Minkä tekijöiden summa rakkaus on?

Minkä tekijöiden summa rakkaus on?

Helmikuun puolessavälissä vietettiin taas ystävänpäivää. Siitä innostuneena lähtivät Hyveen toimittajat kyselemään Hyrylän lukion opettajilta kiperiä kysymyksiä rakkaudesta ja ystävyydestä.

 

Outi Kylliäinen opettaa lukiossamme kemiaa ja matematiikkaa.

Missä tapasit nykyisen kumppanisi?

Lukiossa, tarkemmin se taisi olla puurojuhlissa.

Mistä tietää olevansa rakastunut?

Vaikea kysymys… Se on varmaan se tunne, joka tuntuu hyvältä.

Mikä on romanttisinta mitä sinulle on tehty?

Joku sellanen oikeasti yllättävä juttu. Voisin sanoo esimerkiksi sen, kun mulle adoptoitiin Italiasta oliivipuu, josta tulee neljä kertaa vuodessa oliiviöljyä. Musta se on aika ihana.

Millainen on hyvä ystävä?

Hyvä ystävä on luotettava, sellainen, jonka kanssa on helppo olla tilanteessa kuin tilanteessa.

Lopuksi vielä kysymys erityisesti matematiikan opettajalle: Minkä tekijöiden summa rakkaus on?

Hmm hmm.. Nyt pitäis saada joku kiva matemaattinen selitys… Mä tarvitsen paperia ja kynän ja pitää miettiä jotain… Tähän tarvitaan jotain äidinkielellisiä taitoja myös.

Muutaman minuutin päästä: Mä oon jo melkein valmis. Sanokaa joku adjektiivi joka alkaa a:lla. Tota, mites mä nyt laitan tän tänne. Odottakaas nyt hetki, kun mä mietin, miten kauniisti ja visuaalisesti mä laitan sen. Kun mä haluaisin sen varmaan noin, mutta mun täytyykin tehdä se toisin. Ei tää nyt ihan huippusuoritus ole.

 

Psykologian, filosofian ja uskonnon opettaja Ari Ahokas  joutui myös kovan paikan ja kiperien kysymysten eteen.

Missä tapasit nykyisen kumppanisi?

No me tavattiin lakkiaisten jälkeen…

Mihin ihastuit hänessä ensimmäisenä?

Aika moneenkin asiaan. Varmaan niihin, mistä mä oon onnellinen tänäkin päivänä. Kyllähän se on upea asia, että on läheisiä ihmissuhteita. Ne, mitkä tekee läheisistä ihmissuhteista parhaimpia, niin sellasia asioita.

Uskotko rakkauteen ensi silmäyksellä?

No toisaalta mä tiedän näitä rakkauden teorioita aika monta, että mä uskon että joillakin voi käydä näin, mutta luulisin, että se on enemmän ihastumista. Ihastumiseen ensisilmäyksellä uskon enemmän kun rakastumiseen.

Miten aiot ilahduttaa rakastasi ystävänpäivänä?

Täytyykin tästä ruveta miettimään… Kyllä tää romantiikka on vähän tällaista, kun on just tää jakson vaihtuminen ja arviointikiireet. Kyllähän sitä aina voi vähän irrotella.

Viimeinen kysymys psykologian ja filosofian  opettajalle: Miten rakkaus ohjaa käyttäytymistä?

Tulin just filosofian tunnilta, ja me puhuttiin amor-sanasta. Siitä tulee sana ”amatööri” ja sitä kautta jopa harrastamisessa amor (rakkaus) ohjaa. Sydän sykkii jollekin asialle ja haluaa tehdä sitä. Voisin sanoa, että rakkaus melkeinpä pyörittää tätä maailmaa.

 

Rakkausaiheita pääsi pohtimaan myös äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Salla Launimaa.

Missä tapasit nykyisen kumppanisi?

Me tavattiin kirjamessujen jatkoilla.

Mitä rakkaus on?

Rakkaus on yksi elämän tärkeimpiä asioita. Rakkaus on tunne.

Mikä on hölmöintä, mitä olet tehnyt rakkauden vuoksi?

Jaa-a… Siihen varmaan pitäisi laittaa jotain sellasta hauskaa hölmöä, eikä sellasta oikeeasti hölmöä. No voisi sopia sellainen, että olen lintsannut rakkauden takia.

Mikä on paras iskurepliikki, millä sinua on yritetty iskeä?

Iskurepliikit itsessään ei ole sellaisia, jotka olisi jäänyt mieleen, enemmän tilanteet ja ihmiset. En usko, että olisi yksittäistä lausetta tai sanaa, joka olisi niin kuin taikasana.

Miten aiot ilahduttaa rakkaasi ystävänpäivänä?

Ystävänpäivä on enemmän ystävänpäivä. Tänä vuonna olen siinäkin vähän huono, kun ylppäreiden tarkistus on päällä. Pitää varmaan muistaa sähköisesti, kun korttejakaan en ole ehtinyt lähettää. Toivottavasti Suomeen ei tule amerikkalainen ystävänpäivä, joka on pelkästään rakkauden ympäröimä, ystävänpäivä on nimenomaan ystävien päivä.

Viiimeisenä: keksi lyhyt rakkausruno.

Keväällä kun aurinko paistaa,

on paras vaihtaa kaistaa,

pikatie,

nopeasti luoksesi vie.

Avatar photo
Nora Raahenmaa