Oma koti kullan kallis

Oma koti kullan kallis

Ihana oma postilaatikko, jonne ilmestyy välillä muutakin kuin mainoksia.

Omilleen muutto voi olla jännittävä tapahtuma nuoren elämässä. Minulle se ei kuitenkaan jostain kumman syystä ole ollut. Tuntuu pikemminkin siltä, että olen yöpynyt muutaman yön ylimääräistä itsepalveluhotellissa. Itsenäisyyteni alku oli melko pehmeä, sillä vanhempani jakoivat neuvoja auliisti ja jopa auttoivat Ikean huonekalujen kokoamisessa. Muutto oli tuskan hikeä täynnä, enkä luultavasti olisi tiennyt, että kirjoituspöytäni painaa enemmän kuin sohva tai sänky, ellen olisi sitä itse kantanut. Onneksi minulla on kuitenkin isoveli, joka auttaa tarvittaessa kantamaan. Tutulta ”do you even lift” ei säästytty. Kaikkien tavaroiden muuttaminen kesti noin kaksi viikkoa, ja peräkärry oli suuri apu. Tavaroita tulee tosin vielä järjesteltyä ja kaksi kattolamppua puuttuu edelleen. Vieraasta huoneesta heräämiseen on kestänyt kuitenkin tottua.

 

Miten omilleen muutto on vaikuttanut elämääni?

Koulumatkani on kaksinkertaistunut, ja olen oppinut käyttämään bussia sekä katsomaan Matkahuollon sivuilta aikatauluja. Olen oppinut sähkösopimuksista, vakuutuksista, tuista ja niiden hakemisesta sekä nettiliittymistä. Turhista tavaroista on pitänyt oppia luopumaan, sillä ne eivät mahtuisi pieneen asuntooni. Olen alkanut tottua unenpöpperöisiin lenkkeihin koiran kanssa ennen aamiaista ja ruoanlaittoon koulun jälkeen. En kyllä vielä totu siihen, että ihmiset toljottavat kaupassa kun lastaan kanaa ja maitoa koriin muiden nuorten kiitäessä ohi suklaapatukat ja berliinimunkit kädessään.

 

Mitä pitää tietää omilleen muutosta?

Muuttaminen on varsin helppoa, kunhan on löytänyt sopivan asunnon. Sopivalla tarkoitan sijainniltaan sellaista, josta on hyvä kulkuyhteys kouluun ja kauppaan pyörällä tai bussilla. Vuokran suuruus on kuitenkin pääasia: sinun täytyy pystyä maksamaan vuokrasi vanhempiesi, työn tai tukien avulla. Vuokra ei saa olla siis liian suuri. Vakuudet, eli kahden tai yhden kuukauden vuokrat, täytyy antaa muuttaessa vuokranantajalle. Ne takaavat sen, että voit oleskella asunnossa, vaikka et kykenisikään maksamaan vuokraa. Vakuuksista maksetaan myös mahdolliset vauriot. Rahaa katoaa kuin tuhka tuuleen, kun ostat ensimmäiset kodinkoneesi. Tunsin itseni todella aikuiseksi, kun kannoin mikroaaltouunia, kahvinkeitintä ja aterinpidikettä Prisman kassalle.

 

Tuet

Rakkaassa Suomen maassa on mahdollista saada kansaneläkelaitoksen KELAn tukia. Opiskelijan on mahdollista saada opintotukea (jopa vanhempien kanssa asuessaan) ja asumistukea, kun asuu erossa vanhemmistaan. Kelan sivuilla on helposti löydettävää tietoa esimerkiksi siitä, kuinka vanhempien tulot vaikuttavat saamaasi opintotukeen kun olet alle 20-vuotias. Tästä  löytyy tieto siitä, minkä määrän saatat saada.

Opintolainaa en suosittele ottamaan, vaan kannattaa ajatella muita vaihtoehtoja. Jos internetistä ei löydy tarpeeksi tietoa tai jokin asia jää epäselväksi, kannattaa ottaa yhteyttä Kelaan.

Miten löydän asunnon?

Kannattaa etsiä rohkeasti internetistä, esimerkiksi osoitteesta http://www.vuokraovi.com/.

Itse sain vuokra-asunnon Nuorisosäätiön kautta, ja olen oikein tyytyväinen. Kannattaa siis etsiä:

– opiskelija-asuntoja opiskelijoille

– Nuorisosäätiön asuntoja itsenäistyville nuorille aikuisille

– erilaisten säätiöiden asuntoja

– kunnan tai kaupungin vuokra-asuntoja

– VVO:n asunnot

Asunnon haku kannattaa aloittaa hyvissä ajoin. Parhain aika on kesä, jolloin asunnon näkee koko komeudessaan. Alkusyksyllä tapahtuu tuttu opiskelijoiden asuntobuumi, jolloin etsitään kuumeisesti viimeisiä vuokrakämppiä. Jos haluaa aloittaa jatko-opinnoissa tukevalta pohjalta, asunto on hyvä etsiä jo ainakin kuukautta ennen lukuvuoden alkua. Kokemuksesta tiedän, että koulun alettua (ja varsinkin ylioppilaskokeiden aikaan!) ei ole aikaa saatika energiaa uhrata tavaroiden järjestelyyn.

 

1445443646172

”Taidolla” ja rakkaudella koottu Ikean lamppu. Vinkki: älkää ostako Ikean lamppuja. Hyllyköiden kasaaminen oli lasten leikkiä tähän lamppuun verrattuna.

 

Mitä muuta vuokra-asuntoon pitää hankkia?

Sähkösopimus

Et halua yhtenä päivänä herätä ja huomata, ettei kännykkä ole ladannut tai että kahvinkeitin ei toimi. Sopimuksen teko on todella helppoa! Etsit internetistä mieluisimman tarjouksen sähköstä ja täytät sähköisen kaavakkeen. Siihen tarvitsee esimerkiksi nimesi ja asuntosi osoitteen. Sopimusta ei tarvitse kuitenkaan tehdä, mikäli sähkö sisältyy vuokraan.

Vesimaksut

Vedestä maksat useimmiten suoraan vuokrassa. Maksut voivat olla kulutuksen mukaisia, tai sitten hinta voi olla sama kuukausittain, esimerkiksi 17 euroa.

Internetliittymä

Vihdoinkin pääsemme tähdellisimpään asiaan: nettiliittymään. En ikinä olisi kuvitellut sen hankkimisen olevan niin helppoa, kuin se oli. Kävelin Keravan Elisa-shoppittiin ja ilmoitin tarvitsevani hyvän internetyhteyden. 15 minuuttia myöhemmin kävelin liikkeestä ulos ja minulla oli valmis nettiliittymä, joka tarvitsi ainoastaan puolen tunnin pähkäilyhetken olohuoneen matolla. Kannattaa aina valita liittymä tarkoituksen mukaan. Jos et käytä internettiä muuhun kuin MemeCenterin selailuun tai Facebookissa chättäilyyn, et tarvitse erityisen nopeaa. Jos kuitenkin pelaat tai teet jotain muuta nettiä kuormittavaa, saatat tarvita paremman ja siten myös kalliimman internetyhteyden.

Muita pieniä ja isoja asioita

Onko taloyhtiössä maksulliset autopaikat? Onko pesutupaa tai saunaa? Nämä pienet asiat voivat oikeastaan olla suuriakin, sillä esimerkiksi omassa taloyhtiössäni on maksullinen sauna, mutta ei pesutupaa (kuivaustupa kylläkin). Saatat siis joutua ostamaan pesukoneen.  Huonekalut ovat melko selvä hankinta, mutta ilmaisia kannattaa etsiä. Kaverit, sukulaiset sekä internetin keskustelupalstat pursuavat tietoa ja tavaraa, jota voi tarvita.

Muista kuitenkin, että kaikki nämä saavat aikaiseksi melko sievoisen summan. Vuokran päälle tulevat siis peruselinkulut eli ruoka ja esimerkiksi bussiliput sekä kaikki nämä sopimukset.

Esimerkki: Vuokra on 500 euroa, nettiliittymä 40e kuussa, sähkö 30e ja vesimaksu 17e. Ruokakuluissa menee 150e ja päälle se 50e kaverien illanvietoista. Kaiken lisäksi ostat maton ja kattolampun, joiden yhteishinta on 90 euroa. Tästä tulee helposti 877 euroa. Saat opintotukea 18-vuotiaana lukiolaisena maksimissaan 250,28 euroa ja päälle 202 euron maksimiasumistuki. Yhteensä saat kaikesta tästä maksettua 452.28 euroa, ja loppuun sinun täytyy löytää toinen ratkaisu. Korkeakouluopiskelijat saavat tukia onneksi enemmän (ellei hallitus saa vielä villimpiä ideoita).

Onnea kaikille aikuistuville oman elämän etsijöille!

Avatar photo
Veera Turtiainen

Positiivisuuteen pyrkivä, ylioppilaskokeiden kauhujen varjostama kolmonen, joka on opetellut juomaan kahvinsa vain maidolla.