iRaamattu

iRaamattu

[stextbox id=”tietolaatikko” caption=”Steve Jobs”]
Genre: Elämäkerta
Kirjailija:
Walter Isaacson
Kustantaja:
Otava
Vuosi:
2011
Sivumäärä:
631
Monipuolinen katsaus Steve Jobsiin, Appleen ja tekniikan vallankumoukseen
Osittain liialliset kehut[/stextbox]

Kirkosta eroaminen on kiihtynyt 2000-luvulla, kun taas teknologiajätti Applen markkinaosuus on jatkanut tasaista kasvuaan. Yhteensattumaako? Ei välttämättä. Applen edesmenneen johtajan Steve Jobsin ympärille on vuosikymmenten saatossa kehittynyt varsinainen lahkoilmiö, jossa Jobsia palvonta vaikuttaa kiihkouskovaisten touhulta. Tekno-Jeesukseksikin kutsutun Jobsin suosio on vain kiihtynyt, sillä lähes kaikki hänen käsissään on muuttunut kullaksi kuin Midaan kosketuksesta.

Yhdysvaltalaistoimittaja Walter Isaacsonin tekemä elämäkerta Steve Jobsista (2011) jatkaa tätä samaa hypetystä, minkä vuoksi elämäkertaa voidaan pitää Apple-uskovaisten raamattuna muutenkin kuin paksuutensa perusteella. Steve Jobs -nimeä kantava 631-sivuinen järkälekirja kertoo paikoin erittäin tarkan kuvauksen Jobsin elämästä. Hyljätystä lapsesta kehkeytyi loistava karismaattinen esiintyjä, jonka jännittävä elämäntyyli on ehdottomasti tutustumisen arvoinen. Joka poika ei perustakaan kaverin kanssa autotalliin omaa yritystä, josta jonain päivänä nousisi maailman arvokkain pörssiyhtiö. Tähän nerouteen tarvittiin elämän hyljintää, perfektionismia, kykyä fokusoida ja ymmärrystä taiteiden ja tekniikan risteymään. Pitäen kaikkia lankoja  tiukasti omissa käsissään Jobs onnistui.

Koska Jobsin elämä ei ollut aina nousujohteista, pitää kirja jännitystä mukavasti koholla, sillä kiukkupäinen Jobs aiheutti traagisiakin välikohtauksia aika useasti. Konflikteja syntyi aina miehen ollessa tyytymätön, ja tyytymättömyytensä hän ilmaisi rajun suorastikin.

Vaikkei olisi niin sanottu Apple-uskovainen tai ei edes omistaisi yhtään omenalogoista tuotetta, kuten minä, kirja on tutustumisen arvoinen. Lukemalla kirjan saa tietoa myös paljon muustakin kuin pelkästä Jobsista. Tietokoneiden kehityskaaren kulku aukeaa, ja lisäksi saa selville mielenkiintoisia yksityiskohtia esimerkiksi Disneystä. Myös heille, jotka tulevaisuudessa tai jo nyt haluavat paremmiksi esiintyjiksi tai johtajiksi, kirja tarjoaa paljon apua ja vinkkejä.

Joku voisi kutsua kirjaa propagandaksi, sillä superlatiivien ja ylistyssanojen käyttö alkaa paikoin mennä liiallisuuksiin. Lisäksi pienenä miinuksena voidaan sanoa nimien ylenpalttista vilinää. Kymmenet tuntemattomat nimet tosin voi onneksi tarkistaa kirjan alussa olevasta nimigalleriasta. Viimeiset kolmekymmentä sivua täyttävät lähteet ja henkilöhakemisto, joten panostuksen määrästä ei voi Walter Isaacsonia vähätellä. Jobsin elämäkerta on mainio jatko Isaacsonin tekemien Einsteinin ja Benjamin Franklinin elämäkertojen joukkoon.

Vaarana kirjan lukemisen jälkeen voi tulla aikamoinen omenakuume, joka ei parane kuin ostoksilla. Kirja siis jatkaa Applen loistavaa markkinointia, joka on yksi suuri syy Applen menestymiseen. Jobsin syntymäpäivä on helmikuun 24. päivä, joten mikä olisi parempi tapa kunnioittaa hänen muistoaan kuin ostaa ja lukea kirja hänestä.

Tietämällä Steve Jobsin elämästä muita enemmän voi hyvin snobbailla monessa eri tilanteissa, mutta kokemuksen melko syvällä rintaäänellä voin sanoa, että neljään eri reaaliaineen esseeseen ei kannata Jobsia mainostaa. Aiheen vierestä kertomisesta kun ei lisäpisteistä juuri noukita – vaikka kyseessä olisikin tarunhohtoinen Steve Jobs.

 

Avatar photo
Joona Kosloff

Lehden ensimmäinen ja pitkäaikainen päätoimittaja, joka tunnetaan myös Hyveen isänä. Inhoaa vieläkin suolakurkkuja hampurilaisen välissä ja yrittää hillitä muroaddiktiotaan aamuisin.