”Nyt Heli kiskaise niin, että v***u repeää.”

”Nyt Heli kiskaise niin, että v***u repeää.”

otollista

Suomalaisten huippu-urheilijoiden värikkäät sanavalinnat ovat herättäneet kohua sekä kansallisesti että kansainvälisesti. Nimet Matti Nykänen, Harri Olli, Seppo Räty ja Kimi Räikkönen herättävät varmasti jokaisen urheilua seuranneen suomalaisen mielenkiinnon. Kirosanoja ja ronskia kieltä on käytetty jopa enemmän kuin äkkiseltään uskoisi.

Kimi Räikköstä, Formula-1-sarjan maailmanmestaria 2007, ei kiinnosta mikään. Häntä ei toimittajien kysyessä yleisesti ottaen kiinnosta muiden kuskien sijoitukset tai yksityiselämä. Esimerkiksi Montoyan tennisonnettomuuden jälkeen Räikkönen totesi: ”Emme soittele keskenämme, eikä minua kiinnosta, mitä hän tekee.” Ehkä hieman tahditonta, mutta rehdin suomalaisen miehen puhetta. Hämmästyttävää on myös se, että tämän vuoden Formula-1-kauden selvästi parhaiten renkaita säästävä kuljettaja on vastannut renkaita koskevaan kysymykseen: ”En tiedä, eikä sillä ole mitään merkitystä. Renkaat ovat mitä ovat.”  Jokainen, joka ei tiedä vielä, saa tietää jotain mullistavaa; Räikkönen oli paskalla vuonna 2006. Kyllä, paskalla, niinkin yllätyksellinen ja epätavallinen tapahtuma, jonka me jokainen suoritamme kerran päivässä. Mielenkiintoisen tästä läjästä sulamatonta ruokaa teki se, että Räikkönen totesi: ”I was having a shit”, kun häneltä kysyttiin, missä hän oli Michael Schumacherin palkitsemistilaisuuden aikana.

”Nyt Heli kiskaise niin, että vittu repeää”, huusi muuan suomalainen keihäänheiton maailmanmestari Seppo Räty Heli Rantaselle vuoden 1996 olympialaisten naisten keihäänheiton finaalissa. Samaan finaaliin mahtui myös kannustus: ”Tempaise niin, että kusi lentää.” En tiedä, kuinka pitkälle kusi lensi tai repesikö vittu, mutta kultamitalin kanssa Ranta Atlantasta palasi. Myöhemmin Räty huudahti valmennettavalleen vuonna 2007: ”Heitä nyt, että pääsee kaljalle.” Jos nykyään joku urheilutähti huutaisi jotain lähellekään samanlaista, hänet tuomittaisiin ikuiseen kadotukseen lapsille aiheuttamistaan psyykkisistä ongelmista. Nykyajan suomalaista keihäänheittotasoa katsellessa voisi todeta Seppo Rädyn sanoin: ”Heittäkää nyt niin, että vittu repeää, jotta pääsee kaljalle!” Olen kylläkin alaikäinen, joten kaljaa en ole maistanut, en koskaan. Räty on halunnut olla laajalti auttamassa suomalaista huippu-urheilua ja todennut: ”Liiasta nestetankkauksesta seuraa ainoastaan se, että paska lentää keihästä kauemmaksi.” Toivottavasti paska on pysynyt peräsuolessa, ja keihäs lentänyt kauas näillä ohjeilla.

Lopuksi vielä ennen tasa-arvoisen avioliittolakia koskevaa vuoropuhelua jokaiselle opiskelijalle varteenotettava neuvo, sekin Rädyn suusta: ”Ajattele nyt parikymppistä ihmistä. Se jaksaa keskittyä kahteen asiaan. Jos yrittää opiskella, urheilla ja naida, niin siinä on yks liikaa. Opiskelemaan ehtii myöhemminkin.”

Matti Nykänen, Seppo Räty ja Kimi Räikkönen keskustelevat jonninjoutavia:

Matti: ”Arvatkaas pojat mikä mulla on mielessä?”
Kimi: ”Emmä tiiä.”
Seppo: ”Ensin mä ainakin menen syömään.”
Matti: ”No pilluhan se mulla aina on mielessä.” ”Kaikkihan meistä on syönyt makkaraa, mutta kuka meistä on syöny ylikypsää Tapolaa?
Kimi: ”Helvetin hyvä varmaan.”
Seppo: ”Iisalmesta saa parempaa.”
Matti: ”Totuus on todellakin todellisuutta.”
Kimi: ”Ihan sama.”
Hetken päästä he miettivät yhdessä tasa-arvoisen avioliittolain kannattamista:
Seppo: ”Olen perkele aivan järkyttynyt.”
Matti: ”Elämä on laiffii.”
Kimi: ”Ei voisi vähempää kiinnostaa.”
Matti : ”Ei ole eukkoa näkynyt kolmeen viikkoon. –– Naisiahan on maailmassa kuin mannaryynejä.”
Kimi: ”Ei voisi vähempää kiinnostaa.”

Avatar photo
Otto Rikka

Lukiomme yleishäsläri, joka toisinaan saattaa saada jopa jotain aikaiseksi. Rakastaa ja vihaa ihmisiä, työtä, politiikkaa ja elämää. Tykkää juoda kahvinsa mustana maidon kanssa.