Project X – Kun kaikki ei mene suunnitelmien mukaan

Project X – Kun kaikki ei mene suunnitelmien mukaan

[stextbox id=”tietolaatikko” caption=”Project X”]
Genre: Komedia
Ohjaus: Nima Nourizadeh
Tuottaja: Todd Phillips
Käsikirjoitus: Michael Bacall
Pääosissa: Thomas Mann, Oliver Cooper, Jonathan Daniel Brown
Valmistusmaa: Yhdysvallat 2012
Budjetti: 12 milj. dollaria
Ikäraja: 16
Kesto: 1 h 28 min
Ensi-ilta: 20.4.2012[/stextbox]

Project X on hauska komedia Kauhean Kankkusen tuottajalta Todd Phillipsiltä. Se kertoo kolmen normaalin lukiolaispojan yrityksestä järjestää juhlat ja päästä parempiin piireihin. Juhliin kutsutaan kaikki, jotka vain pääsevät tulemaan. Poikien goottikaveri kuvaa juhlia videokameralla, minkä vuoksi komedia on välillä sekavan oloinen. Elokuva toimii hyvänä varoituksena niin vanhemmille kuin juhlia suunnittelevillekin: juhlat voivat riistäytyä käsistä, vaikka paikalla olisi järjestyksenvalvoja. Elokuvasta ilmenee, miten ilta voi pahimmassa tapauksessa päättyä ja kuinka elokuvallakaan ei aina ole perinteistä onnellista loppua. Ongelmilta ei siis tässäkään elokuvassa onnistuta välttämään poikien sekaantuessa tietämättään huumeisiin.

Näyttelijöinä ei tässä elokuvassa nähdä tunnettuja nimiä, vaan uusia koekuvauksista löydettyjä lupauksia kuten Thomas MannOliver Cooper ja Jonathan Daniel Brown. Näyttelijöiden amatöörimäisyys sopi toisaalta elokuvaan hyvin, mutta toisaalta jää osin häiritsemään.

Elokuvan pituus 1 tunti 28 minuuttia on juuri sopiva, sillä tämän tyyppistä kohelluselokuvaa ei jaksaisi katsoa pidempään. Tässä ajassa tunnelma pysyi vielä hyvänä, mutta jos elokuva olisi jatkunut pidempään, ei sitä olisi jaksanut katsoa.

Vaikka elokuvassa ei varsinaista juonta ollutkaan, oli se hyvä ja katsomisen arvoinen mutta varsin tyypillinen komedia. Elokuva oli melko ennalta arvattava, mutta jos aiheina ovat kotibileet, alkoholi, seksi ja väkivalta, ei siltä oikein voida välttyä. Elokuvan musiikkivalinnat olivat hyviä ja nostattivat elokuvan tunnelmaa, joka olikin koko ajan varsin korkealla.

Elokuvassa nähdään päihteitä, huumeita ja härskiä nuorisohuumoria, joten elokuvan ikäsuositus K-16 on aivan kohdallaan. Elokuvaa kannattaa mennä katsomaan, jos pitää rennoista ja ”pienellä budjetilla” tehdyistä elokuvista. Kaikista herkimmille katsojille elokuva ei välttämättä sovi.

Avatar photo
Joona Kosloff

Lehden ensimmäinen ja pitkäaikainen päätoimittaja, joka tunnetaan myös Hyveen isänä. Inhoaa vieläkin suolakurkkuja hampurilaisen välissä ja yrittää hillitä muroaddiktiotaan aamuisin.