Abit huomio! Näin valmistaudut tehokkaimmin kirjoituksiin!

Abit huomio! Näin valmistaudut tehokkaimmin kirjoituksiin!

Ylioppilaskirjoitukset lähestyvät päivä päivältä, ja viimeistään nyt olisi aika alkaa valmistautumaan niihin kunnolla. Valmistautumiseen liittyy niin kirjoitettavien aineiden lukeminen ja kertaaminen kuin myös omasta terveydestä huolehtiminen. Tärkeää on löytää näiden välille tasapaino ennen kokeita, jotta jokainen pystyisi antamaan parhaansa kirjoituksissa. Seuraavaksi esittelen muutaman vinkin, jotka jokaisen kirjoittajan, lähtökohdista huolimatta, olisi hyvä ottaa huomioon:

  1. Aikataulutus ja haastaviin asioihin keskittyminen

Toivottavasti jokainen keväällä kirjoittava on aloittanut kertaamaan kirjoitettavien aineiden kursseja. Jos kurssien valtava määrä ahdistaa ja lukemisen aloittaminen tuntuu vaikealta, kannattaa suunnitella omaa toimintaansa ja ajankäyttöään. Ensin on tärkeää merkitä ylös kirjoituspäivät, jotta ehtii varmasti saamaan kaiken valmiiksi ajallaan. Sen jälkeen on hyvä pohtia sitä, miten kurssit jakaa lukulomalle opiskeltavaksi. 

Kaikkea ei kannata lukea uudelleen, vaan tärkeää on löytää itselle vaikeimmat asiat ja keskittyä niiden kertaamiseen. Kurssikirjoja voi esimerkiksi selata ensin pintapuolisesti, sillä sen avulla omasta osaamisesta saa melko hyvän ja luotettavan kuvan. Tämän jälkeen on helpompi aikatauluttaa lukemista, sillä aivan kaikkea ei tarvitse kerrata.  

  1. Oikeanlaiset lukutekniikat

Lukion aikana monilla on saattanut olla vaikeuksia valtavan tietomäärän sisäistämisessä. Oikeanlaiset lukutekniikat ovat tärkeitä, jotta opiskeluajan saa käytettyä tehokkaasti hyödyksi ja asiat jäävät oikeasti päähän. Esimerkiksi muistiinpanojen kirjoittaminen käsin, ajatuskarttojen teko ja kääntökortit voivat toimia hyvänä apuvälineenä opiskelussa. Pitää kuitenkin muistaa se, että ihmiset oppivat asioita eri tavalla eivätkä kaikki tekniikat sovi jokaiselle. Tärkeää onkin viimeistään nyt löytää omaa oppimista tukevat tavat, joiden avulla opiskelusta tulee helpompaa ja hauskempaa.  

  1. Terveelliset elämäntavat

Kirjoituksiin valmistautuessa tärkeää on kiinnittää lukemisen lisäksi huomiota muun muassa liikkumiseen ja syömiseen. Kuuden tunnin rutistus kirjoitussalissa tuntuu aivan varmasti jokaisesta puuduttavalta, mutta itsestään huolehtiminen tekee tilanteesta helpomman. Liikkuminen ja oikeiden ravintoaineiden saanti vahvistavat kehoa ja pitävät yllä peruskunnon lisäksi myös terveyttä. Samalla myös henkinen puoli vahvistuu, mikä on kirjoitusten kannalta tärkeää. Jokaisen kannattaa muistaa, että kirjoituksissa mitataan osaamisen lisäksi myös henkistä jaksamista ja paineensietokykyä!

  1. Rentoutuminen ja lepo

Kirjoituksiin lukeminen on todella tärkeää, eikä sitä pidä missään tapauksessa jättää muiden asioiden varjoon. Vaikka lukuloma on pääosin tarkoitettu lukemiselle, sen aikana on hyvä tehdä muutakin. Kavereiden näkeminen, ulkoileminen ja jopa vapaapäivien pitäminen ovat suositeltavia, sillä ne tukevat jaksamista ja positiivista mielialaa. 

Ennen kirjoituksia jokaisen olisi parasta muokata unirytmi koepäiville sopivaksi, jotta kokeissa olo olisi mahdollisimman pirteä ja hyvä. Energisenä saa paljon enemmän aikaan kuin väsyneenä, ja myös keskittyminen ja kysymyksiin vastaaminen on huomattavasti helpompaa. Hyvillä yöunilla jaksaa myös istua salissa pitkään, mikä on kokeen ja hyvien arvosanojen kannalta tärkeää. 

  1. Armollisuus

Kirjoitukset aiheuttavat lähes kaikille stressiä ja ahdistusta. Monet pelkäävät epäonnistumista, sillä se saattaa vaikuttaa esimerkiksi jatko-opiskelupaikan saamiseen. Myös itselläni tavoitteet ovat korkealla kirjoitusten suhteen, mikä tuottaa valmistautumiseen valtavasti paineita. Olen kuitenkin yrittänyt kuunnella omaa jaksamistani ja tehnyt töitä sen mukaan. Kaikkea ei aina pysty tekemään haluamallaan tavalla, vaikka haluaisikin. Tämän tiedostaminen tuntuu pahalta, mutta tärkeää on oppia hyväksymään se ja kuunnella omia voimavarojansa.

Lohduttavaa on se, että ylioppilaskirjoitusten tulos on vain yksi tie päästä opiskelemaan korkeammalle asteelle. Suuri osa pääsee opiskelemaan korkeakouluihin pääsykokeiden kautta, mutta sen lisäksi on myös muita vaihtoehtoja . Sen takia kannattaa pohtia sitä, mikä oikeasti on tärkeintä: riskeeraako esimerkiksi oman terveytensä kirjoitusten takia vai ei. Kirjoitukset ovat kuitenkin vain yksi koe elämässä. 

Tähän loppuun haluan toivottaa kaikille tsemppiä ja jaksamista kirjoituksiin valmistautumiseen! 

Avatar photo
Aino Rekikoski

Positiivinen, luonnon hyvinvoinnista kiinnostunut opiskelija, joka on lukutoukka ja rakastaa käsitöiden tekoa. Innostuu helposti ja lähtee moneen mukaan.