Tarjotaanko kaikille yhtä ravitsevaa ruokaa?

Tarjotaanko kaikille yhtä ravitsevaa ruokaa?

Haastattelin muutama viikko sitten Tuusulan Ruokapalveluiden keittiöesimiestä Tanja Nevamäkeä kouluruokailusta. Syön päivittäin vegaaniruokaa ja olen pannut merkille, että viikossa on useita päiviä, jolloin ruokala-annoksestani puuttuu varsinainen proteiininlähde. Tahdoin selvittää, vastaako koulussa tarjottava kasvis- ja vegaaniruoka ravintosisällöltään yleisen linjan ruokaa. 

Nevamäen mukaan kasvisruoka valmistetaan oman reseptiikan mukaisesti, ja tärkeiden ravintoaineiden suhdetta annoksessa valvotaan. Vegaaniruoka puolestaan tehdään kasvisruokareseptiä mukaillen, mutta ruoasta korvataan eläinpohjaiset raaka-aineet kasvispohjaisilla vastaavilla, esimerkiksi pavuilla, tofulla, herneillä ja kaurakermalla. Nevamäki myös muistuttaa, että vegeruokaa on laskettu täydennettävän täysjyväriisillä sekä leivällä ja salaattipöydällä. Kasvisruoan tapauksessa ateriaan kuuluvat myös maito ja piimä.

Jäin vakuuttavasta vastauksesta huolimatta miettimään, voiko vegeruoka kuitenkaan olla ravitsemuksellisesti samalla viivalla sekaruoan kanssa, jos kasvissyöjän ja vegaanin tarvitsee täydentää annoksiaan lisukkeilla enemmän kuin sekasyöjän? Jotta tilanne olisi tasavertainen, lihaa sisältävän ja lihattoman ruoan tulisi sisältää saman verran proteiinia ja muita tärkeitä ravintoaineita, jolloin lisukkeet vain viimeistelisivät ateriakokonaisuuden. On kummallista, jos minun vegaanina täytyy kauhoa lautaselleni viisi kauhallista täysjyväriisiä ja hakea neljä näkkäriä siksi, että listalla sattuu olemaan lähes proteiinittomia kasvispuikkoja perunan ja kastikkeen kera.  

Epäilystäni asiaan lisää, että Aivomenu-nettisivustolla on maininta vain sekaravinnon ravintosisällöstä ja energiajakaumasta, mutta kasvisruoka kuitataan vain annoksen nimellä. Vegaaniruoasta ei ole mitään mainintaa. Tähän Nevamäki vastaa: “Kasvisruoka on nyt nostettu ruokalistallakin ensimmäiseksi vaihtoehdoksi, joten ravintosisällöt tullaan laittamaan yhtä lailla näkyville kuin sekaruoankin osalta. Tämä muutos on meillä vielä kesken ja tullaan toteuttamaan lähiaikoina. Vegaaniruoka lasketaan erityisruokavalioihin, ja siksi siitä ei ole mitään mainintaa Aivomenussa.” Lisäksi Nevamäki vakuuttaa, että kasvipohjaisen maidon ottamista valikoimaan harkitaan lähiaikoina.

Avatar photo
Elmiina Mentula