Tarvitseeko Suomessa pelätä terrorismia?

Tarvitseeko Suomessa pelätä terrorismia?

Viime aikoina maailman ykköspuheenaihe on lähes poikkeuksetta ollut Pariisissa myöhään perjantai-iltana 13.11. tapahtunut järkyttävä terrori-isku. Yhteensä 137 ihmistä menehtyi ja 352 loukkaantui, joista suuri osa vakavasti. Iskussa kuolleiden muistoksi on surun ja pelon sekaisin tuntein pidetty muistotilaisuuksia ja hiljaisia hetkiä eri puolilla maailmaa, aina Pariisin kuuluisasta Notre Dame -kirkosta Hyrylän lukioon saakka.

Erityisen hirveän terrori-iskusta tekee nimenomaan se, että se kohdistui äkkiarvaamatta siviileihin, joilla ei ollut mitään tekemistä esimerkiksi terrorismin tai Syyrian sodan kanssa. Tämä on saanut miettimään sitä, voiko vastaavanlaisen iskun kohteeksi joutua kuka tahansa, missä tahansa ja milloin tahansa. Periaatteessa voi, mutta miten todennäköinen ääri-islamistien terrori-isku Suomessa olisi?

Islamistisen toiminnan pelkoa Suomessa on viime aikoina lisännyt sekä joidenkin suomalaisten lähteminen Syyriaan taistelemaan ja palaaminen Suomeen että Eurooppaan tulviva pakolaisvirta, josta Suomikin on saanut osansa. Tätä pelkoa tuskin on vähentänyt se, että selvisi, että Ranskan iskujen suunnittelija matkustanut Syyriaan ja viettänyt siellä aikaa ennen iskuja.

Kaikesta tästä huolimatta Suomi tuskin olisi terroristien ensisijainen kohde muun muassa syrjäisen sijaintinsa ja verrattain vähäisen väkilukunsa takia. Suojelupoliisin mukaan terrorismiuhka Suomessa on joka tapauksessa kasvanut.

Oli miten oli, eurooppalaisten ja suomalaisten turvallisuudentunne on kokenut kovan kolauksen. Tällä uhkaa olla suuria vaikutuksia: jos länsimaat lisäävät sotatoimiaan Lähi-idässä, voi kostona seurata uusia terrori-iskuja Eurooppaan. Tämä voisi johtaa jopa väkivallan kierteeseen. Toisaalta on myös pohdittu sitä, mikä on Euroopan sisäisen vapaan liikkuvuuden merkitys maanosan turvallisuustilanteelle. Mediassa on kerrottu esityksistä rajoittaa vapaata liikkuvuutta tai jopa poistaa se kokonaan, vaikka se on jo vuosia ollut Euroopan integraation ydinasioita.
Tällaisessa tilanteessa on erityisen tärkeää se, ettei missään tapauksessa anneta pelolle valtaa; terrorismihan jo sanakin merkitsee pelon avulla hallitsemista. Toisaalta on nykyisen turvapaikanhakijatilanteen kannalta tärkeää pysyä solidaarisina ja ymmärtäväisinä sekä luopua rasismista eikä ainakaan leimata Suomeen saapuneita ja saapuvia muslimeja terroristeiksi.

Avatar photo
Mikko Honkonen

Lukion kolmannen vuoden opiskelija, joka kirjoittaa Hyve-lehteen etenkin kolumneja ja joka harrastaa pianonsoittoa ja vieraita kieliä.