Abeille koitti maailmanloppu

Abeille koitti maailmanloppu

abikolumni kauranen

Arvoisat abit! Elämme hämmennyksen aikoja. Joulukuun lopulle ennustettu maailmanloppu ei ollutkaan kohtalonamme. Elämä jatkuu vielä vuonna 2013:kin. Abin näkökulmasta tilanne voi tosin juuri siksi vaikuttaa katastrofaaliselta. Syksyllä oli helppo keksiä vaihtoehtoista tekemistä kirjoituksiin lukemisen sijasta, olihan pian edessä maailmanloppu. Mitäpä sitä siis turhaan pänttäämään, kevään kirjoituspäiviähän emme koskaan kokisi. Nautittakoon sen sijaan täysin rinnoin viimeisistä elonhetkistämme tuomiopäivän lähestyessä. Nyt paikallaan saattaisi olla syytteen nostaminen mayoja vastaan!

Vuoden ensimmäiset kouluviikot ovat täydessä käynnissä, ja sama vanha meno abikursseilla on jatkunut. Opettajat vouhottavat hurjaa vauhtia lähestyvistä kirjoituksista vähintäänkin samalla tahdilla kuin ennen joulua, oli oppiaineena sitten äidinkieli, matematiikka, englanti, biologia, uskonto, kemia, saame tai vaikka svenska som andraspråk. Kirjoitusten toteutuminen näyttää päivä päivältä todennäköisemmältä, joten toivottavasti ette menneet mayojen huijaukseen vaan lukusuunnitelmien noudattaminen on toteutunut suunnitellusti. Jos menit, älä huoli. Vielä ei nimittäin ole liian myöhäistä aloittaa. Mutta toimi pikaisesti, sillä kohta on.

Ahkeran lukemisen yhteydessä on syytä muistaa, että lukemisen määrä ei korvaa laatua. Reaaliaineissa on tärkeää hahmottaa asiat kokonaisuuksina. Mitättömien nippelitietojen ulkoaopetteluun ei välttämättä kannata käyttää suunnattomasti resurssejaan.

Intensiivisten lukusessioiden lomassa on hyvä pitää virkistäviä taukoja. Lukemisella itsensä uuvuttaminen ei varmasti paranna oppimisprosessia. Lyhyt, viidenkin minuutin tuokio esimerkiksi uusimpien feissarimokien parissa virkistää varmasti mieltä. Toisaalta myös joululahjaksi saatujen elokuvalippujen käyttäminen on mainio keino kirjoista muutamaksi tunniksi irtautumiseen.

Raittiin ilman ja liikunnan merkitystäkään ei voi korostaa. Puolenkin tunnin juoksulenkki muutaman kerran viikossa kipakassa pakkassäässä on piristämiskeinoista mitä parhain. Tuntikausia jatkuva oleilu tunkkaisessa sisäilmassa aiheuttaa väsymystä, päänsärkyä ja muitakin tärkeiden asioiden sisäistämistä haittaavia ongelmia. Lisähyöty liikunnasta on tietenkin myös kunnon koheneminen, lähestyyhän varusmiespalveluskin monilla abeilla auttamattomasti.

Onneksi abin kevääseen mahtuu muitakin kohokohtia kirjoitusten lisäksi. Kaiken muun kiireen lomassa pitäisi lisäksi ehtiä hankkimaan muiden katseet puoleensa kääntävä penkkariasu ja valmistautua abiristeilyllekin. Näitä abikevään ainutlaatuisia tapahtumia tulemme varmasti muistelemaan vielä vanhainkodissakin.

Kaiken rankkuuden keskellä on muistettava, ettemme ole tässä tilanteessa yksin. Suomi on pullollaan samassa asemassa kärvisteleviä abeja. Kirjoitusten jälkeen useimmilla on edessään pääsykokeisiin lukeminen. Ei ole järkevää tyrehdyttää itseään kuiville kirjoituksiin lukiessaan vaan kannattaa jättää energiaa myös loppukevääseen, sillä moniin jatkokoulutuspaikkoihin ei pelkillä laudatureillakaan pääse.

Toivokaamme, ettei vuosi 2013 ole meille epäonnen vuosi. Toisaalta pientä epäonnistumista kirjoituspäivinä voisi kirjoittajille koko maan mittakaavassa toivoa. Pisterajojen putoaminen ei olisi nimittäin ollenkaan negatiivinen yllätys. Onnea kaikille kevään kirjoituksiin, vaikka ei niissä onnella pitkälle pötkitäkään.

Avatar photo
Markus Kauranen

Abiturientti ja Hyveen urheilupäällikkö. Patrioottinen Jokerit-fani. Talar svenska mycket bra.