Mistä aistista luopuisit, Leena Pentikäinen?

Mistä aistista luopuisit, Leena Pentikäinen?

Leena Pentikäinen yrittää laittaa kieltään rullalle.

Leena Pentikäinen yrittää laittaa kieltään rullalle.

Tuusulalaiselle Leena Pentikäiselle on kertynyt huikea 36 vuoden ura Hyrylän koulukeskuksessa. Maantiedettä ja biologiaa opettava Pentikäinen on myös tehnyt työtä pitkään esimerkiksi opiskelijahuoltoryhmässä. Hän jää eläkkeelle tänä keväänä.

Haastattelun alussa Pentikäinen säikähtää toimittajaa tullessaan luokkaan. ”Vaikka tiesin, että olet luokassa, säikähdin. Miehenikin aina ihmettelee, miksi säikähdän usein.”

Saatko kielesi rullalle?

– En saa. Se ei mene. Yritin jopa perinnöllisyystieteenlaitoksella sitä harjoitella, mutta ei mene. [naurua]

Mitä terveisiä lähettäisit valelääkäreille?

– Noh… jos ne pystyy sen tekemään, niin minäkin pystyn sen tekemään. Koska ne ei tiedä paljon mistään mitään.

Mikä on lempikasvisi?

– [tuima hiljaisuus] Valkovuokko, kun se tulee ensimmäisinä… tai leskenlehti. Jompikumpi.

Lisäkysymys: mikä on sen latinankielinen nimi?

Tussilago on muistaakseni, mutta en muista enää sitä lajia. Tää on kyllä nolo, jos se on väärin! [runsaasti naurua] Ja sitten toi Anemone hepatica, mutta onko se valkovuokko vai sinivuokko… Eli nolo, nolo! Olen unohtanut! Olen muuten lukenut latinaa, mutta en silti muista.

(Oikeat vastaukset: leskenlehti = Tussilago farfara, valkovuokko = Anemone nemorosa, sinivuokko = Anemone hepatica)

Mitä ilmastonmuutokselle pitäisi tehdä?

– Mitä me voidaan tehdä sille, paitsi jokaisen pitäisi huolehtia siitä, ettei porskuttele ja kuluta aivan mielettömästi. Jokapäiväisessä toiminnassa voi vähentää hiilidioksidipäästöjä. Jokainen voi ihan itse säästää luontoa, kierrättää, välttää turhia ajoja…

 Mistä aistista luopuisit, jos olisi pakko?

– [pitkä tauko] Hyviä kysymyksiä… Se ois varmaankin jokin ihossa oleva aisti, mutta oisko se sitten… vaikka paineaisti!

Supersankarit ovat usein saaneet supervoimansa mutaatioiden ansiosta. Minkä supervoiman itse haluaisit?

– Tuota… Semmoisen mutaation, että voisin elää yhtä kauan kuin olen jo elänyt, että näkisi lapsenlapsenlapset.

Mikä seuraavista tapahtuu ensimmäisenä: syöpään keksitään parannuskeino, Suomessa eliniänodote nousee sataan vuoteen vai jokin pandemia tappaa 200 miljoonaa ihmistä?

– Jälkimmäinen. Koska syövän parannuskeinon kehitys on niin hidasta. Ja kun me eletään niin saasteisessa ympäristössä, niin tuo sadan vuoden eliniänodote ei toteudu. Pandemia, koska virukset ja bakteerit muuttuu.

Pitäisikö kesäajasta luopua?

– Pitäisi! Mä haluan nukkua aamulla! [naurua]

Mitä vinkkejä annat syksyn maantiedon ja biologian ylioppilaskirjoituksiin?

– Kaikki riippuu opiskelijasta itsestään. Mahdollisimman paljon lukee niitä kursseja ja käyttää hyvää opettajan tietotaitoa hyväkseen. Itse lukee ja opettaja antaa tehtäviä. Jos ei ymmärrä, niin opettaja osaa auttaa.

 Mitä olet aina halunnut tehdä, kun jäät eläkkeelle?

– Noh… aika montakin asiaa. Tällä hetkellä ehkä semmoinen, mikä on tullut ihan vasta, on viettää aikaa lapsenlapsen kanssa. Se on se ensimmäinen asia. Sitten toinen on sellainen, että mä haluan aamulla nukkua, kun muut menee kouluun. Koska mä olen illanvirkku. Tämän saa laittaa. Ja aamuntorkku, niin mä haluan nukkua ja lukea sitten kaikessa rauhassa aamun lehdet. Kolmas on sellainen, kun olen kerännyt sellaisia ensipäiväkuoria. Kun uusia postimerkkejä ilmestyy, eli näitä first day covereita. Mulla on niitä peräti vuodesta 85 alkaen ja en ole niitä kaikkia saanut laitetuksi, joten tämä on tällainen projekti.

Mikä on ollut viime aikoina suurin hyveesi?

– Onko se hyve, että olen sellainen tavallaan liian joviaali, ehkä liian kiltti joskus. Se menee kyllä joskus huonolle puolelle, sillä jotkut käyttää sitä hyväkseen. Kiltteyttä. Sitten toinen hyveeni, en tiedä, huomaako sitä kukaan, mutta mä kannan huolta toisten ihmisten asioista, vaikka voisi kantaa omista asioista huolta. Se ei välttämättä ole hirveen hyvä hyve henkilökohtaisesti, sillä rasitan itseäni muiden murheilla.

Haastattelun lopuksi Pentikäinen huokaa helpotuksesta, ettei ollut vaikeampia kysymyksiä. ”Olin varautunut, että pitää kertoa vitsi. En mä mitään mojovaa olisi keksinytkään. Vaan ihan että kummalla puolella sydän on? – Sisäpuolella.”

Avatar photo
Joona Kosloff

Lehden ensimmäinen ja pitkäaikainen päätoimittaja, joka tunnetaan myös Hyveen isänä. Inhoaa vieläkin suolakurkkuja hampurilaisen välissä ja yrittää hillitä muroaddiktiotaan aamuisin.