Meteorologin sijaan Johannasta tuli opettaja

Meteorologin sijaan Johannasta tuli opettaja

Kuva Johannan kotialbumista

1 . Esittele itsesi.

Olen Johanna Kälkäjä, psykologian, uskonnon -ja filosofian opettaja. Ennen kuin tulin opettajaksi Tuusulan lukioon olin kaksi vuotta opettajana Kuopion Klassillisessa lukiossa. Tämä lukuvuosi on kolmas vuoteni opettajana. Asun Helsingissä ja olen kotoisin Pudasjärveltä, Oulun läheltä. 

2. Miksi opiskelit juuri opettajaksi? 

Yliopisto-opintojen aikana selkiytyi, että haluan opettajaksi. Muita aloja, jotka minua kiinnostivat, olivat yhteiskunnalliset alat, esimerkiksi journalismi ja politiikka. Koen,että opettajan työ on yhteiskunnallista vaikuttamista pienemmässä mittakaavassa.

3. Mikä kiinnostaa juuri psykologiassa, uskonnossa ja filosofiassa?

Psykologiassa minua kiinnostaa ihmisen toiminta ja sen ymmärtäminen. Uskonnossa ja filosofiassa oppii haastamaan ajattelua ja löytämään uusia näkökulmia.

4. Mikä oli lapsuuden unelma-ammattisi?

Yläasteikäisenä halusin meteorologiksi, mutta se karsiutui, sillä luonnontieteet eivät olleet oma juttuni. Pienenä unelmoin olevani luontodokumenttien tekijä. Haaveilin, että saisin olla savannilla ympäri maailmaa kuvaamassa villieläinten keskellä. 

5. Millainen opettaja olet? Vahvuudet opettajana?

Olen rauhallinen ja selkeä opettajana. Vahvuuksista pitäisi ehkä kysyä opiskelijoilta. Koen olevani opettajana aloittelija, minulla on vielä paljon opittavaa. 

6. Mitä teet vapaa-ajalla?

Melon, teen erilaisia käsitöitä ja tykkään myös pilateksesta. Olen tehnyt neuleita ja makrameeta. Vapaa-aika menee puolison kanssa. Lapsena luin paljon ja pidin luovasta kirjoittamisesta. Kirjoitin pitkiä humoristisia, proosan -ja runon rajamaastossa olevia tarinoita. 

7. Kuvaile kolmella sanalla itseäsi?

Olen määrätietoinen, sinnikäs ja pohdiskeleva. 

8. Opiskeluvinkkejä lukiolaisille?

Opiskelumenetelmät ovat tärkeitä. On tärkeää pyrkiä opiskelemaan usein ja vähän kerrallaan, jotta opiskelu on kevyempää. 

9. Mitä kieliä osaat puhua?

Opiskelin lukiossa saksan kieltä. Kunnolla osaan puhua vain englantia. 

10. Milloin olet viimeksi matkustanut ja minne?

Viimeisin ulkomaanreissu on vuodelta 2019, ennen koronaa, kun matkustin Kreikkaan. Kreikassa kävin parilla pienellä saarella nimeltään Poros ja Spetses. Matkustan paljon Suomen sisällä, erityisesti Oulu – Helsinki-väliä.

11. Kerro itsestäsi jokin hauska fakta.

Olen jouluihminen, ja “joulukuu” kestää marraskuusta-helmikuuhun. Tykkään joulukoristeista, niiden käyttö on pysynyt kohtuullisena, mutta voi lähteä pian käsistä. Laitan joulukuusen Helsingin kotiin usein jo marraskuussa. 

Avatar photo
Anni Sohlstén