Jännitystä ilmassa

Jännitystä ilmassa

Kesäloma vierähti ainakin omasta mielestäni todella nopeasti, ja yhtäkkiä meistä, entisistä kakkosista, tuli abeja. Kesäloma poikkesi entisistä hyvinkin paljon, sillä lomailun ja kesätöiden rinnalle piti mahduttaa syksyn ylioppilaskirjoituksiin lukemista. Monet opettajat ovat puhuneet ylioppilaskirjoituksista jo ensimmäisistä kursseista lähtien, mutta silti ne ovat tuntuneet aina hyvin kaukaisilta. Kesäloman alussa havahduin siihen, miten lähellä kirjoitukset oikeasti ovat, ja samalla myös stressi ja paineet alkoivat kasvamaan. Hyvällä lukusuunnitelmalla kesästä kuitenkin selvittiin, ja uusi lukuvuosi aloitettiin innolla.   

Abivuoden alkaminen oli varmasti meille jokaiselle jännittävää, sillä pääsimme aloittamaan sen uudessa koulurakennuksessa, Moniossa. Aluksi rakennus tuntui melko sekavalta ja luokkahuoneiden löytäminen tuotti vaikeuksia. Pian kuitenkin itsenäisen kiertelyn ja tutkimisen ansiosta Monio alkoi hahmottumaan, ja samalla myös ensimmäinen periodi saatiin hyvin käyntiin. Tämä tarkoitti meidän abien kohdalla muun muassa kirjoitettavien aineiden kertauskursseja, joilla opiskeltiinkin hyvin ahkerasti lähestyviä ylioppilaskirjoituksia varten. 

Nyt lähes kaikkien abien todennäköisesti ensimmäiset kirjoitukset ovat ohi ja samalla myös niihin liittyvä jännitys alkaa vähitellen raukeamaan. Keskustelua kokeista on ollut ilmassa todella paljon, ja rohkeimmat ovat jopa käyneet katsomassa YTL:n julkaisemat hyvän vastauksen piirteet. Suurin osa opettajien alustavista arvioinneista on julkaistu viime viikon aikana, mikä on ollut monille sekä helpottavaa että ahdistavaa. Kokeiden palautuksen jälkeen ilmassa on ollut havaittavissa niin helpottuneisuutta, yllättyneisyyttä kuin pettymystäkin. Vielä kuitenkin pitäisi jaksaa odottaa kuukausi lopullisia arvosanoja, mikä ainakin itsestäni tuntuu tällä hetkellä loputtoman pitkältä ajalta. 

Vaikka kirjoituksista aiheutunut stressi ja jännitys ovatkin olleet läsnä kouluarjessa koko syksyn, mukaan on mahtunut myös kaikenlaista kivaa. Koulun alkamisen jälkeen Monion viereisellä nurmikentällä järjestetty abitelttailu kokosi abit yhteen juhlimaan koulun virallisesti vanhimpina olemista. Abitoimikunta järjesti ennen kirjoituksia myös teemaviikon, jolloin juhlittiin TJ100 -päivää ja pukeuduttiin muun muassa yöpukuihin. Viikon kruunasi koulukuvauspäivä, jonka lopuksi otettiin yhteinen abikuva. 

Syksyn ylioppilaskirjoitukset ja niiden yhteydessä ollut koeviikko veivät aivan varmasti voimat meistä kaikista abeista. Koeviikko tuntui ainakin minusta hyvin raskaalta, sillä en ehtinyt palautua kirjoituksista kunnolla ennen kurssikokeita. Tilannetta ei helpottanut myöskään se, että kirjoituksiin liittyvät asiat pyörivät koko ajan mielessä. Onneksi muutaman viikon päästä alkaa syysloma, jonka aikana on mahdollista unohtaa koulu ja kirjoitukset hetkeksi kokonaan ja kerätä voimavaroja viimeisille periodeille. 

Meillä abeilla on vielä matkaa valmistumiseen, vaikka se lähentyykin päivä päivältä. Siksi nyt tärkeää ottaa ilo irti niin meidän mahtavasta abiporukasta, upeasta opiskelurakennuksesta kuin myös opiskelustakin. Meillä on vielä aikaa tehdä kaikkea kivaa yhdessä ennen lukulomaa ja kevään kirjoituksia!

Avatar photo
Aino Rekikoski

Positiivinen, luonnon hyvinvoinnista kiinnostunut opiskelija, joka on lukutoukka ja rakastaa käsitöiden tekoa. Innostuu helposti ja lähtee moneen mukaan.