Millaista on aloittaa lukio-opinnot?

Millaista on aloittaa lukio-opinnot?

Tänä vuonna lukio-opintojen aloittaneiden opiskelijoiden syksy on ollut poikkeuksellinen koronapandemian takia. Isoin muutos on ollut toisessa jaksossa alkanut osittainen etäopetus, mistä siirrytään kokoaikaiseen etäopetukseen kolmannessa jaksossa. Etäopetuksen mukana on tullut omat haasteensa, kuten tehtävien suurempi määrä. Joillekin etäopetus sopii paremmin kuin lähiopetus, toisille taas ei lainkaan. 

Lukio-opintoihin liittyy paljon ennakkoluuloja. Kannattaa heittää pois yläasteen ennakkoluulot ja aloittaa lukio puhtaalta pöydältä. Lukio-opintojen aloittamista helpotti ajatus siitä, etten ole ainoa tässä tilanteessa. Lisäksi lukiomme opettajat ovat olleet innostavia.

Useammat opiskelukaverini ovat kokeneet lukion raskaana, toiset taas yllättävän rentona ja toiset paljon kivempana kuin yläasteen. Kuulun itse tähän viimeiseen ryhmään. Mielestäni lukiossa opiskelu on paljon hauskempaa ja mielenkiintoisempaa kuin yläasteella. Vaikka lukiossa vaaditaan enemmän ja tietysti vastuuta tulee enemmän, tuntuu opiskelu silti helpommalta kuin yläasteella.

Monien opiskelijoiden mielestä lukio-opiskelussa haastavinta on se, että täytyy ottaa enemmän vastuuta omasta opiskelusta ja läksyistä. Samalla kuitenkin parhaimpiin puoliin kuuluu se, että saa valita itselle mieluisia kursseja. Näiden viimeisten neljän kuukauden aikana olen oppinut, että yllättävän moni reaaliaine tukee toinen toistaan, mistä on ollut paljon apua.

Muita muutoksia lukioon siirryttäessä on, että pitää itse ostaa tarvittavat kirjat ja että opiskelussa käytetään tietokonetta. Lukiossa kannattaa oppia se, että kaikessa ei voi pärjätä. Pitää sallia epäonnistumiset ja oppia virheistä. 

Jos jossain aineessa on ongelma, kysy opettajalta, vaikka kokisit kysymyksen olevan aivan typerä. Opettajat ovat täällä sitä varten, että voivat vastata meidän typeriin kysymyksiimme.

Yksi uusi asia lukiossa, mikä tulee mieleeni, on kurssimuotoisuus, joka vaatii alkuun hieman totuttelua. Kurssien valitseminen saattoi olla aluksi hieman haastavaa, mutta opinto-ohjaajien ja opettajien avulla sekin muodostui helpoksi. Onneksi aina saa apua pyydettäessä. 

Päätttöviikot saattavat kuulostaa hurjilta ja stressaavilta. Olen itse pitänyt niistä. On paljon mukavampaa, kun kaikki kokeet ovat samaan aikaan ja tietää, milloin ovat Kun jo kurssin aikana tekee töitä, on päättöviikolla paljon helpompaa.

Salla Lahtinen