Supersankaridraamaa

Supersankaridraamaa

Anthony ja Joe Russonin ohjaama elokuva ”Captain America: Civil War” on julkaistu vuonna 2016. ”Civil War” on Marvel Comicsin sarjakuvahahmoihin perustuva elokuva, jossa supersankarit ottavat toisistaan mittaa. Elokuva on kuvattu Yhdysvalloissa, ja sen ovat käsikirjoittaneet Crishtoper Marcus ja Stephen McFeely

Elokuvan päänäyttelijät ovat Chris Evans (Steve Roghers / Kapteeni Amerikka), Sebastian Stan (James ”Bucky” Barnes / Talvisotilas) ja Robert Downey Jr. (Tony Stark / Rautamies).

Elokuvan juoni etenee perinteisellä tavalla. Ensimmäiseksi on esittely, jossa elokuvan hahmot esitellään räiskyvässä alkutaistelussa. Seuraavaksi tulee kiihottava momentti, eli nouseva toiminta, jossa supersankari joukko hajoaa kahteen joukkoon kiistellessään, allekirjoitetaanko valtion laatima sopimus supersankareiden vapaudesta. Sitten tulee huippukohta, jossa supersankarien kaksi eri joukkoa rupeavat taistelemaan toisiaan vastaan. Huippukohdan iso taistelu tapahtuu evakuoidulla lentokentällä, jossa supersankarit käyttävät taitojaan toisiaan vastaan. Taistelun tarkoitus on vain estää toista joukkuetta pääsemästä pakoon valtiolta, ja taistelun aikana ei ole tarkoitus kukistaa tai satuttaa ketään. Huippukohdan jälkeen tulee traaginen momentti, eli laskeva toiminta, kun huippukohdan taistelussa supersankarit satuttavat vahingossa yhtä ystäväänsä, minkä seurauksena heidän ystävänsä loukkaantuu pahasti. Taistelu loppui siihen hetkeen, kun supersankarit ymmärtävät satuttaneensa ystäväänsä.

Elokuvassa on myös kliimaksi eli käännekohta, jossa Rautamies kääntyy hetkessä Kapteeni Amerikkaa ja Talvisotilasta vastaan.  Käännekohdassa Rautamies ensiksi auttaa Talvisotilasta mutta sitten kuulee karun totuuden vanhempiensa kuolemasta ja yrittää sitten tappaa Talvisotilaan. Tämä kohtaus on myös viimeisen jännityksen momentti, jonka jälkeen tulee huikea loppuratkaisu.

Elokuvalla on siis periteinen juonen rakenne: esittely, nouseva toiminta, huippukohta, laskeva toiminta ja loppuratkaisu.

Elokuvasta tekee hyvän sen monipuolisuus. Missään vaiheessa elokuvaa ei voinut tietää, tuleeko mukaan vielä lisää supersankareita. Ensimmäiseksi on vain alkuperäinen supersankarijoukko, mutta elokuvan edetessä vastaan tulee muitakin supersankareita, kuten Muurahaismies ja Hämähäkkimies.

Elokuvan huonoja puolia ovat sen vaikutteet aikaisemmista Captain America -elokuvista tai ylipäätään aikaisemmista Marvelin hahmoihin perustuvista elokuvista. Tarinaan tulee aukkoja, kun elokuvan henkilöt viittaavat omiin tarinoihinsa, joista on tehty omat elokuvansa. Jos näitä muita elokuvia ei ole nähnyt, on vaikeaa pysyä Civil War -elokuvan mukana. Itse en ole esimerkiksi nähnyt aikaisempia Captain American elokuvia, minkä vuoksi mietin jo elokuvan alussa, miten supersankarijoukko on saanut alkunsa.

Elokuva itsessään on aivan loistava. Se on täynnä toimintaa ja mukaansatempaavia kohtauksia. Elokuvan grafiikka on hyvä, mutta joissakin kohdissa animaatiot näyttävät turhankin ”tietokoneella” tehdyiltä, eli animaatiot eivät näytä ollenkaan aidoilta. Esimerkiksi sopii kohta, jossa Rautamies yrittää tappaa Talvisotilasta ja Kapteeni Amerikka yrittää estää taistelua. Kyseisessä kohdassa taistelusta huomaa, että taistelun iskuja on nopeutettu, mikä vie kohtaukselta uskottavuutta.

Elokuva on kokonaisuudessaan hyvä, ja annan sille neljä tähteä (4/5).

Riina Härkönen