The Interview – ”Räjäyttävä” satiiri Pohjois-Koreasta

The Interview – ”Räjäyttävä” satiiri Pohjois-Koreasta

 

[stextbox id=”tietolaatikko” caption=”The Interview”]

Ohjaajat: Seth Rogen ja Evan Goldberg
Pääosat: Seth Rogen ja James Franco
Käsikirjoitus: Dan Sterling
Musiikin sävellys: Henry Jackman
Kesto: 112 min
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Budjetti: 34 000 000 euroa
Ensi-ilta: 25.12.2014

[/stextbox]

 

Useista amerikkalaisista komedioista tuttu Seth Rogen kirjoitti tarinan elokuvaan, joka aiheutti paljon kohua maailmalla. Yliampuvalla huumorilla höystetty elokuva näyttää ”todellisen” Pohjois-Korean ja johtaja ”Kim Jong-Un”:in luonteen. Itse Seth Rogenin ja James Francon tähdittämästä elokuvasta tuli maailmanlaajuinen kohu, kun Sony-yhtiön tietoverkkoon hakkeroiduttiin ja tuli uhkaus, että he räjäyttävät elokuvateatterit, jotka esittävät kyseisen filmin. Pohjois-Korea ei kuitenkaan myöntänyt mitään. Elokuva ei siis tule näkymään valkokankaalla, ainakaan toistaiseksi. Elokuvan katsottuani, jopa kahdesti, voin hyvinkin ymmärtää ”Johtajan” mielipiteen elokuvasta, sillä se ei jätä miettimään, mitä mieltä läntinen yhteiskunta on Pohjois-Koreasta. Vuonna 2014 netissä”julkaistua” elokuvaa ohjaamassa olivat Seth Rogen sekä Evan Goldberg.

Elokuvan päähenkilöillä   Dave Skylarkilla (James Franco) ja Aaron Rapoportilla (Seth Rogen) on oma julkkisten haastatteluohjelma: ”Skylark Tonight”. Ohjelma oli suosittu, mutta eräissä bileissä Aaron tajuaa juttujen olevan liian merkitsemättömiä ja liiallista viihdehömppää. Tämän oivalluksen ja taivaallisen  sattuman seurauksena Dave ja Aaron pääsevät haastattelemaan Pohjois-Korean presidenttiä livenä. Yhdysvaltojen tiedustelu kuitenkin aiheuttaa hieman mutkia matkaan, ja matkan tarkoitus muuttuu dramaattisesti. Haastattelun lisäksi kaksikolle annettiin tehtäväksi salamurhata Kim Jong-Un haastattelun yhteydessä, mutta kaikki ei menekään ihan suunnitelmien mukaan.

hyve

Jos yhtään tuntee Seth Rogenin elokuvia ja rooleja, niin elokuva tosiaan on tekijänsä tyylinen. Elokuvassa on huumeita, seksiä, ala-astehuumoria ja koomista hyytävän tarkkaa väkivaltaa sekä hektisiä ja hysteerisiä naurukohtauksia kotisohvalla. Elokuva ei sovellu lapsille, mutta tosin ei välttämättä aikuisillekaan. Elokuvan kohde-yleisöön kuuluuvat nuoret ja lapenmieleiset aikuiset. Toisaalta niille, jotka osaavat arvostaa suoraa komediaa, toimintaa ja häröjä juttuja, suosittelen elokuvaa erittäin lämpimästi.

Elokuvan roolitus on varsin onnistunut, Seth Rogenin tasapaksun mutta hulvattoman suorituksen rinnalla James Franco luo muistettavan hahmon onnistuneella näyttelyllä. Useista elokuvista tuttu ja yhä enemmän keskustelua herättävä Franco tekee vaikutuksen hiukan  yliampuvalla ja hysteerisellä hahmollaan,  joka pitää naurun herkässä. ”Johtajaa” näytellyt Randall Park täyttää roolinsa ihan hyvin, vaikkakin näyttelijän valinta rooliin oli monien mielestä väärä. ”Johtajan” vartija-avustajaa näytteli Diana Bang. Elokuvasta ei puutu myöskään erikoistehosteita, mikä on  kiva lisä kaikkiin hauskoihin yksityiskohtiin elokuvassa, joka pitää silmät ruudussa. Elokuvaan mielenkiintoa ja makua antavat sen ympärillä pyörivä kohu terrorista ja sen suora tyyli pilkata yhä enemmän ihmisten tietoon tullutta Pohjois-Korean tilannetta. Kim Jong-Un kuvailee teosta ”Act of Warina” eli sotatoimena. Ainut sota, jonka Pohjois-Korea on voittanut, on ”pajapään” tekemää elokuvaa vastaan.

The Interview on 112 minuuttia täyttä menoa ja meininkiä. Arviolta 44 miljoonan dollarin budjetilla tehty elokuva ei jätä kylmäksi. Törkeää pilkkaa ja rivoa huumoria on paljon, mutta syystäkin. Erikoistehosteet ja hyvä ääniraita täydentävät ristiriitaisen ja härön elokuvan miltei täydelliseksi satiiriksi, josta voi nauttia ilman huonoa omatuntoa. Omasta mielestäni elokuva oli hyvä, ja komedia täytti miltei kaikki odotukseni.

inter

Avatar photo
Aake Lahtela

Asiallisen yksinkertainen Abi Riihikalliosta