Digivinkki: Luulitko osaavasi googlata?

Digivinkki: Luulitko osaavasi googlata?

hyvekuva
Googlen hakukone on nykyään osa monen ihmisen arkipäiväistä elämää. Googlaamalla löytää helposti tarvitsemansa tiedon, jos vain osaa keksiä oikean hakusanan. Ja tämä onkin monen ihmisen kohdalla ongelma. Tässä digivinkissä esittelenkin tapoja tehostaa googlaamistasi, ja artikkelin loppuun päästessäsi oletkin jo Internetin Sherlock Holmes.

 

Hakusanan valitseminen

Yleisesti ottaen kannattaa käyttää lyhyttä hakusanaa, sillä mitä pidemmäksi hakusana menee, sitä epätodennäköisemmin löydät sen, mitä etsit. Yritä siis keksiä lyhyt, mutta ytimekäs hakusana, joka rajaa etsimäsi asian mahdollisimman tarkasti. Hakusanassa kannattaa myös käyttää joitain seuraavista keinoista, joilla pystyy rajaamaan hakutuloksia paremmin.

1) Tarkalla lauseella hakeminen

Jos googlaat esimerkiksi hakusanalla vihreä on uusi punainen, ei Google suinkaan hae kokonaisia lauseita, vaan poimii hakusanastasi yksittäisiä sanoja ja etsii sivuja, joissa sanat esiintyvät useimmin. Hakutuloksista löytyy paljon alkuperäiseen hakusanaan liittymättömiä sivustoja vihreästä ja punaisesta, mikä ei välttämättä ole ihan se tulos mihin tähtäsit. Jos haluat hakea Googlesta kokonaisella, sanatarkalla lauseella, tulee hakusana laittaa lainausmerkkeihin.

Esimerkiksi hakusanalla ”vihreä on uusi punainen” löytyy pelkästään sivuja, joilla mainitaan koko lainausmerkkien sisällä oleva lause.

2) Tietyn lukujoukon määrittäminen

Laittamalla kahden luvun väliin kaksi pistettä saat hakutuloksia määrittämästäsi lukujoukosta. Esimerkiksi jos haluat etsiä sivuja vuosien 2010–2012 ylioppilaskirjoituksista, voit käyttää hakusanaa ylioppilaskirjoitukset 2010..2012. Kyseinen hakusana vastaa sitä, että hakisit erikseen ylioppilaskirjoitukset 2010, ylioppilaskirjoitukset 2011 ja ylioppilaskirjoitukset 2012, mutta määrittämällä lukujoukon tällä taktiikalla säästät paljon vaivaa.

3) Tietyltä sivulta hakeminen

Google-haun pystyy myös rajaamaan tiettyyn verkkosivustoon. Esimerkiksi haku site:hyvelehti.fi matematiikka hakee Hyveen sivuilta sisältöä hakusanalla matematiikka. Tämä toiminto on erittäin hyödyllinen, jos jollain verkkosivustolla ei ole omaa hakutoimintoa, tai haluat muuten vain rajata haun tiettyyn verkkosivustoon.

Voit myös hakea osoitteen päätteen perusteella. Esimerkiksi monet suomalaiset nettisivut käyttävät fi-päätettä, joten etsimällä vain fi-päätteisiltä sivuilta löydät todennäköisemmin suomalaista sisältöä. Esimerkiksi hakeminen sanalla matematiikka fi-päätteisiltä sivuilta onnistuu hakusanalla site:.fi matematiikka.

4) Sivun otsikoiden hakeminen

Normaalisti Google-haku ottaa huomioon koko sivun sisällön. Jos kuitenkin haluat suunnata hakusi vain sivujen otsikoihin, onnistuu tämä intitle-valinnan avulla. Esimerkiksi hakusana intitle:ylioppilaskirjoitukset etsii vain sivuja, joiden otsikoissa esiintyy sana ”ylioppilaskirjoitukset”.

5) Välistä puuttuvat sanat

*-merkki toimii hakusanoissa automaattisena täydennyksenä, jokerina. Google keksii *-merkin kohdalle puuttuvan osan hakusanasta suosittujen hakujen perusteella. Jos esimerkiksi muistat osan rivistä jonkun laulun sanoista, mutta et kokonaan, voit käyttää tätä keinoa hyväksesi. Esimerkiksi Cheekin Timantit on ikuisia -biisi löytyy hakusanalla ”mutsi * james bond” lyrics.

6) Hakutuloksesta sivujen tai sanojen karsiminen

Joskus saatat haluta hakea esimerkiksi tietoa Yhdysvaltain presidentistä, muttet halua hakutuloksia Wikipediasta, tai hakea tietoa jaguaareista, mutta et Jaguar-automerkistä. Tämä onnistuu karsimalla hakutuloksesta tiettyjä sanoja tai sivuja pois. Esimerkiksi tietojen etsiminen Barack Obamasta muualta kuin Wikipediasta onnistuu hakusanalla Barack Obama -site:wikipedia.org. Miinusmerkki sanan tai myös minkä tahansa muun hakuehdon edessä karsii ehdon täyttävät hakutulokset pois.

 

Kaikkia yllä mainitsemiani hakukeinoja pystyy myös yhdistämään oman mielensä mukaan. Esimerkiksi hakusana ”twitter * info” site:.com intitle:register etsii com-päätteisiltä sivuilta, joiden otsikossa esiintyy sana ”register” hakusanalla ”twitter * info”.

Onneksi olkoon, nyt hallitset googlaamisen taidon! Jos jutusta jäi jotain kysyttävää, voit esittää kysymyksesi alla olevassa kommenttikentässä. Hauskaa googlailua!

Avatar photo
Valtteri Lakaniemi

Hyveen toimittamisen vuoden 2012 syksyllä aloittanut tietotekniikasta kiinnostunut nuori mies. Pitää vapaa-ajalla pelaamisesta ja kavereiden kanssa hengailusta, lempiaine koulussa on matematiikka. Toimii nykyään Hyveen teknisenä päätoimittajana, ja huolehtii sivuston ylläpidosta ja kehittämisestä.