Miten sinä voit auttaa Ukrainan kriisissä?

Miten sinä voit auttaa Ukrainan kriisissä?

Ukrainassa vallitsee kaoottinen sota, niin kuin kaikki varmasti jo tietävät. Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022, eli sota on jatkunut jo useita viikkoja. Tilanne Ukrainassa on katastrofaalinen; tuhansia ihmisiä on loukkaantunut ja kuollut taisteluissa. Ihmiset ovat menettäneet rakkaita perheenjäseniään ja joutuneet pakenemaan maasta. Sadat ukrainalaiset ovat hakeneet tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa Suomesta ja saaneet siten itselleen ja lapsilleen turvallisen asuinympäristön.

Suomalaiset ovat olleet erittäin aktiivisia avustustoiminnassa, ja yksityishenkilöt ovat perustaneet ruoan ja tarvikkeiden keräyspisteitä. Tämän lisäksi suomalaiset ovat lahjoittaneet rahaa hätäapukeräyksiin, kuten Punaiselle Ristille.

Olen listannut alle muutamia keinoja, joiden avulla voit auttaa Ukrainaa kriisissä:

  • Osallistu avustustoimintaan (esim. ruoka-, vaate- ja tavaralahjoitukset).
  • Lahjoita rahaa hätäapukeräykseen
  • Pidä yllä ystävätoimintaa toimimalla esimerkiksi tukiperheenä Suomeen tulleille; voit olla tukena ja auttaa tarvittaessa.
  • Tarjoa majoitustiloja.

Suomeen on perustettu avustuspisteitä, joiden kautta lahjoitetaan tavaroita kotinsa jättäneille ukrainalaisille. Tällainen avustuspiste on muun muassa Keravalla. Avustuspisteistä ukrainalaiset saavat hakea ruokaa ja tavaroita ilmaiseksi, mutta heidän täytyy tunnistautua pisteellä Suomen poliisin asiointikortilla ja passilla.

Sosiaalisen median kautta löytyy ajantaisainen tieto tarvittavista tuotteista. Avustuspisteissä tarvitaan jatkuvasti hygieniatarvikkeita, hyvin säilyviä ruokatarvikkeita ja lemmikkien ruokia. Myös lastentarvikkeet, polkupyörät ja rattaat ovat suosiossa.

Tällä hetkellä maailman tilanne on epävarma ja Suomen sijainti sodan kannalta pelottava. Pahimmassa tapauksessa me saatamme olla seuraavat avuntarvitsijat. Millaista apua sinä silloin tarvitsisit?

Veera Vollakka