidan neulomiseen ja töidentekoon. Töissä pystyn siirtämään ajatukseni pois arjesta ja keskittymään aivan muuhun. 

Vaikka lomaa ei tarvitse eikä kannatakaan suunnitella täysin, olisi hyvä miettiä etukäteen, mitä asioita haluaa tehdä. Jos on edes jonkinlainen ajatus siitä, miten loman käyttää, vapaapäiviä ei turhaan kulu esimerkiksi puhelimen tai tietokoneen selaamiseen. Niitä on ehditty ja ehditään vielä tuijottamaan aivan varmasti. Lomapäivät kuluvat todella nopeasti pelkkää puhelinta selatessa, eikä palautuminen silloin onnistu kunnolla. Siksi haastankin jokaisen jättämään älylaitteet pois edes muutamaksi päiväksi ja unohtamaan sosiaalisen median. Aina ei tarvitse olla muiden saavutettavissa.

Lämpötilat ovat viime päivinä olleet plussan puolella, ja lumet ovat sulaneet todella nopeasti. Toivottavasti joulu olisi kuitenkin luminen, sillä se tuo jouluun aivan omanlaisensa tunnelman. Toivotan kaikille rauhallista ja ihanaa joulua ja rentouttavaa lomaa! 

Avatar photo
Aino Rekikoski

Positiivinen, luonnon hyvinvoinnista kiinnostunut opiskelija, joka on lukutoukka ja rakastaa käsitöiden tekoa. Innostuu helposti ja lähtee moneen mukaan.