Outolintu madon nappaa

Outolintu madon nappaa

divergent_gallery_new_04

[stextbox id=”tietolaatikko” caption=”Outolintu”]
Ohjaus: Neil Burger
Käsikirjoitus:Evan Daugherty, Vanessa Taylor
Pohjautuu: Veronica Rothin romaaniin Outolintu
Lajityyppi: Toiminta, sci-fi
Pääosa:  Shailene Woodley
Ikäraja: 12
Kesto: 2 h 19 min
Ensi-ilta: 9.4.2014[/stextbox]

Veronica Rothin romaaniin perustuva scifi-elokuva Outolintu (2014) on ohjaaja Neil Burgerin neljäs Hollywood-elokuva. Se on räiskyvä ja omalaatuinen tarina rakkaudesta, anteeksiannosta ja periksiantamattomuudesta. Burgerin kokemattomuus ohjaajana ei vahingoita elokuvaa millään tavalla, vaan hänen taitava ohjaustyönsä suorastaan hivelee silmiä. Burger ei todellakaan ole sortunut tusinafilmien ohjaajaksi, vaan hänen lukumäärältään vähäiset ohjaustyönsä ovat olleet mahtavia, kuten Illusionisti.     

Elokuvassa maailma on suurimmaksi osaksi tuhoutunut sodassa. Jäljellä olevat ihmiset asuvat yhdessä kaupungissa, joka on kauttaaltaan aidoitettu. Ihmiset on jaettu viiteen luokkaan: uskaliaisiin, vaatimattomiin, teräviin, rehteihin ja sopuisiin. Jokainen joutuu 16-vuotiaana valitsemaan, mihin luokkaan haluaa kuulua. Jos valitsee eri luokan kuin vanhempansa, joutuu olemaan heistä erossa loppuelämänsä. Jokaiselle luokalle on omat työtehtävänsä, ja yhteiskunta pyörii rauhaisasti. Konflikti kuitenkin syntyy, kun terävät ja vaatimattomat riitautuvat. Samaan aikaan Shailene Woodleyn esittämän Beatricen täytyy valita, mihin luokkaan haluaa kuulua. Hän kuitenkin huomaa olevansa divergentti, eli hän ei pysty sopeutumaan mihinkään luokkaan. Hän päättää liittyä uskaliaisiin, ja tästä alkaa jännittävä tapahtumien kierre, joka huipentuu eeppisellä tavalla.

Outolinnun pääosassa loistaa yksi Hollywoodin kirkkaimista nuorista tähdistä. Kuvankaunis Shailene Woodley on tehnyt todellisen läpimurron valkokankaalle viimeisen kolmen vuoden aikana. Hän näytteli läpimurtoroolinsa vuonna 2011 elokuvassa The Descendants, jossa hän oli suorastaan unohtumaton. Outolinnussa Woodley avaa vihdoin tiensä kohti tähteyttä häikäisevällä suorituksellaan. Elokuvan muut roolisuoritukset ovat myös pääosin onnistuneita. Titanicista tuttu Kate Winslet tekee uuden aluevaltauksen esittämällä kylmää ja pahaa naishahmoa, ja toimintatähti Jai Courtney vetää todella vakuuttavan roolin kylmänviileänä uskaliaiden kouluttajana.

Elokuva pystyy parhaimmillaan synnyttämään suurta jännitystä ja mielenkiintoa. Roolihahmoihin ei kuitenkaan onnistuta luomaan minkäänlaista tunnesidettä. Ainoastaan päähenkilöstä kerrotaan tarpeeksi, jotta katsoja oikeasti alkaa kiinnostumaan sen selvitymisestä. Elokuvassa menehtyy monta henkilöä, joiden kuolemasta tehdään hyvin traaginen. Katsojaa ei kuitenkaan ole tutustutettu hahmoihin, joten näiden putoaminen pois tarinasta ei hätkäytä millään tavalla. Dramaattinen musiikki soi, ja kyyneleet valuvat, mutta katsoja säilyy kivikasvoisena.

Outolintu on ollut taloudellisesti todellinen menestys. Se tuotti avausviikonloppunaan yli 54 miljoonaa dollaria, eikä ihme, sillä elokuva on varmasti nuorten keskuudessa todella suosittu ja pidetty. On tiedotettu, että elokuvalle on tulossa kolme jatko-osaa tulevina vuosina. Tuottajat ovat saaneet rahanmaun suuhun ja tekevät varmasti mielellään jatkoa menestyneelle elokuvalle. Täytyy vain toivoa, että jatko-osat ovat yhtä laadukkaita kuin niiden edeltäjä.

Avatar photo
Alvari Saarelma

Joissakin piireissä ''sanasepoksikin'' kutsuttu innokas abiturientti. Vapaa-aika kuluu pääösin urheilun ja muiden viihdykkeiden parissa. Melko intohimoinen Real Madrid-kannattaja. Kotimainen futiskin sytyttää.