Epi, miksi kirjoitat?

Epi, miksi kirjoitat?

Hei Epi!

Olen jo hetkisen halunnut kysyä sinulta: Miksi ihmeessä kirjoitat tätä palstaa? Ps. Mittani ovat 200/200 ok?

– yks Markku vaan

Hei Markku. Mittasi ovat ok. Ainakin jos uskomme Gottfried Leibniziä. Leibnizin mukaan mittasi eivät voisi olla mitään muuta, sillä silloin maailma ei olisi paras mahdollinen.

Kysymyksesi on kimurantti. Platon ei mainitse yhdessäkään dialogissa syytäni kirjoittaa tätä palstaa. Hikipinko Aristoteleella ei edes ollut aikaa itsenäiseen ajatteluun muistiinpanoja tehdessään. Joudumme menemään 1700-luvulle, eli niin kutsutulle valituksen aikakaudelle. Leibniz pitäisi itsestäänselvänä, että kirjoitan Hyveen toimituksessa. Leibnizin logiikka kulki seuraavalla tavalla: Jumala on paras. Paras Jumala loi parhaan maailman. Tässä parhaassa maailmassa voisi olla vain paras mahdollinen Epikuros ja paras mahdollinen Hyve.

Leibnizin logiikan pahimpana kritiikkinä on pidetty ”potku munille” -kritiikkiä, jonka Voltaire esitti hänelle pitkällisen filosofisen väittelyn jälkeen. Kritiikissään Voltaire potkaisi Leibniziä haarojen väliin, jonka jälkeen kiljui:

”Ja tämäkö on se paras mahdollinen maailmasi?”

Myöhemmin Hegel esitteli oman pöytätennisdialektiikkansa, jonka vaikutus tuntuu nykypäivänä ja kaikkina tulevina päivinä. En kuitenkaan ajatellut puhua Hegelistä, koska maailmassa ei ole ollut yhtäkään ihmistä, joka olisi ymmärtänyt eroa pöytätenniksen näkymättömän käden ja oikean maailman välillä. Näkymättömän kädenhän Adam Smith myöhemmin varasti riistokapitalistisiin tarkoituksiinsa.

Ainoan tyydyttävän vastauksen meille voi tarjota ranskalainen eksitentalismi, tarkemmin sanottuna Jean-Paul Sartre ja hänen nihilistis-kyynis-yhyyolenyksin-eksistentalisminsa. Sartren mukaan ainoa järkevä kysymys on:

”Pitäisikö tänään tehdä itsemurha vai jotain muuta?”

Esissentiaani ei kuulu kirjoitaa tätä palstaa. Olen joka aamu herännyt kysymykseen, tappaisinko itseni vai kirjoittaisinko tänään Epin palstaa. En enää koe tätä kysymystä mielekääksi. Tänään, kun heräsin, kysyin itseltäni joisinko kahvia vai tappaisinko itseni. Join kahvia. Koska juon kahvia, lopetan kysymyksiinne vastaamisen tällä palstalla. Kiitokset kaikkille kysyjille ja kysymyksille, joita olen saanut. Hyvää loppu elämää.

Avatar photo
Epilaattori

Terävä kaveri antiikin Kreikasta. Ei ole filosofia karvoihin katsominen!