Positiivinen ilmapiiri on yhteinen velvollisuus

Positiivinen ilmapiiri on yhteinen velvollisuus

Usein, varsinkin koulun kyselyissä, törmää kysymyksiin ryhmähengestä ja ilmapiiristä, koskivat ne sitten tiettyä kurssia tai yleisesti opiskelijoiden terveyttä. Ilmapiiri parhaimmassa tapauksessa antaa energiaa, turvaa ja hyvää fiilistä. Toisaalta se voi olla tekijä, joka aiheuttaa pelkoa, pahaa mieltä ja epävarmuutta. Ilmapiiristä kysyminen ei siis ole aivan tuulesta temmattua.

Hyvä ilmapiiri ei ole itsestäänselvyys – eikä yksittäisten henkilöiden vastuulla. Ilmapiiri on kokonaisuus, jonka jokainen läsnäoleva henkilö muodostaa yhdessä. Hyvän ilmapiirin perustana on kunnioitus muita ja itseä kohtaan. Vaikka jokaisella on hyviä ja huonoja päiviä, silti omaa kiukunpuuskaa tai jaksamisen puutetta ei ole tarpeen tartuttaa muihin. Toisaalta hyvään ilmapiiriin kuuluu myös muista huolehtiminen. Pidetään siis huolta, että he, jotka ovat aamulla nousseet sängystä väärällä jalalla, eivät myöskään jää yksin.

Miten siis jokainen voi vaikuttaa ilmapiiriin positiivisella tavalla? Se ei ole tähtitiedettä. Kun muistaa käytöstavat (”kiitos” ja ”anteeksi” vievät jo pitkälle), kohtaa muut hymyillen ja tervehtien sekä yrittää välttää turhaa valittamista, kaikilla on huomattavasti mukavampaa. Lisäksi muun muassa pieniä kehuja voi ripotella viikon mittaan ja piristää niillä muiden päivää. Hyvin tärkeää on myös ehdoton ei kiusaamiselle. Pidetään täydellinen nollatoleranssi siinä, kiitos. Täytyy muistaa, että toiseen kohdistuva lausahdus voi tuntua omasta mielestä todella hauskalta, mutta sen kohteena olevasta ei laisinkaan.

Ryhmäpaine on asia, joka on yleinen varsinkin lasten ja nuorten keskuudessa. Ryhmäpaineen vastustaminen voi olla hankalaa, koska pelko muiden reaktioista voi olla vahva. Ei ole kuitenkaan ”siistiä” lähteä mukaan ilkeilyyn vain, koska jotkut muut tekisivät sitä. Silloin päinvastoin täytyy olla rohkea ja muistaa toimia oikein. Kultaisen sääntö kuuluukin: ”kohtele muita niin kuin haluaisit itseäsi kohdeltavan.”

Lukio voi olla välillä uuvuttavaa, ja jokaisella on varmasti niitä aamuja, kun lämmin peti ja muutama tunti lisää unta houkuttelisivat enemmän kuin ensimmäiselle oppitunnille raahautuminen. Niinä hetkinä kuitenkin ystävät ja yleinen hyvä fiilis koulussa voivat olla tekijöitä, jotka saavat jaksamaan. Huomaan itsekin, kuinka paljon lisää intoa opiskeluun tuovat nimenomaan ihmiset lukiossamme.

Nyt, varsinkin lähestyessämme joulua, muistetaan lähimmäisen rakkaus ja se, että me jokainen voimme vaikuttaa ihmisiin ja fiilikseen ympärillämme. Koskaan ei ole huono hetki tehdä hyvää.

 

Ihanaa joulun ja lumisten kelien odotusta Hyveen puolesta!

Avatar photo
Malla Honkonen

Lukion abivuoden opiskelija ja Hyve-lehden päätoimittaja. Sosiaalinen ilopilleri, joka rakastaa matkustelua, auringonpaistetta, huonoja vitsejä ja musiikin fiilistelyä. (Ja lisäksi on myöhässä aina ja kaikkialta...)