Bloggaaja haastattelussa

Bloggaaja haastattelussa


Viime vuosina internetissä erittäin suosituksi, varsinkin tyttöjen keskuudessa, on noussut bloggaaminen. Blogeja on tarjolla vaikka mistä genrestä tänä päivänä; on niin lifestyle-, ruoka-, kuntoilu- kuin käsityöblogejakin aina hamsterin elämästä kertoviin blogeihin saakka. Kuka vain voi luoda itselleen blogin ja kirjoittaa sinne, mitä ikinä maan ja taivaan väliltä mieleen tuleekaan.
Bloggaaminen on hauskaa ja palkitsevaa ajanvietettä, mutta todellisuudessa myös erittäin työlästä. Jos haluaa saada ihmiset kiinnostumaan blogista ja jäämään seuraamaan sitä jatkossakin, on uhrattava melko paljon aikaa postaamiseen päivittäin, sekä mielellään myös kevennettävä tekstejä aiheeseen sopivilla kuvilla. Kuvien taas tulisi olla mahdollisimman hyvälaatuisia ja taitavasti käsiteltyjä, sillä kukaan ei välttämättä jaksa katsella pimeitä muutaman megapixelin kameralla otettuja rakeisia kuvia. Tähän taas yleensä tarvitsee melko hyvän kameran.

Hyve sai haastatteluunsa yhden koulumme bloggaajista, kakkosluokkalaisen Nina ”Ninni” Syylin, jonka Broken heels –lifestyleblogilla on hieman yli 450 lukijaa. Esitimme Ninnille viisitoista bloggaamiseen liittyvää kysymystä, joihin hän kokemustensa perusteella antoi vastauksia.

Kuinka kauan olet blogannut?

– Jouluna tulee kaksi vuotta täyteen.

Mistä innostus bloggaamiseen lähti?

– Tosi kliseinen vastaus, mutta minkäs teet… Olin lueskellut jonkin aikaa muiden blogeja, ja sitten minua alkoi kiinnostaa ajatus siitä, että pääsisin itse kirjottelemaan julkista päiväkirjaa ja saisin laitettua itseottamiani kuvia jonnekin näkyville! Aluksi meidän piti kirjottaa yhdessä kaverini kanssa, mutta päädyinkin sitten bloggailemaan yksinäni.

Kauanko sinulla menee aikaa postausten kirjoittamiseen/blogien lukemiseen päivässä?

– Paha kysymys… Kiireitteni takia en siis kerkiä päivittäin tekemään kumpaakaan, paitsi ehkä lukemaan kännykällä lemppariblogienï päivitykset. Mutta silloin, jos koneella kunnolla luen kaikkien päivitykset, niin kyllä siinä helposti vierähtää tunti, riippuen tietysti postausten määrästä ja aikavälistä, milloin viimeksi olen niitä lukenut.

Omien postausten tekeminen vie myös aika reilusti aikaa, ainakin yli tunnin, koska se on paljon vaivalloisempaa, kuin lukijat ehkä ajattelisivat, kun pitää muokata kaikki kuvat, ladata ne ensin Photobuckettiin ja sitten vasta blogin puolelle… Ja koska en valitettavasti ehdi postailla kuin pari kertaa viikossa, niin yleensä niissä on aika paljon kuvia ja asiaa!

Mistä blogin nimi ”Broken heels” tulee?

– Voi ei tätä kysytään… No siis, se tulee Alexandra Burken samannimisestä biisistä, ei mitään sen syvempää tarkoitusta. Se vaan kuulosti alkuaikoina hyvältä meidän korvaan, enkä ole sitä sen jälkeen raaskinut vaihtaa.

Miten olet saanut noin monta ihmistä kiinnostumaan blogistasi?

– Hah, ei niitä niin paljoa vielä ole. Mutta nyt kun oikeasti aloin pohtimaan, niin en tosiaan tiedä! Itse asiassa kommentoin muiden blogeihin todella harvoin, enkä ole mainostanut blogiani oikein missään, eli tossa voisin vähän tsempata… Aika monet lukijat on varmasti löytänyt mun blogin kavereitteni suosituista blogeista, esim. Priscan ja Nooran, tai sitten Idan Happy girls are the prettiest -blogista silloin, kun se linkitti mut sen lemppariblogeihin, tai sellaiseen postaukseen siis, mihin lukijat saavat linkittää omia blogejaan ja bloggaaja valitsee sitten itseään kiinnostavat blogit niistä ja jakaa ne muiden kanssa.

Oletko oppinut jotain bloggaamisen myötä?

– Hmm syvällistä.. Olen mä oppinut aika moniakin asioita, ne ei vaan kaikki tule nyt heti mieleen. Ehkä eniten olen saanut itseluottamusta ja oppinut vastaanottamaan kritiikkiä, kuitenkin ottamatta kaikkia asioita liikaa itseeni, esimerkiksi jos joku anonyymi tulee kommentoimaan jotain turhaa ja ilkeätä, niin yritän olla välittämättä ja nykyään osaan jo nauraa tietyille kommenteille, joista alkuaikoina olisin pahoittanut mieleni. Ja toki on myös tullut opittua kaikenlaista valokuvaamisesta ja kirjoittamisesta, ja olen oppinut arvostamaan niitä bloggareita, jotka jaksaa päivittää sivustoaan monta kertaa päivässä!

Kuinka avoimesti käsittelet elämääsi blogissasi?

– En kovin avoimesti, mun blogi on täynnä vaan höpötyksiä päivän tapahtumista, asuista ja ostoksista, eli ei todellakaan mitään kovin syvällistä (pikemminkin pinnallista, haha)! Pyrin pitämään kaikki henkilökohtaiset asiat poissa blogin puolelta, eli se on siis vaan pintaraapaisu elämästäni, mitä sinne kirjoitan.

Oletko saanut etuja (esimerkiksi tuote-etuja) tai uusia tuttuja blogisi kautta?

– Vielä en ole saanut mitään tuote-etuja, mutta uusia tuttavuuksia kylläkin.

Mikä on ärsyttävintä ja palkitsevinta bloggaamisessa?

– Hmm.. Ärsyttävintä ehdottomasti on se, kun olisi ihan hullusti intoa ja halua bloggaamiseen, mutta aika ei vaan yksinkertasesti riitä toteuttamaan kaikkia niitä ideoita, mitä haluaisin, ja sitten vielä ton päälle anonyymit tulee valittamaan, miksi postaan niin harvoin. Ärsyttävää on myös se, kun yrittää tiivistää monen päivän tapahtumat ytimekkäästi muutamalle riville!

Palkitsevinta on ne ihanat ihmiset, jotka jaksavat tulla kommentoimaan tai kehumaan esimerkiksi jotain ottamiani kuvia, ja se kun saa uusia lukijoita!

Onko bloggaaminen tuonut sinulle itsevarmuutta ja miten varsinkin anonyymien välillä ilkeät ja henkilökohtaiset kommentit vaikutttavat itsetuntoosi?

– Kyllähän se pakostakin vähän tuo, ja erityisesti myös kiitollisuutta, kun niin monet jaksaa kehua ja piristää kommenteillaan. Aluksi otin ilkeät kommentit paljon raskaammin, mutta nyt olen jo tottunut, että anonyymit löytää aina jotain negatiivista huomautettavaa, välillä tietenkin myös rakentavaa, riippumatta siitä, mitä postaa. Inhottavimpia on tietty ne henkilökohtaisimmat kommentit, joista huomaa, että ne ovat joidenkin tuttujen kirjoittamia.

Mikä/mitkä ovat omia suosikki blogejasi, ja montaako blogia seuraat aktiivisesti?

– Mun blogilistallani on ainakin joku sata blogia, joista osa on jo lopettanut, ja ehkä vaan noin kolmenkymmenen blogin päivitykset luen oikeasti aktiivisesti. Muut vain selaan läpi silloin tällöin.

Tykkään eniten lukea kavereiden blogeja ja muita lemppareita on esimerkiksi Kenzas, little bit vain, Uino ja Mother fuckin’ fashion.

Saatko paljon inspiraatiota omaan blogiisi muilta bloggareilta?

– Joo saan inspiraatiota, mutta aika usein ne jää ajatusten tasolle, varsinkin blogin ulkoasujutut, koska en ole mikään mestari html-koodien kanssa… Mutta esimerkiksi pukeutumiseen saan paljon vaikutteita muista blogeista.

Blogger vai Facebook?

– Jäiks, tää on vaikea! Olen molempien aktiivikäyttäjä, varsinkin nyt kun puhelimella on niin helppoa mennä nettiin päivän aikana… Mutta ehkä juuri nyt tällä hetkellä sanoisin Blogger, koska FB:ssä ei ole ollut vähään aikaa mitään mielenkiintoista.

Instagram on myös löytänyt tiensä sydämeeni!

Kerro joku tarina blogi historiasi varrelta, jos sellainen on.

– En ole mikään tarinankertoja, mutta aika mieleenpainuva juttu oli, kun viime vuoden vanhojentanssien jatkojen jälkeen joku tuli haukkumaan mut blogissani ja uhkasi tulla pilaamaan meidän jatkot tänä vuonna. Se jää siis nähtäväksi, kuka tämä kyseinen henkilö on ja tuleeko hän pilaamaan meidän jatkot…

Millasia vinkkejä haluisit antaa bloggaamisesta kiinnostuneelle ihmiselle?

– En koe, että olisin tähän hommaan oikea ihminen neuvomaan, kun ei blogini niin suosittu ole… Mutta mielestäni tärkeintä on se, että luottaa itseensä ja omaan tyyliinsä tehdä blogia! Pitää arvostaa ihmisten laittamia kommentteja ja olla kiitollinen jos saa palautetta. Ja totta kai viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä neuvo, jota en itse pysty noudattamaan: pitää postata aktiivisesti ja usein, jos haluaa menestyä!

Ninnin blogissa pääset vierailemaan osoitteessa http://brokenheeels.blogspot.fi/

Avatar photo
Eve Jokinen

Viimeistä vuotta Hyrylän lukion penkkejä kuluttava, kaikista hetken mielijohteessa syntyvistä ideoista ja koulun laiminlyömisestä pitävä abi, josta ehkä joku kaunis päivä tulee vielä jotain merkittävää Hyve-lehden toimittajan tittelin lisäksi!