TI-Nspire CX CAS – hintansa väärti?

TI-Nspire CX CAS – hintansa väärti?

Varsinkin moni pitkän matematiikan lukija joutuu hankkimaan useita satoja euroja maksavan laskimen. Kirjakaupat ja opettajat suosittelevat TI-Nspire CX CAS laskinta lähes poikkeuksetta, mutta onko se lähes kahdensadan euron hintansa veroinen? Päätimme selvittää asiaa tutkimalla muutamia TI-Nspiren hienoimpia ominaisuuksia.

 

Yksikkömuunnokset

Harva tietää, että TI-Nspire CX CAS osaa tehdä myös yksikkömuunnoksia. Laskin sisältää laajan valikoiman yksiköitä, joista voi valita. Muutamat yksiköt eivät löydy valikoimasta suoraan, vaan ne täytyy osata soveltaa itse.

Kuinka teen yksikkömuunnoksen?

1. Kirjoita luku, jonka haluat muuttaa laskimeesi. Esimerkiksi jos haluat muuttaa 3 senttimetriä metreiksi, kirjoita 3.
2. Paina laskimesi näppäimistöstä kirjan kuvaa avataksesi kirjavalikon 
3. Navigoi ylävalikosta kolmanteen välilehteen (1.)
4. Valitse yksikkö, josta haluat muuttaa. Esimerkiksi senttimetri (2.) Avaa kirjavalikko uudestaan, ja valitse tällä kertaa muunnosoperaattori (3.)
5. Avaa kirjavalikko vielä kerran, ja valitse tällä kertaa yksikkö, johon haluat muuttaa. Esimerkiksi metri.
6. Paina laskimesi enter-nappia suorittaaksesi yksikkömuunnoksen.
7. Laskimesi suoritti yksikkömuunnoksen, ja voit nyt lukea vastauksen. Vastaus esitetään muodossa luku*yksikkö.

Huomaa, että laskin käyttää yksiköiden edessä alaviivaa (_), jotta ne eivät sekoittuisi muuttujiin.

 

Yhtälönratkaisu ja symbolisuus

TI-Nspire CX CAS:in uutena ominaisuutena edeltävien sukupolvien laskimiin on kyky ratkaista yhtälöitä. Laskimelta onnistuvat simppelien yhtälöiden ratkaisemisen lisäksi vaativammatkin laskut, joiden laskeminen käsin tuottaisi suuria vaikeuksia.

 

Kuinka ratkaisen yhtälön?

1. Paina laskimesi menu-näppäintä.
2. Eteesi pitäisi ilmestyä valikko täynnä erilaisia toimintoja. Valitse kohta ”3: Algebra” ja sen jälkeen kohta ”1: Ratkaise”
3. Laskimeesi ilmestyy teksti ”solve()”. Kirjoita nyt sulkujen sisäpuolelle yhtälösi, esimerkiksi 2x+1=5.
4. Kun olet kirjoittanut yhtälösi, paina laskimestasi ”,”-näppäintä (HUOM! Pilkku, ei piste!)
5. Kirjoita pilkun jälkeen se muuttuja, jonka yhtälöstä haluat ratkaista. Esimerkiksi x.
6. Paina nyt laskimesi enter-näppäintä. Mikäli kaikki meni oikein, laskin kertoo yhtälösi ratkaisun.

Ylioppilaskirjoitusten kannalta TI-Nspiren CX CAS:in tärkein ominaisuus lienee symbolisuus. Nykyään ylioppilaskirjoituksissa saa nimittäin käyttää myös symbolisia laskimia. Niiden avulla voi helposti derivoida, integroida ja laskea yhtälöitä. Ainakin tarkistus onnistuu helposti.

 

Taulukkolaskenta

TI-Nspire CX CAS:in taulukkolaskentamahdollisuus on iso plussa. Vaikka kokeileminen onkin eritäin epämatemaattista, on se kuitenkin joissain tilanteissa yllättävän hyödyllistä. Taulukoiminen nopeuttaa kokeilemista huomattavasti.

Jos samaa kaavaa joutuu käyttämään useasti eri luvuilla, kannattaa kaava kirjoittaa taulukon yhteen ruutuun ja määrittää muuttujat poimittaviksi viereisistä ruuduista. Näin vastauksen saa helposti eri arvoilla ainoastaan muuttujan arvoja vaihtamalla ilman koko kaavan kirjoittamista uudelleen.

Taulukkolaskenta toimii täysin samalla tavalla kuin Excelissäkin, ja tarvittaessa taulukoita voi siirtää tietokoneelta laskimeen tai toisinpäin. Tunnin päätteeksi läksytkin voi merkata taulukkoon, josta ne on kotona helppo lukea.

 

Pelit

TI-Nspire CX CAS:in yksi parhaimmista ominaisuuksista on mahdollisuus asentaa sovelluksia. Pelit tekevät laskimesta heti paljon mielenkiintoisemman laitteen. Tehtävien tuntuessa liiankin helpoilta, voi vain avata laskimensa ”salaiset kansiot” ja alkaa pelata Tetristä. Pelejä on saatavilla satoja erilaisia, joista suosituimpia lienevät Pokemon, Snake ja Pacman. Pelejä asennetaan muutamalla eri tavalla, joista seuraava on yksinkertaisin.

 

Kuinka asennan pelejä?

1. Asenna tietokoneellesi TI-Nspire Student Software -ohjelma.
2. Lataa netistä haluamasi peli (esimerkiksi http://www.ticalc.org/ on hyvä sivusto), ja pura lataamasi zip-tiedosto.
3. Yhdistä laskin tietokoneeseesi usb-kaapelilla.
4. Avaa TI-Nspire Student Software -ohjelma ja etsi oma laskimesi sisältöselain-välilehdeltä.
5. Vedä .tns-tiedosto muotoinen peli laskimeesi haluamaasi kansioon.
6. Irrota laskin tietokoneesta ja etsi peli laskimesi asiakirjoista.
7. Pelaa!

 

Painonsa arvosta kultaa

Värinäyttö, täysnäppäimistö, touchpad, pelit, graafisuus ja yhtälöiden ratkaiseminen. Ainoa asia mitä laskimelta voisi enää toivoa on kahvinkeitin. Nämä upeat ominaisuudet tekevät TI-Nspire CX CAS -laskimesta ehdottoman valinnan kaikille pitkän matematiikan kirjoittajille. Tämä 242 gramman painoinen kultakimpale on jokaisen nörtin ja matemaatikon unelma.

Avatar photo
Miika Kosloff

Hyveen graafinen päätoimittaja vuosina 2013-2015. Harrastuksinaan tällä sopivasti perfektionistillä tekniikan ylioppilaalla on valo- ja videokuvauksen lisäksi lähinnä tekniikalla räplääminen.