Sirkus on monipuolinen harrastus

Sirkus on monipuolinen harrastus

Sirkus harrastuksena on monipuolinen laji, johon sisältyy paljon erilaisia harjoitteita. Sirkuksessa harjoitellaan kehonhallintaa, tasapainoilua ja lihaskuntoa. Lisäksi tehdään erilaisia koordinaatioharjoituksia ja venytellään. Sirkusharjoittelua aloittaessa on hyvä tutustua kaikkiin lajeihin ja opetella hiukan kaikkea. Useimmiten omaan lajiin voi erikoistua vasta muutaman vuoden harjoittelun jälkeen.

Omasta lajista riippumatta kaikkien on hyvä harjoittaa kaikkia muitakin osa-alueita, vaikka harjoittelu painoittuukin tietyn lajin harjoitteluun. Oman lajin valintaan vaikuttavat sirkuskoulussa tarjolla olevat vaihtoehdot ja oma kiinnostus. Vaihtoehtoja on tarjolla monia. Laji voi olla tasapainoilua, jongleerausta tai akrobatiaa. Jokaisessa osa-alueessa on monia alalajeja. Esimerkiksi jongleeraus voi olla perinteistä pallojen, renkaiden tai keilojen heittelyä, tasapainoiluun voi sisältyä yksipyöräily, rolabola tai tasapainopallo. Akrobatia voi olla perusmattoakrobatiaa, ilma-akrobatiaa, trampolinia tai esimerkiksi pari-akrobatiaa. Lisäksi voi tehdä vanne- ja hyppynarunumeroita, vipulautaa, nuoralla tanssia, ihmispyramideja tai yhdistellä vaihtoehtoja. Aina voi myös keksiä omia juttuja ja miettiä, miten haluaa toteuttaa itseään ja mikä tuntuu itsestä hyvältä vaihtoehdolta.IMG_20150228_155331

Sirkuksen harrastaminen on lisääntynyt viime vuosina. Monet nuoret ja lapset, mikseivät aikuisetkin, ovat kiinnostuneita aloittamaan sirkusharrastuksen. Sirkuskerhoja ja -kouluja on suhteellisen paljon ympäri Suomea. Sirkusharrastus on hyvä aloittaa selvittämällä,mikä on lähin sirkus, johon voisi mennä. Tuusulaa lähimmät nuorisosirkukset on Ohkolan Sirkus Sirius, Hyvinkään Hakasirkus sekä Helsingin sirkuskoulut, joita on useita ympäri Helsinkiä. Lisäksi Vantaalla aikakin Tikkurilassa toimii joitakin nuorisosirkuksia. Sirkuskouluja, jotka on yleensä suunnattu nuoremmille harrastajille,ovat keravalainen Sirkuskoulu Fanfaari ja Järvenpään Spurtti. Lisätietoa sirkuskouluista löytyy helposti googlaamalla.

Sirkus on kannattava harrastus, sillä siinä oppii monia uusia taitoja ja pääsee toteuttamaan itseään monipuolisesti. Sirkus yhdistää urheilun ja taiteen. Sirkuksessa pääsee kokoamaan itsensä näköisen numeron. Numeron kasaaminen ei ole vain liikkeiden laittamista järjestykseen. Siihen kuuluu paljon muutakin. Ennen valmista numeroa on päätettävä siirtymät liikkeiden väliin, esiintymisasut sekä musiikit ja mahdolliset lavastukset. Esitykset voivat olla niin sanotusti perinteistä sirkusta eli rakenteeltaan hyvin yksinkertaisia, tai nykysirkusta, jossa numeroihin yhdistetään teatteria ja kyseessä on enemmän esittävän taiteen muoto. Nykysirkus tosin voi olla harhaanjohtava käsite, sillä nykysirkus on kehitetty jo 1970-luvulla.  Suurena osana sirkusta on esiintyminen, josta nuori saa hyvin itseluottamusta ja kokemusta. Sirkukset esiintyvät usein mielellään erilaisissa tapahtumissa, joihin halutaan sirkuslaisia esiintymään. Muun muassa Sirkus Sirius on esiintynyt monissa tapahtumissa ympäri Etelä-Suomea. Sirkuslaiset ovat innoikkaita esiintyjiä, ja heitä voikin kysyä tapahtumiin Sirkus Siriuksen keikkapostin kautta.

 

Avatar photo
Jemina Hyökki

Hyrylän toimipisteessä abina. Suuressa osassa elämää sirkus ja sen tavoitteellinen harrastaminen.