Ringette on hieno ja aliarvostettu laji

Ringette on hieno ja aliarvostettu laji

Ringette on Kanadassa kehitetty naisten oma jäälaji. Se on helposti verrattavissa ja aliarvioitavissa suhteessa jääkiekkoon. Ringetessä on yhdistettynä jääkiekon lajinopeus ja koripallon pelistrategia. Mistä johtuu, että lajia ei tunneta eikä arvosteta?

Ringeten pelitavat ja säännöt poikkeavat hieman jääkiekosta. Ringetessä pelikenttänä käytetään jääkiekkokaukaloa ja pelivälineinä ovat kuminen rinkula ja suoravartinen maila. Jäähän on merkattu molempiin päihin kentän päädyn ja siniviivan väliin ohut punaviiva, ringetteviiva, jota taas ei näe jääkiekossa. Ringetteviivojen välisellä alueella eli keskialueella saavat kaikki pelaajat pelata samanaikaisesti, mutta kentän päädyn ja ringetteviivan välisellä alueella eli hyökkäys- tai puolustusalueella saa olla samanaikaisesti enintään kolme kenttäpelaajaa kummastakin joukkueesta sekä puolustavan joukkueen maalivahti. Tällä säännöllä peli pysyy liikkuvana ja vauhdikkaana. Maalivahdilla on oma merkitty alue, jonne muut pelaajat eivät saa mennä.

Ringeten säännöt on kehitetty naisten ehdoilla, koska onhan tämä meidän naisten oma urheilulaji. Taklaaminen ja kontaktipelaaminen ovat ringetessä täysin kiellettyjä. Taklauksista, koukkaamisista, kamppaamisista ja muista rikkeistä tuomitaan jäähy. Ringette itsessään on nimenomaan taitoa ja älykkyyttä, ei voimaa. Ringeten säännöt korostavat yhteispeliä, sillä siniviivat voi ylittää vain syöttämällä rinkula viivan yli oman joukkueen pelaajalle. Tämä on vähän sama sääntö kuin jääkiekossa paitsio. Viivarikkomuksista vastapuoli saa aloituksen, jotka eroavat jääkiekosta siten, ettei vastapuolen joukkue saa osallistua siihen. Aloitukset määrätään joukkueille aina rikkeiden tai maalien jälkeen.


Luistelutaito ja peliäly ovat ringettepelaajan tärkeimmät taidot, ja ringette onkin parhaimmillaan hyvin vauhdikasta ja taktista katseltavaa. Harjoituksissa opitaan hallitsemaan kaikki luistelun osatekijät terän käytöstä nopeusharjotteisiin. Ringetteä katsoessa korostuvat joukkueen pelitaktiikka ja kuviot. Myös maaleja tehdään yleensä enemmän kuin jääkiekossa, joten tapahtuiaa usein riittää. Joukkueissa todella tärkeä osa on myös joukkuehenki. Ystävyyssuhteet ja hyvä ilmapiiri harjoituksissa ovat parhaita asioita, joita ringette meille tarjoaa.

Suomessa ringetteä  pelataan kaikissa ikäluokissa harrastejoukkueista Suomen mestaruus -tasolle asti. Kansainvälisesti ringetteä pelataan pääasiassa Suomessa, Kanadassa, Yhdysvalloissa ja Ruotsissa. Suomi on hallitseva maailmanmestari kuudella peräkkäisellä voitollaan. Ringetteä ei esimerkiksi jääkiekkoon verrattuna arvosteta eivätkä monet tunne lajia. Ringette ei esimerkiksi kuulu olympialajeihin.

Suomen maajoukkueen pelaajia

Parasta lajissa on yhdessä tekeminen ja onnistuminen, hyvä fiilis, kun onnistutü jossain ja huomaa joukkuetovereiden ja valmentajien vilpittömän riemun . Kyse on onnistumisista ja pettymyksistä, jotka kuljetaan yhdessä läpi perinpohjin. Välillä eteen tulee haasteita, jotka voitetaan joukkueina. Välillä on voittoja ja välillä tappioita. Ne kuuluvat yleisesti elämään, ja niin myös urheiluun.

Kuvat:
Suomen Kaukalopallo- ja Ringetteliitto
Blue Rings BSM – facebook
@ Timo Kupiainen

Avatar photo
Maria Mäki-Kuhna

Abiturientti, joka harrastaa ringetteä ja laulamista sekä on energinen ja huumorintajuinen.