Kevät keikkuen tulevi – vai tuleeko?

Kevät keikkuen tulevi – vai tuleeko?

Sanonnalla “kevät keikkuen tulevi” viitataan usein siihen, että keväällä säät ovat ailahtelevia ja lämpimäksi vaihtuneet ilmat voivat muuttua hyvinkin nopeasti takatalveksi. Vanhasta suomalaisesta sananlaskusta huolimatta kevät etenee joka vuosi hämmästyttävän nopeasti ja samoin monien odottama ajankohta – kesäloma – lähestyy hurjaa vauhtia. Onneksi meillä opiskelijoilla on kuitenkin vielä muutama kuukausi aikaa antaa parastamme lukio-opintojen äärellä ja nauttia tulevista kevään tapahtumista täysin rinnoin ennen kuin pääsemme jälleen ”kirmaamaan kesälaitumille”.

Lukuvuoden toiseksi viimeinen päättöviikko alkoi pari päivää sitten. Tuntuu käsittämättömältä, että itselläni on kohta lukion toinen vuosi ohitse. Vastahan aloitin tässä lukiossa, tietämättömänä kaikesta tulevasta. Lisäksi tulevana syksynä minulla on edessä ensimmäiset ylioppilaskirjoitukseni. Kesälomalla minun pitää alkaa lukea niihin, tai niin ainakin olen ajatellut tekeväni. Todellisuus voi olla jokseenkin eri. Kesällä on nimittäin kaikkea muutakin tekemistä, kuten kesätöitä ja kavereiden kanssa hengailua. Olen kuitenkin varautunut siihen. Pyrin joka tapauksessa tekemään parhaani.

Muistan edelleen peruskoulun yhdeksännen luokan kevään. Kaikki yhdeksäsluokkalaiset tuntuivat silloin panostavan päättötodistustensa numeroihin. Keväällä monet opiskelijat kautta kouluasteiden havahtuvatkin omaan koulumenestykseensä ja tavoitteiden saavuttamiseen. Fakta on kuitenkin se, että kova ja pitkäjänteinen työ palkitaan. Oppimista on tapahduttava alusta alkaen tasaisen tehokkaasti, jotta lukiolainen esimerkiksi ylioppilaskirjoituksissa voi menestyä. Se ei riitä, että ryhtyy opiskelemaan kunnolla vasta lukuloman viimeisillä viikoilla kirjoitettavia aineita varten.

Opiskelu ei pitäisi olla kuitenkaan aina niin vakavaa. Toisinaan jokaisen olisi hyvä päästää irti jatkuvasta tavoitteellisuudesta ja pysähtyä hetkeen. Omasta kokemuksestani lukioaika menee ohi niin nopeasti, että on tärkeää ottaa ajanjaksosta kaikki ilo irti. Lukio on nimittäin paljon muutakin kuin pelkkää kokeisiin pänttäämistä – se on myös uusiin ihmisiin tutustumista, erilaisiin tapahtumiin osallistumista, uuden oppimista etenkin ihmisenä kasvamista.

Kevät voisi paremminkin olla ihmisen hyvinvoinnin ja uudistumisen aikaa, kuten hollantilainen sananlasku hyvin kiteyttää: ”Een nieuwe lente, een nieuw geluid” eli suomeksi käännettynä: ”Uusi kevät, uusi ääni”.


Tässä numerossa luettavaa riittää niin abien vauhdikkaista penkkareista, kakkosten lumoavista vanhojen tansseista, toimittajamme työntäyteisestä mutta palkitsevasta vanhojenmekkoprojektista kuin opettajien mokistakin.

Olemme saaneet verkkolehtemme toimittajatiimiimme vahvistusta peräti kahdella uudella toimittajalla! Heidän tekemiään juttujaan päästään lukemaan jo tässä numerossa!

Hyveen toimitus toivottaa jokaiselle lukijalle huikeaa huhtikuuta ja tsemppiä tuleviin opinkoitoksiin!

Muista ottaa seurantaan Hyve-verkkolehden oma Instagram-tili:

Avatar photo
Iida Leppänen

Luonnon, musiikin ja kirjojen ääressä viihtyvä sekä rehellisyyttä ja ystävällisyyttä arvostava nuori. Lisäksi eläimet, ja erityisesti koirat, ovat lähellä sydäntä.