Tahallisen synkkiä uutisia?

Tahallisen synkkiä uutisia?

Meiltä odotetaan uutisten ahkeraa seuraamista ja oman tietämyksemme taukoamatonta täydentämistä. Yhteiskuntamme mieltää uutisista perilläolon sivistyneen ihmisen tuntomerkiksi, ja myös lukiolaisen kannalta on hyödyllistä vilkuilla uutisten kehittymistä, sillä kokeissa arvostetaan asioiden tarkastelua soveltavien esimerkkien avulla. Omasta mielestäni uutisartikkelit, ajankohtaisohjelmat ja dokumentit ovat mielenkiintoisia, ja keskusteluihinkin on enemmän annettavaa, kun on tietämystä ajankohtaisista uutisaiheista.

Mutta voiko jatkuvaan uutistulvaan hukkua? Tuntuu, että vain järkyttävät ja harmilliset tapahtumat nostetaan pääuutisiksi. Tästä esimerkkejä ovat muun muassa Bahamasaarten hirmumyrskyt, Yhdysvaltojen joukkoampumiset ja  Amazonin ja Siperian metsäpalot. Viestintävälineet pyrkivät hyödyntämään shokkivaikutusta taloudellisesti, mikä johtaa vääristymään kielteisten ja myönteisten uutisten välillä. Jos tätä ei ymmärrä, voivat ikävät uutiset kaventaa maailmankuvaa ja lannistaa. Maailmantuskan kehittymisen turhan pahaksi voi välttää, kun tiedostaa, että oikeasti kyse on tiedotusvälineiden valinnoista eikä siitä, että ikävyyksiä olisi myönteisiä uutisia enemmän. 

Viime aikoina Suomen mediassa on esitelty edellä mainittujen shokkiuutisten ohella myös Big brother -talon asukkaiden kuulumisia: ”Villen sanat saivat Miran itkemään, Jukka ja twerkkaaja-Milla käsi kädessä, Sunnuntaimorkkis BB-talossa.” Jutut kertovat suosiosta. Mistä mahtaa olla kyse? Ehkäpä ohjelman suosion ydin ei olekaan itse BB-talon tapahtumissa vaan siinä, että katsojalle tarjotaan mahdollisuus surffailla kevyesti shokkiuutisaaltojen harjalla sen sijaan, että kaatuisi niiden alle. Kevyt tv-viihde voi siis toimia vastalääkkeen mustalle uutismaailmalle. 

Kun kielteisten uutisteemojen määrä on niin suuri suhteessa myönteisiin, on vaarana, että uutisia vältellään niiden tuoman ikävän fiiliksen vuoksi. Voiko tilanne johtaa siihen, että tärkeiden uutisten lukijamäärät hupenevat olemattomiin? Itse luulen, että niin kauan kuin toimitukset valitsevat juttuaiheikseen myös hienoja saavutuksia ja onnistumisia, lukijakunta ei pääse täysin kyynistymään. Toisaalta välillä kannattaa ottaa huomioon sekin, että aina ei tarvitse olla joko lisäämässä omaa sivistystään tai sukeltamassa viihdetarjontaan. Lorviminen omien ajatusten parissa tekee hyvää.  

Avatar photo
Elmiina Mentula